Lisää hyvinvointia, kiitos!

26.8.2015

Edellisen kerran kirjoittelin ajatuksesta panostaa omaan hyvinvointiin. Blogeissa pyörii erilaisia 10 viikon hyvinvointihaasteita, joissa suurimmassa osassa tuntuu olevan tavoitteena pieni painonpudotus ja erilaiset dietit. Itselläkin olisi kyllä pari kiloa ja senttiä kadotettavana, mutta tällä kertaa en aloita mitään diettiä. Mietin kaiken kautta, mikä lisäisi yleistä hyvinvointiani ja sitä kautta tukisi myös sydämeni terveyttä.


Sain aikaan neljä eri tavoitetta: 
  • Stressitason madaltaminen. Ei tässä nyt mikään megastressi ole päällä, mutta yleisesti sitä voisi olla paljon vähemmän. Pyörittelen myös päässäni aina erilaisia "entä jos" skenaarioita, joilla luon (ihanko totta) aikalailla turhaa stressiä. Asiat asioina. Elämän tärkeysjärjestys muistaen.
  • Vähemmän murehtimista. Kannan niin helposti murhetta milloin mistäkin asiasta. Harmittelen itselle tapahtuvia "epäoikeudenmukaisuuksia" ja vertaan aivan liikaa itseäni ja omaa elämään muihin.
  • Pidempi pinna. Accept and let go. Olen viimeaikoina ärsyyntynyt tosi helposti. Myöhässä olevat bussit, haasteet töissä, ystävän perumat treffit... nämä saavat ärsyyntymään ja on ollut hankala päästää siitä irti. 
  • Eroon tunnesyömisestä. Kohdallani olisi typerää edes yrittää mitään kymmenen viikon sokerilakkoja. Rakastan makeaa ja kohtuudella kun sitä voikin syödä. Sen sijaan haluaisin päästä eroon (tai ainakin lähes eroon) tunnesyömisestä. Jokainen harmitus ei tarvitse suklaalevyä eikä raskas päivä purkkia jäätelöä.


Aloitin suunnittelun eilen kirjoittamalla paperille erilaisia asioita, joiden tekeminen tuo hyvää fiilistä. Semmoista välitöntä hyvää henkistä hyppelyfiilistä, kuten vaikka herääminen aurinkoisena lomapäivän aamuna tai jonkun yllättäen sanoma ihana kohteliaisuus. Samalle paperille kirjoitin myös asioita, joita haluaisin tehdä sekä myös niitä, joiden tekeminen ei välttämättä ole niin suoranaisesti kivaa, mutta tekisi minulle hyvää.


Näistä ajatuksista koostin suunnitelman, jolla lähden laittamaan omaa hyvinvointiani parempaan malliin. Tarkoitus ei ole siinä, että teen näitä 10 viikkoa ja sitten palaan vanhaan. Tarkoitus vain on kymmenen viikkoa kiinnittää huomio näihin asioihin, jotta muutosta tapahtuisi. Myös kymmenen viikon ajan aion kerran viikossa tehdä itselleni katsauksen siihen, miten menee, onko jotain muuttunut?

Tässä asiat, joita aion nyt aluksi tehdä ja vähän syitä miksi:

1. Kerran viikossa japanintunti
Japanin kielellä ja kulttuurilla on mulle erityinen merkitys. Japani tuottaa mulle lapsenomaista iloa, eläydyn täysillä k-pop (okei, k-pop ei ole j-pop, tiedän) videoihin ja innostun oppiessani uusia kirjoitusmerkkejä. Tällä hetkellä minulla ei ole aikaa eikä varaa mennä tunneille, mutta voisin hyvin ottaa kerran viikossa tunnin aikaa ja mennä meidän lähikirjastoon läppärin kanssa. Kuunnella opetus cd:tä, katsoa parit musiikkivideot ja kerrata kirjoittamista sekä kielioppia.


Tee, jotain, mikä ei ole välttämätöntä, mutta tuottaa sinulle iloa.


2. SoMe-kielto kello 21:00 - 09:00 
En ole koukussa telkkarin katsomiseen (kröhm, paitsi Kardashianit), mutta roikun aivan liikaa koneella, facessa, instagramissa, blogeissa. Varsinkin iltaisin. Ensin ajattelin jotain kuukauden SoMe-kieltoa (buhahaa, pidetäänpä nyt rima tarpeeksi lähellä kuitenkin), mutta päädyin tähän iltojen ja aamujen rauhoittamiseen. Iltaan jää vielä se puolisen tuntia kuitenkin aikaa päivittää blogi tms. sen jälkeen, kun Nopsu on mennyt unille. Poikkeuksen voi tehdä työaamut, jolloin nakotan jokatapauksessa koneella jo seitsemältä, kyllä siinä nyt saa samalla facen vilkaista :)

Tutkitusti jatkuva sosiaalisen median kyttääminen tekee aivoille saman, kuin jos olisi pitkä lista tekemättömiä asioita painamassa mieltä.

3. Juo enemmän vettä 
Ihan vaan just näin. Juo sitä enemmän. Se puhdistaa, kosteuttaa ja tekee hyvää masulle. Vedenjuonnilla voisi myös koettaa torpata niitä himoja syödä vaan "jotain", ilman että on lainkaan nälkä.

4. Kerran viikossa aromahieronta
Rakastan aromaterapiaa, se tuntuu toimivan minulle tosi hyvin. Kun nyt ei ole varaa mennä oikeaan aromaterapiaan, niin aion jollain konstilla keplotella mieheni tekemään kerran viikossa minulle aromahieronnan. Lisäksi on pakko koettaa venytellä enemmän. En halua iän myötä kangistua.

5. Affirmations
En ole varma, mitä nämä olisivat suomeksi. Erilaisia "voimalauseita", joilla voi auttaa itseään kompastuspaikkojen yli. Näitä voisi kirjoitella jonnekin seiniin tai kattoihin, eli en siis vielä ihan tiedä minne ja miten :)

Every day holds a possibility of a miracle / This too shall pass / Happiness is not a destination, it's a way to travel

6. Liikunta
Olen tähän asti toteuttanut sitä, että menen salille tai jumppaan aina kun mahdollista. Tämä tarkoittaa sitä, että laitan kalenteriin varmaan kuusi liikuntakertaa viikkoon ja sitten päädyn menemään ehkä kolmesti ja silloinkin teen yleensä vähän puoliteholla. Ajattelin, että jos tästä lähtien tavoittelenkin vain sitä kolmea treenikertaa viikossa, mutta katsoisin, että noilla kerroilla teen sitten ihan kunnon hikitreenin.



Miltä vaikuttaa? Minusta aika hyvältä! Lempeitä pieniä muutoksia, jotka toivottavasti pidemmänpäälle tekevät hyvää. Ensimmäinen tsekkaus hyvinvoinnin kehittymiseen on tämän viikon sunnuntaina - palataan siis silloin asiaan :)

Peace & Love

8 kommenttia:

  1. Vaikuttaa todella hyvältä suunnitelmalta! Olet pohtinut asioita läpi ja miettinyt mitkä ne sinun jutut on! Tsemppiä näihin ja toivottavasti saat rauhallisemman mielen näiden avulla. Tule sitten tänne kertomaan miten menee! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi kiitos, olen otettu, että jaksoit lukea koko kilometripostauksen :) Nyt onkin tämän kirjoittamisen myötä jo jotenkin rauhaisampi fiilis, vaikkakin tietysti tänään piti töissä vähän pudota ikävä yllätys eteen. Pääsee heti kunnolla testaamaan tätä stressin hallintaa ja murehtimisen rajoittimia :D

      Poista
  2. Anonyymi26/8/15

    Oon samaa mieltä ensimmäisen kanssa! Tsemppiä:)

    VastaaPoista
  3. Kuulostaa hyvältä ja tsemppiä haasteeseen! Ja varmasti onnistut haastessa hyvin! Ja voisin ottaa itelle ihan samat tavotteet, mä kans stressaan ja murehin turhasta,syön sitä suklaata liikaa ja pinnaki palaa niin herkästi ja sit taas murehin sitä ku se pinna palaa niin helposti :D täytyy itelle miettiä kans tapoja jotka helpottais. Ainaki toi SoMe-tauko pitäs ottaa ja kerran viikossa pitäs päästä yksin tai kaverin kans kävelylle,en tiiä miksi seki on jääny pois vaikka mä tykkään tosi paljon käydä pitkillä kävelyillä(ilman rattaita,musiikkia ja juoruilua samalla :D) Voitaiski joskus mennä yhessä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jo ennen kuin luin loppuun asti, niin olin jo ehdottamassa yhteistä kävelylenkkiä! Se on muuten oikeasti tosi kivaa tekemistä välillä, tunti ulkona kävelyä virkistää ihan erilailla kuin vaikka jumppatunti. Ja siis hassua, kun jotenkin pidän sua niin easy going, aina rennosti ja hyväntuulisena :D Näinpä noita samoja piirteitä taitaa kuitenkin meistä aika monesta löytyä <3

      Poista
  4. Erittäin hyviä juttuja! Mä olen nykyään tavoitellut vain 2-3 liikuntakertaa viikossa, jotka teen täysillä. Paljon parempi fiilis kun en sitten koe koko ajan itseäni laiskaksi kun en käynytkään sitä viittä kertaa, ja ihan hyvässä kunnossa pysyy niinkin.

    Tuo somelakko olisi mulle kyllä hyvä! Kolahti tämä lause:
    "Tutkitusti jatkuva sosiaalisen median kyttääminen tekee aivoille saman, kuin jos olisi pitkä lista tekemättömiä asioita painamassa mieltä."

    Edelliseen postaukseen kommentoin samalla, että tsemppiä sydänvaivojen kanssa ja toivottavasti tutkimuksissa ei löydy mitään ikäviä muutoksia. Mullakin on kyllä oma krooninen vaivani, joka kiusaa säännöllisesti, kaipa kaikilla on joku...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei just noin! Mä tajusin kans, että ihan turhaan kannan sit huonoa omaatuntoa niistä perutuista tunneista tai ettei moneen päivään peräkkäin ole saanut raahattua takapuoltaan salille. Pari kolme kertaa riittää oikein hyvin. Ja nytkin kun oon ne kerrat varannut pe-la-su, niin tässä viikon aikana alkaa oikein odottamaan treenejä :) :)

      Ja kiitos <3 Sydän sykkyräinen on nyt pari päivää ollut parempana (lääkärikäynti vissiin säikytti sen :P ) ja toivotaan, että taas alkaisi joku piiiiitkä parempi jakso! Ja voi että, niin se taitaa olla, että aika monella joku vaiva on, jonka kanssa vaan joutuu elämään. Tsempit siis sinnekin <3

      Poista

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan