DE-CLUTTEROINTIA

14.1.2016

Hetki sitten vinkkailin asioista, jotka ehkä tekisivät arjesta mukavampaa. Yksi niistä oli turhasta tavarasta eroon pääsy. Monesti tuntuu, että sitä turhaa tavaraa kyllä on, mutta mistä sen perkaamisen alkaisi? Ja mitä tavaroiden kanssa tekisi? Siispä vähän lisää koottuja vinkkejä.


Aloita läpikäynti varastosta ja yläkaapeista. Sieltä löytyy yleensä pahimmat pommit. Vaatteet, joita et ole muutamaan vuoteen käyttänyt, tuskin tulevat käyttöön muutamaan seuraavaankaan vuoteen. Ainoastaan laadukkaat kengät ja vyöt sekä takit kehoittaisin säästämään. Ne voivat hyvin tulla käyttöön vielä ajan päästäkin. Sen sijaan halpamerkkien mekot, neuleet, paidat ja farkut - adios!

Pakkaa säilytykseen jäävät vaatteet tiiviisiin pusseihin tai laatikoihin ja kirjoita päälle mitä missäkin on. Sen jälkeen voit siirtyä vaatekaappien pariin.

Ota hylly kerrallaan vaatteet ulos ja tee niistä kolme pinoa:
  1. käytössä
  2. varastoon
  3. kierrätykseen
  4. roskiin
Tässä välissä pyyhi hyllyt kostealla. Käytössä-vaatteet menevät takaisin kaappiin siisteihin pinoihin. Huomio; ole kriittinen, mitä oikeasti käytät ja mistä tykkäät. Varastoon menevien kanssa ole vielä kriittisempi. Tuletko oikeasti käyttämään vaatetta vielä joskus?

Kierrätykseen menevät voit oman tilanteesi mukaan roudata sisaruksille tai kavereille. Kirpparille tai nettikirpparille. Myös H&M:lle voi viedä vanhoja vaatteita ja sieltä saa jokaista vietyä kassia vastaan -15% alekupongin. Jos kyseessä on likainen vaate tai alusvaatteet, on paikka roskis.


Seuraavaksi hyökätään kylppäriin. Taas sama homma; tavarat kaapeista esille. Hyllyille tehokas pesu ja putsaus. Sen jälkeen tavarat palaavat hyllylle vain, jos ne läpäisevät kaikki seuraavat kriteerit; tuote ei ole ollut kaapissa suositusaikaa kauemmin, tykkäät siitä, käytät sitä ja ihosi kestää sen hyvin. Järjestelyssä kaikki pienet söpöt purkit ja laatikot ovat loistavia.

Pois lähtevät suuntaavat todennäköisesti roskiin, paitsi jos kyseessä on avaamaton pakkaus tai esimerkiksi tuoksu, joka on vielä hyvässä kunnossa, mutta et vain pidä siitä syystä tai toisesta.

Käy samalla läpi myös korut ja hiusosasto. Reilulla kädellä pois kaikki, mitä et muista edes käyttäneesi. Ainoastaan arvokkaat korut tulee varmuudella säilyttää. Jos jollain korulla on ainoastaan tunnearvoa, voi sen paikka myös olla joku muu, kuin päivittäisessä käytössä oleva hyllytila.


Sitten vuoroon kirjat. Jos rakastat lukemista ja kirjoja, hyppää tämän kohdan yli. Jos olet samanlainen kuin minä, että pidät kyllä lukemisesta, mutta sille on kovin vähän aikaa ja muut asiat hyökkäävät prioriteeteissa yleensä ohi, on syytä suunnata kriittinen katse myös kirjahyllyyn. Keittokirjat, joista et koskaan ole tehnyt yhtään reseptiä - kiertoon. Keittokirjat, joista teit yhden reseptin ja ruoka oli pahaa - kiertoon. Fiktio, jonka luit kerran ja se oli ihan ok - kiertoon. Fiktio, joka oli todella koskettava ja haluat vielä joskus lukea kirjan uudelleen - harkinnan jälkeen varastoon. Fakta, johon palaat useamman kerran vuodessa - hyllyyn. Ymmärsit ehkä pointin ;)

Kirjoja voi vielä moneen kierrätyspaikkaan - hyvin harvoin niiden paikka on roskis. Lahjoita kaverille, myy kirpparilla, vie töihin ja jätä päälle lappu "saa ottaa" tai vie lähikirjaston "ota/jätä" hyllyyn.


Entäpä lapsen/lasten lelut. Näitä kannattaa inventoida useamman kerran vuodessa, varsinkin kun eletään pikkulapsiaikaa. Harva kaksivuotias leikkii enää vauvaleluilla ja kirjoissa on usein muutama suosikki, joita selataan. Leluilla on neljä päätepysäkkiä:
  1. Leikissä lähes päivittäin - säilytä 
  2. Ei juuri nyt leikissä, mutta todennäköisesti vielä joskus - vie varastoon
  3. Näistä lapsi/lapset kasvaneet ohi ja lisää lapsia ei ole tulossa - kierrätykseen
  4. Rikkinäiset ja läpinuhjuiset lelut - roskiin 
Hyvä puoli leluinventaarissa on se, että kun vie varastoon osan, ne voi sadepäivän tai sairasteluputken saapuessa hakea yhden lelukassin takaisin sisälle ja lapsi saa riemukkaan jälleennäkemisen tavaroiden kanssa, joiden olemassaolon oli jo unohtanut. Tai jos kyseessä on hyvin pieni lapsi - hän todennäköisesti kuvittelee saaneensa aivan uusia leluja ;)


Viimeisenä pieni bonus. Tietotekniikka ja sosiaalinen media. Tursuaako puhelimesi muisti kuvia? Pomppiiko sähköpostiisi kaiken maailman uutiskirjettä? Täytyykö Facebook-feedisi ihmisistä, joita et edes enää muista, mistä ne tunnet? Olisiko aika tehdä jotain?
  • Peruuta uutiskirjeet, jotka kerta toisensa jälkeen päätyvät vain roskakoriin. 
  • Järjestele valokuvat omiin kansioihinsa kuukauden tai erityisten tapahtumien mukaan. 
  • Siivoa muutenkin tietokoneesi työpöydältä kaikki 
  • Karsi Facebook-ystävistäsi ihmiset, joiden elämä ei sinua kiinnosta seurata. 
  • Herättääkö jonkun seuraamasi Instagram-tilin kuvat sinussa nykyisin vain kateutta ja ärsytystä. Poista ne. Voi aina palata, jos tulet kaipaamaan, mutta voisin vannoa, että et tule. 
  • Tiedäthän blogilistallasi ne blogit, joiden uusia postauksia oikein syöksyt lukemaan? Tiedätkö mitä - lopeta niiden muiden seuraaminen. 
  • Vielä lopuksi, jos sinäkin rakastat puhtaan pöydän fiilistä yhtä paljon kuin minä; poista sähköpostin roskakansio, tarpeettomat whatsapp-viestit ja tekstarit sekä puheluhistoria.

Voisin vannoa, että näiden kaikkien askelten jälkeen elämä varmasti tuntuu olevan paremmassa järjestyksessä. Ja siihen on enemmän tilaa uusien (parempien) asioiden saapua! 

Meillä sunnuntai oli kunnon touhupäivä, kun J innostui aamusta myös käymään omia kaappejaan läpi. Meillä lähti viisi kassillista tavaraa kierrätykseen ja lopputuloksena oli jopa tyhjiä hyllyjä kaapeissa! Tämä on ihan mahtavaa, koska ollaan välillä valitettu siitä, että asunto on niin pieni.. Tällä organisoinnilla tuntui saavan ihan ilmaiseksi pari neliötä asuinpinta-alaakin lisää! :) 

Kaapit, kirjat ja lelut on käyty siis läpi. Kosmetiikkaa tarkastelen aika tiheään muutenkin, mutta siivous ei ole koskaan huonosta. Sitten olisi vielä jäljellä tuo viimeinen rasti, jota osittain olen kyllä jo työstänyt aina kun mieleen tulee.


Löytyykö lukijoista muita organisointi- ja järjestelyhulluja? 


Kaikki kuvat: weheartit.com

4 kommenttia:

  1. Öö ei! :D Ihailen kyllä aina kaikkien kykyä pitää paikat kunnossa ja asiat järjestyksessä ;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hihi, mä taas ihailen sitä, miten jotkut osaa vaan ottaa rennosti ja olla välitämättä liikoja siitä, että jos/kun paikat on sekaisin :)

      Poista
  2. Järjestelyhullu - kyllä! Mutta aika ei aina vaan riitä. Joka viikko järjestän ja siivoan jonkun kaapin tai laatikon, mutta homma ei koskaan lopu.. *Huoh*

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No sanopa muuta!! Se homma kun ei todellakaan koskaan lopu! Mä huomaan jotenkin aina pyrkiväni siihen tilanteeseen, että kaikki olis organisoitu ja ihanasti ja nätisti - ja sit vaan ottaisin rennosti, mut.. vähän oon alkanut epäillä, että sitä hetkeä ei koskaan tule :D

      Poista

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan