PAREMPAA ARKEA

9.1.2016

Tässä viime viikot on ollut jotenkin inspiroitunut olo. Lieneekö se tämä vuodenvaihde vai muuten jotenkin kutkuttava olo tästä tulevasta vuodesta. Samaan aikaan kyllä huomaan, että arjen pyöritys vie niin helposti mennessään! Ja stressikäyrät kurvailee kattoa kohti. Olen lukenut muutamia kirjoja*, blogeja** ja artikkeleita*** - ja siitä syntyi nämä viisi vinkkiä siihen, mistä voi saada arkeen lisää iloa, voimaa ja energiaa.Kaikki meistä tietää, miten paljon omaan oloon vaikuttaa se, mitä syö. Hyvä startti aiheeseen on vaikkapa tämä kirjoittamani postaus. Jos omat syömiset on ihan retuperällä, voi auttaa viikon verran pidetty ruokapäiväkirja. Paperilla näkee paljon helpommin totuuden. Tärkeä on tähdätä myös säännölliseen syömiseen. Itse en pärjäisi, ellen saisi kolmen-neljän tunnin välein syömistä.
"Needing so much sleep, one would think that I go to bed early", luin tämän jostain instagram-postauksesta tänään ja osui kyllä. Itse tarvitsen hyvin jaksaakseni 8-10h unta. Sen voi nukkua yhteen putkeen tai sitten osa yöllä ja pätkä päivällä. Kun arkiaamuina kello soi kuudelta, niin minun siis pitäisi olla pää tyynyssä viimeistään kymmeneltä. Mielummin jo aikaisemmin. Helpommin sanottu, kuin tehty. Kun on tää bloggaaminen ja omat jutut ja vähän kiva olisi katsoa telkkariakin..

Mikään ei kuitenkaan korvaa kunnon unta. Tiedä, minkä verran tarvitset unta ja pyri saamaan se. Vauvojen vanhemmat on asia erikseen. Tsemppiä. Kahvia. Unen lisäksi on myös tosi tärkeää ripotella pitkin päivää pieniä lepohetkiä. Kotona voi vaan maata vaikka minuutin äksänä lattialla ja hengitellä syvään. Töistä tullessa voi laittaa bussissa hyvää musiikkia kuulokkeista ja torkkua bussimatkan. Harrastan itse tätä päivittäin.
Jos sinäkin kuulut meihin onnekkaisiin, joilla on harteillaan sisäsiisti toimistotyö, niin taivaan tähden - liiku. Keho ei tule kestämään hyvässä kunnossa, ellei se saa liikuntaa, rasitetta ja huoltoa. Valitse lajisi tai vaihtele niitä. Pyri sisällyttämään jokaiseen viikkoon jotain aerobista liikuntaa, jotain voimailua ja venyttelyä. Pyhä kolminaisuus.

Tämän lisäksi, nosta arkiliikunta prioriteetteihin. Tee siitä tapa. Nouse portaat hissin sijaan, kävele reippaasti bussipysäkille, juokse lapsen kanssa pihalla talon ympäri. Tee hiekkalaatikon reunalla askelkyykkyjä. Tee parit pohjetreenit bussia odotellessa. Venyttele printterille kävellessäsi. Tee pientä liikkumista pitkin päivää tietoisesti.

+ olen kerran käynyt iltapäiväväsymystä vastaan painiessani punnertamassa työpaikan vessassa :D Se toimi!!
Jos elämässä on menossa se vaihe, että on työ, joka vaatii jokaisesta päivästä kahdeksan tuntia, plus matkat (nekin pk-seudulla jopa pari tuntia per päivä) ja lisäksi vanhemmuus, jossa lapsi vaatii sen lopun ajan - JA vielä tuossa edellisessä kohdassa patistan sinua liikkumaan (!?) lienee sulaa hulluutta vaatia vielä harrastamaan jotain omaa. Väitän kuitenkin, että pienikin oma tekeminen pitää mielen ihan erilailla pirteänä. Tärkeintä on, että tekeminen on jotain, mikä tuottaa puhdasta iloa. Valokuvaus, laulaminen, blogit tai virkkaaminen. You name it. Mieheni rakentaa jotain ihmeellistä musiikkikonetta, jota en tajua sitten pätkän vertaa. Mutta se on innoissaan siitä. Elämässä pitää olla (myös vähän turhia) asioita, joista on innoissaan. Se pitää elinvoimaisena.
Kotini on linnani. Kun elämään sisältyy kaiken maailman kiireitä ja stressimörköjä, onko mikään tärkeämpää, kuin se, että voi tulla kotiin, jossa on hyvä olla. Näe se vaiva, että laitat tavarat suoraan takaisin paikalleen. Kun lapsi menee kylpyyn, heitä suoraan likaiset vaatteet pyykkikoriin ja puhtaat vaatteet lapsen huoneeseen. Raivaa aamupalapöytä samantien. Petaa sänky. Osta joskus tuoreita kukkia (tai feikkaa tekokukilla, kuten minä). Pese kylppäri välillä tehoaineilla.

Tee kodista sellainen paikka, jossa sinun on hyvä olla ja voit rentoutua. Olen huomannut, että kun lattia sitten kuitenkin täyttyy junaradoista ja pikkuautoista, ja makuuhuoneeseen kasvaa jatkuvasti käytettyjen vaatteiden vuori, on hyvä idea karsia muuten kotia puhtaaksi ja yksinkertaiseksi. Kun esillä oleva tavaramäärä on muuten pieni, ei pienet sotkut tee yleisilmeestä niin kaaoottista.

Joku auttakaa kääntämään tämä termi suomeksi... Siivoa, organisoi, heitä pois. Jos kaipaat elämääsi tilaa ja selkeyttä, niin hoidapa ensin sama tilanne asuinympäristöösi. Käy läpi vaatekaappisi - jos et ole käyttänyt jotain vaatetta yli vuoteen, et varmaankaan käytä sitä koskaan. Kirpparille ja kierrätykseen. Jos lisää lapsia ei ole suunnitteilla, myy eteenpäin lapsen pieneksi jääneet vaatteet ja lelut. Käy läpi keittiön kaapit. Heitä pois purkit ja pussit, joissa päiväys on mennyt. Pyyhi hyllyt ja asettele tavarat nätisti takaisin. Onko sinullakin kylppärissä pari tuotetta, joista et erityisesti pidä, mutta kun ne kerran on ostettu, on ne myös pakko käyttää. Jos purkkien näkeminen tuottaa sinulle päivittäin pienen harmituksen, on tavaran syytä lähteä eteenpäin. Anna ystävälle, vie töihin kahvipöydälle ja jätä viereen lappu "saa ottaa".

EXTRA:
Testaa aromaterapiaa. Laventelia rentoutumiseen ja rauhoittumiseen, greippiä mielialan nostoon, mentholia ja eucalyptusta nuhuiseen oloon tai nuhaan. Fazerinsinistä lohdutukseen. Eiku.. ;)


Jos näillä vinkeillä ei vuosi 2016 starttaa energisesti ja valoisasti, niin ei sitten millään!

Millä osa-alueella huomaat, että itsellä olisi tällä hetkellä parantamisen varaa? Saitko jostain ideaa tai inspiraatiota? 


Kaikki kuvat weheartit.com 

* esim. Voiko stressi tappaa? Heidi Hanna
** rakkaudellahannele.fi 
*** mindbodygreen.com

6 kommenttia:

 1. Voi että, olen niin samaa mieltä kaikista kohdista! Tuo uni on kyllä sellainen mikä voi pilata lähes kaiken, toisaalta sitten taas itse pienen vauvan kanssa sain energiaa kirjoittamisesta, mikä oli mulle se tärkeä juttu .

  Ja kiitos maininnasta, olen otettu ❤️🎶

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä vaan! Tämä postaus sai kyllä runsaasti potkua kaikesta sun inspiroivasta tekstistä :) Mielelläni suosittelen sinun blogia muillekin!

   Ja tuo on tosi hienoa, että just esim. vauva-arjessa saa pidettyä jonkun oman pienen "henkireiän", kun se vauvan kanssa olo nyt helpoimmillaankin on aika.. no.. intensiivistä :)

   Poista
 2. Olipas inspiroiva postaus! Itselläni melkeinpä nuo kaikki ovat.. No, kaipaavat parannusta. En kuitenkaan masennu moisesta vaan yritän tehdä sille jotain..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi kiitos <3 Kyllä itselläkin kaikissa osa-alueissa on tekemistä, mutta olisihan se tylsää, jos elämä olisi ihan "valmista". Ei siis tosiaan aleta masentumaan, vaan koitetaan tehdä pieniä valintoja, joilla on kasaantuessaan isot hyvät vaikutukset :)

   Poista
 3. Aivan huippuja juttuja, samoilla linjoilla sun kanssa olen!

  VastaaPoista

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan