10 SYYTÄ RAKASTAA JAPANIA

5.4.2016

Ei ole mikään uutinen, että olen japanifani. Kaikki sai alkunsa vuosia sitten, kun ihastuin puoliksi japanilaiseen poikaan. No, ei me koskaan edes päädytty kunnolla seurustelemaan ja sydänsuruja seurasikin vaihe, jolloin inhosin kaikkea Japaniin vähänkin viittaavaa. Kun sydän taas oli saatu paikattua kuntoon, olin valmis rakastumaan puolijapanilaisen poikaystävän sijaan Japaniin itseensä.

Tällä hetkellä hyvä ystäväni on maailmanympärimatkalla ja tällä hetkellä juuri Japanissa. Tarvitseeko sanoa, miten paljon haluaisin edes yhdeksi päiväksi pystyä siirtymään sinne hänen kanssaan! Tarkoitus olikin reissata, mutta rahakysymykset tulivat esteeksi. Onneksi mielikuvitusmatkailu on aina mahdollista ja tässä aiheeseen liittyen omat Top 10 syytä rakastaa Japania. 

1# KAWAII
Elämä on ihan tarpeeksi haastavaa ja harmaata. On mielestäni vähintäänkin oikein tuoda siihen jotain söpöä ja kaunista. Hauskinta oli huomata Japanissa monen keski-ikäisen businessmiehenkin salkusta roikkumasta pieni (tai suurikin) pehmolelu. Jopa kaivon kannet näyttävät Japanissa söpöiltä.


2# KOHTELIAISUUS
Ra-kas-tan tätä toisten ihmisten huomioonottamista. Kiinassa ja Japanissa on molemmissa älytön määrä ihmisiä. Jostain syystä nämä kaksi kulttuuria ovat kehittäneet täysin vastakkaiset metodit asian kanssa selviämiseen. Siinä missä kiinalaiset tönivät, tuuppivat ja tunkevat, japanilaiset kulkevat organisoidusti, antavat tietä ja kunnioittavat toisen ihmisen olemassaoloa. Kohteliaisuus näkyy Japanissa kaikkialla.


3# KAUNEUS
Japanissa kauneudelle on aina paikkansa. Tiedätte japanilaiset eväsrasiat (obento), kukkienasettelun (ikebana) ja.. pakko tämä on sanoa.. japanilaiset tytöt ja naiset <3


4# JAPANIN KIELI
Anna vaan kun aloitan tästä aiheesta :D Japanin kieli on erilainen kuin mikään länsimainen kieli. Kieli rakentuu ihan eri tavalla. Vaikka olet opiskellut vuoden, et välttämättä osaa sanoa paljon enempää, kuin fraaseja ja yksittäisiä sanoja. Kirjoitusjärjestelmiä on kolme, joista ensimmäiset kaksi oppii ihan muutamassa kuukaudessa (jos opiskelee tosi aktiivisesti), mutta kanjeja oman kokemukseni mukaan ei hullukaan opi. Kanjit ovatki ihan oppiaine koulussa Japanissa. Noin 2000 kanjimerkkiä riittää sanomalehden lukemiseen. Jokaiselle kanjille on kaksi lukutapaa. En jatka enempää :D

Lisäksi kielessä on monia eri kohteliaisuustasoja ja esimerkiksi sinä-sanaa et voi käyttää, kuin vain lähimmille ihmisille. Voit ajatella sen tarkoittavan about "sinä rakas". Tästä kaikesta huolimatta japaninkieli on minusta aivan ihanaa, kiehtovaa ja sitä haluaisi aina oppia lisää!

5# TYTTÖBÄNDIT
Japanilaiset (myös korealaiset) tyttöbändit ovat luku sinänsä. Katso yksikin pätkä esim. SNSD:n keikkaa ja ymmärrät. Tämä So Nuyh Shi Dae on kyllä nimenomaan korelainen, mutta esiintyvät paljon japaniksi ja tämä biisi on myös laulettu japaniksi.


6# LUONTO
Japanissa ilmasto ja luonto vaihtelee ihan valtavasti. Maa jaetaankin kuuteen ilmastovyöhykkeeseen, josta pohjoisimmalla (Hokkaido) talvet ovat pitkiä ja kesät lyhyitä ja viileitä, kun taas eteläisimmällä (Ryukyu-saaret) on subtrooppinen ilmasto, jossa talvet ovat lämpimiä ja kesät kuumia. Luonto on yleisesti ottaen tosi kaunista ja jo 100km matka Tokiosta pohjoiseen tuo eteen upean vuoristomaiseman.


7# RUOKA
Okei, tässä pitää olla rehellinen. Thairuoka menee mielestäni japanilaisen ohi. Kuitenkin, mikään ei voita viileänä ja sateisena päivänä aitoa ramen-keittoa. Paljon kiinnostaa myös Okinawa-saaren "dietti", koska siellä on ilmeisesti maailman terveimmät ihmiset. Paljon paikallisesti kasvatettua herkullista kasvisruokaa sekä kalaa. Kelpaisi minulle!


8# JIHANKI
Nämä on ihan mahtavia! Japanissa ai-van joka kulmasta löytyy "vending machine" eli tämmöinen automaatti. Vaikka olisit jossain vaelluksella keskellä ei-mitään, niin takuulla löytyy (vähintään) yksi jihanki matkan varrelta! Juomisen lisäksi voit saada näistä vaikka mitä. Vaikka. Mitä. 


9# ONSEN
Olin Japaniin asti (japaniin asti?) pitänyt kylpemistä verrattain tylsänä touhuna. Lillua nyt paikallaan lämpimässä vedessä. Okei. Kunnes pääsin furon makuun. Furo on japanilainen kuuma kylpy, josta tekee furon ehkä juuri se, että vesi on ihan sai-raan kuumaa. Se pitää olla niin kuumaa, että sinne täytyy mennä ensin kastamalla yksi jalkaterä. Sitten toinen. Sitten varovasti polvilleen ja niin edelleen. Kun vihdoin olet kokonaan siellä kuumassa vedessä, niin voin sanoa, että mitään rentouttavampaa ei maailmassa ole. Täydellisyyden huippu on tietenkin onsen, jossa ollaan kuumassa lähteessä keskellä luontoa. 


10# VESSAKOKEMUS
Myönnetään, vessa japanissa voi ensisilmäykseltä näyttää vähän pelottavalta. Kesti itselläkin aikaa, ennenkuin uskalsi painaa yhtään suihkunappia. Mutta tiedättekö, kun tottuu lämmitettyyn istuimeen ja että vaikkapa kyläpaikassa voi laittaa vedenlorinaa kuulumaan häveliäisyyssyistä, on paluu suomalaiseen kylymään posliinipönttöön kuulkaa aika ankea :D Toki, maasta löytyy paljon myös seisomavessoja ja ihan tavallisia pönttöjä, mutta onhan nämä vessakeskukset nyt vaan aika huikeita :)


Löytyykö sieltä lukijoista muita japanifaneja? Tai onko joku muu maa/kieli/kulttuuri, joka jostain syystä kolahtaa erityisesti? Kuulisin tosi mielelläni! 


Kaikki muut kuvat www.weheartit.com, paitsi vessakuvista ensimmäinen theanfang.com ja SNSDn kuva soshified.com 

4 kommenttia:

 1. Anonyymi5/4/16

  Olipa kiva lukea. Vain vajaan vuorokauden Osakassa viettäneenä, muuten hyvin vähän kulttuurista ja maasta tietävänä kuulun nimittäin tuohon "mikähän siinä Japanissa niin paljon kiinnostaa" joukkoon. Monta hyvää syytä tässä olikin. :) Varsinkin kohdat 2, 6, 7 ja 9 saivat kiinnostuksen maata kohtaan heräämään. Kohtien 1, 5, (ja 10) ihmettelyä jatkan yhä sopivan etäisyyden päästä :)

  -Unni

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No hei huippua, kun tulit tänne kommentoimaan! Siis ootko NYT Osakassa?? Vai ollut joskus aiemmin..? Kiva, jos joku juttu herätti kiinnostuksen - ja loput sitten vaikkakin vaan ihmetystä :D

   Poista
 2. Japani viehättää muakin, miehen haaveissa olisi reissu sinne. Kyllä me varmasti saadaan se vielä joskus toteutettua.

  Sitten KUN (:D) tulette tänne meille kyläilemään, niin mennään porukalla syömään Izayaka Nomuun. Aivan ihana japanilainen ravintola, jossa on myös tuollaiset autenttiset, japanista tuodut vessanpöntöt. Ihana japanilainen, kohtelias omistaja ja hyvää ruokaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Izayaka Nomun reissu MYYTY - heti kun vessanpöntöt mainittu :D Joo, se olis kyllä huippua! Noin niinkuin ensihätään (hätä.. höhöhö..) ennenkuin joskus riittää rahat ihan Japaniin asti taas :)

   Poista

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan