TÄYDELLINEN VAATEKAAPPI

17.4.2016

Sain juuri loppuun megalomaanisen mylläyksen vaatekaapeissani. Joo-o, sieltä on viime vuosina lähtenyt aikamoinen määrä tavaraa kierrätykseen, mutta vielä oli siistimisen varaa. Tällä kertaa inspiraation organisointiin antoivat supersuosittu KonMari (Marie Kondo) sekä Täydellinen vaatekaappi tuhlaamatta - onnellisen ostamisen salaisuus (Hannele Lampela). Ensimmäistä en vielä ole saanut itse käsiini, mutta muutamat referaatit (ja oma organisointihullu maalaisjärkeni) auttoivat pitkälle.

Olen niitä ihmisiä, joiden on lähes mahdotonta ottaa kotona rennosti, jos paikat on hujanhajan. Siispä minun kaltaiselle ihmiselle on esim. vauva-aikana ihan turha sanoa, että "älä välitä sotkuisesta kodista, jos sinulla on hetki, niin rojahda sohvalle vaan". Minun kaltaiset ihmiset nauttivat enemmän siitä kodin siistimisestä ja saavat siististä kodista taas voimaa jaksaa kaoottista elämää.

Samalla logiikalla toimii myös meikit, astiat - ja vaatekaappi. Kyse tällä kertaa ei ollut lainkaan siitä, ettäkö vaatekaappi olisi sotkuinen. Ei se sitä ollut. Siellä vaan makoili isot pinot vaatetta ja silti lähes aina tuntui siltä, ettei ole mitään kivaa puettavaa ja kaupoille tekisi mieli.

Tuumasta toimeen

Aloitin koko homman Täydellinen vaatekaappi tuhlaamatta -kirjan vinkillä siitä, että on suureksi hyödyksi hahmottaa omat pukeutumisen kulmakivet. Ehkä kuuluisa ranskalainen vaatekaappi ei ole juuri sinun juttusi, mutta varmasti on muutamia vaatteita, jotka luovat hyvän rungon. Nämä on myös vaatteita, joihin ehkä on järkevämpää satsata enemmän rahallisesti, koska tiedät, että niitä tulet kyllä käyttämään, ja paljon. Mahdollisesti tästä postaus myöhemmin :) 

Tämän pohtiminen auttoi itseä ymmärtämään omaa tyyliä ja sitä, mikä on olennaista, vuodesta toiseen säilyvää. Sitten olikin aika käydä vaatteet läpi. Tein tällä kertaa poistokarsimisen neljään eri pinoon:

1. En käytä nyt enkä varmaan ikinä, kuitenkin hyväkuntoista: kirpparille.
2. Näistä en tällä hetkellä tykkää, mutta ehkä vielä joskus: varastoon.
.. ja seuraa se nolo kohta, jonka kanssa toivon ja uskon, etten ole yksin.. 
3. Kokoa liian pienet vaatteet. Ne, joihin mahdun sitten kun pudotan pari kolme kiloa. Varastoon.
4. En käytä nyt enkä varmaankaan ikinä, huonokuntoista: H&M:n kierrätykseen.

Voi iloa ja riemua, siis tästähän väistämätön seuraus on se, että kaapissa on vain ja ainoastaan oikean kokoista vaatetta, jota tykkää käyttää. On kuulkaa ih-me, miten puolet vähemmän vaatetta yhtäkkiä näyttää siltä, että kaappi on täynnä kivoja vaatteita! Tai siis, niinhän se onkin, mutta ero siihen, että puolet enemmän tuntui siltä, ettei ole mitään!

Täydellinen vaatekaappi tuhlaamatta

Loppuun vielä hieman tästä kirjasta, jonka sain luettavaksi. Kyseessä on nyt ei varsinaisesti ole mitään blogiyhteistyö, mutta tutustuin Hanneleeseen blogien välityksellä. Hän kirjoittaa upeaa Rakkaudella, Hannele -blogia. Suosittelen!


Kirja startataan pohtimalla omia kulutustapoja. Miksi oikeastaan shoppailet, niinkuin shoppailet? Itselläkin oli sellainen vaihe elämässä, kun vietin vapaa-aikaa säännöllisesti shoppailemassa. Elin yksin ja oli reilu palkka. Why not. Monesti kuitenkin ostin vain ostamisen takia. Hain ehkä uudella vaatteella jotain lisää sisältöä elämään. Noh, anyways, tämän jälkeen kirjassa päästäänkin hahmottelemaan juuri tätä omaa täydellistä vaatekaappia, josta jo mainitsin.

Sen jälkeen laitetaan vaatekaapit järjestykseen ja tähän kirja tarjoaa useita vinkkejä. Seuraavat luvut pureutuvat vielä tarkemmin rahankäyttöön ja henkilökohtaisiin talousasioihin. Lopuksi jutellaan vielä vaatteiden laadusta ja kirja päättyy kuukauden kauneuskuuriin, jolla haetaan kokonaisvaltaista hyvää oloa elämään.

Kirjan sisältö koostuu siis useista palasista, jotka Hannelen blogin lukijoille ovatkin jo tuttuja aiheita. Vaikka punainen lanka tuntuukin kiemurtelevan hieman kurvikkaasti kulutusluotoista viherpirtelöhin, on kokonaisuus silti inspiroiva ja lukeminen viihdyttävää.

Kirja on todellinen hyvänmielen kirja, joka innostaa tekemään konkreettisia muutoksia omassa elämässä. Itselle iso plussa on kirjan visuaalisuus. Taitto on kaunis, fontit tyylikkäät ja kuviin on panostettu. Sisältö rytmittyy lukijalle miellyttävästi ja lukemiseen ei tarvitse varata koko viikkoa - mikä on siis ihan vaan positiivista tähän hektiseen elämänvaiheeseen :)

Kaikenkaikkiaan 4/5. Suosittelen!

Miltä näyttää omassa vaatekaapissasi? Onko joku muu innostunut organisoimaan ja siivoamaan tätä osastoa elämässään? 


4 kommenttia:

 1. Vaatekaappi on aika täynnä, ehkä puolet siskolta saatua.... :) <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai vaan puolet ;) Täytyykin siis kierrättää noi kassin 2 tavarat siis Joensuun kautta :D

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Voi kiitos!! Olipa ilahduttava kommentti :) Täytyykin heti mennä kurkkimaan myös sinun blogia :)

   Poista

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan