PANDAMAMAN VINKIT TYÖNHAKUUN

3.5.2016

Tässäpä toivotut kootut vinkit työnhakuun! Toivottavasti näistä onnistuu olemaan jollekin hyötyä. Haluan alkuun todeta, että nämä pohjautuvat omiin kokemuksiini työnhausta eikä minulla ole hajuakaan, miten esimerkiksi sairaanhoitajan tai lentokapteenin töitä haetaan. Oma koulutukseni on kauppatieteiden maisteri ja työkokemus enemmän tai vähemmän siltä saralta.#1 TYÖHAKEMUS JA CV

Lienee itsestäänselvyys, mutta älä ajattele, että yksi hakemusteksti riittää, vaihdan vaan yrityksen nimen. Tuskin onnistut puhuttelemaan juuri sen yrityksen rekrytoinnista vastaavaa, jos puhut ympäripyöreitä osaamisestasi ja kiinnostuksestasi.

Työnhaussa päivän sana on visuaalinen cv. Voi kuulostaa pelottavalta, mutta käytännössä tarkoittaa sitä, että varsinkin jos haet viestinnän tai markkinoinnin alan, graafisen työn tai vaikkapa stailistin paikkaa, on työhakemus ja cv se ensimmäinen työnäyte, jonka tuleva työnantaja sinusta saa. Lisää siis vähintään oma kuvasi ja käytä rohkeasti fontteja ja värejä. Varo kuitenkin sillisalaattia, pidä lopputulos tyylikkäänä.

Hakemus on samalla työnäyte sinun kirjoitustaidoistasi. Suhtaudu siihen siis kuin mihin tahansa kirjoitustehtävään. Hahmottele pääkohdat paperille ja kirjoita tarvittaessa useampi eri versio. Jos haluat, voit hyvin antaa tekstin myös jonkun toisen luettavaksi.

Olen kuullut joskus juttua, että hakemus kannattaa laittaa heti ensimmäisenä päivänä, kun työpaikka ilmoitetaan avoimeksi. Että joskus saattavat sulkea haun jo heti sopivan ihmisen löydyttyä. No, voi ehkä pitääkin paikkansa, mutta olen kyllä itse laittanut useamman kerran hakemuksen viimeisenä päivänä ja päässyt haastatteluun.
#2 VALMISTAUTUMINEN HAASTATTELUUN

Kun hakemuksen lähettämisen jälkeen tulee se odotettu viesti tai puhelinsoitto, pääset valmistautumaan haastatteluun. Tutustu ajan kanssa yritykseen ja sen toimialaan. Selaile toimialaa koskevia uutisia ja käy kilpailijoiden nettisivuilla.

Valmistaudu myös tavallisimpiin haastattelukysymyksiin. Niitä löytyy hyvät määrät googlailemalla. On helpompi vaikkapa nimetä kolme onnistumista työelämässä, jos niitä on valmiiksi jo hieman muistoistaan kaivellut esiin.

Kysy etukäteen, ketkä sinua ovat haastattelemassa ja kirjoita heidän nimet sekä tittelit ylös. Olet paljon valmistautuneempi, kun tiedät, mikä/ketkä sinua odottaa. Itse myös stalkkasin haastattelijoita esim. LinkedInistä, jotta sain jonkinlaisen käsityksen siitä, millaisista ihmisistä on kyse.

Printtaa tai ota mukaan tarvittavat paperit (ainakin kappaleet hakemusta ja cv:tä) ja tsekkaa viimeistään edellisenä iltana vaatteet. Pukeudu aina astetta paremmin, kuin pukeutuisit arjessa kyseiseen työhön. Siisti meikki ja hiukset tekevät huolitellun ilmeen.

#3 HAASTATTELUSSA

Ensin tärkein; ole oma itsesi. Liika yrittäminen tai päteminen saa sinut todennäköisesti vaan näyttämään hassulta. Jos olet ihan hullun innostunut tarjolla olevasta työstä; anna sen näkyä. Vaikka rekrytointi tehtäisiin kuinka tarkkojen kriteerien mukaan tahansa, voin vannoa, että kyllä hyvin paljon päätetään myös tunteella. Jos olet iloinen, aito ja avoin, on sinusta helppo tykätä.

Muista, että haastattelun lopussa yleensä eteen tuleva, sinänsä mitättömältä vaikuttava kysymys; onko sinulla jotain kysyttävää?, on itseasiassa paikkasi loistaa. Valmistele etukäteen pari kolme osuvaa kysymystä ja saatat olla tuuman verran edellä muita hakijoita.

Kysy lopuksi, miten prosessi etenee ja milloin saat tietää jatkosta. Tämä auttaa sinua pitämään hermosi kasassa seuraavat päivät.
#4 SOVELTUVUUSTESTIT

Pääsit jatkoon? Jee! Edessä soveltuvuustesti? Apua (?)

Soveltuvuustestejä on monenlaisia. Niitä voidaan teetättää etukäteen netissä. Niillä voidaan tutkia persoonallisuutta, työtyyliä ja/tai sosiaalisia taitoja. Välillä törmää ns. älykkyystesteihin, joissa hakija pääsee ratkomaan lukujonoja sekä palloja ja viivoja tiukassa aikapaineessa. Jep, kokemusta on. Testit voivat kestää parista minuutista moneen tuntiin.

Kannattaa pitää mielessä testien perimmäinen tarkoitus ja et pyörry ahdistukseen. Ollaanpa rehellisiä, taitava puhuja pystyy antamaan itsestään aika ruusuisen kuvan haastattelussa. Näiden testien tarkoitus on selvittää sitä, onko kaikki juteltu oikeasti linjassa ihmisen persoonallisuuden kanssa vai näkyykö ristiriitoja. Testit tuovat hyvin myös esiin sitä, olisiko hakija oikeasti sopiva juuri kyseisen haettavan työn ominaisuuksiin.

Muista siis, että samalla kun tässä testataan sitä, sovitko sinä työhön, testataan sitä, sopiiko työ sinulle. Jos siis tiput soveltuvuustestien jälkeen pois, ei se tarkoita, että sinussa olisi jotain vikaa - työ vaan ei olisi sellainen jossa pidemmänpäälle tulisit viihtymään.

Jos sinulla on käynyt munkki ja pääset puoli päivää tai kokonaisen päivän kestävään testaukseen, paras mitä voit tehdä, on nukkua ja syödä hyvin. Ja ottaa mahdollisimman rennosti. Suklaapatukka laukussa on ihan pätevä vinkki, jotta tauoilla voit pitää verensokeria ja vireystasoa korkealla. Myös kahvi toimii hyvin :)
#5 LOPPUTULOS

No niin, sitten on käyty läpi X-määrä haastatteluja ja soveltuvuustestausta. Ja sitä soittoa vaan ei kuulu. Jos viimeinen haastattelu on ollut maanantaina, osaat ehkä päätellä, että päätös tehdään about tiistaina ja siitä valitulle kerrotaan varmaankin tiistaina tai keskiviikkona. Lopuille tieto tulee varmaankin loppuviikosta. Ei ihme, että jokainen tunti tuossa viikossa tuntuu pitkältä!

Jos se soitto sitten tuli (ehkä loppuviikosta, ehkä aiemmin tai myöhemmin) ja sait kuulla, että "Meillä oli monia upeita hakijoita ja kilpailu oli tosi kova. Tällä kertaa et tullut valituksi.", ei ihme, jos kyyneleet nousevat silmiisi. Olethan tehnyt tosi kovan työn ja ollut täydellä sydämellä valmis uuteen työhön.

Klisee, mutta totta, että se työ vain ei ollut sinua varten. Kun olet saanut pahimman pettymyksen aallon selvitettyä, on hyvä idea ottaa vielä puhelu valinnan tehneelle ihmiselle. Tai ehkä paremmin vielä, laittaa sähköpostiviesti, jossa kiität prosessissa mukana olosta ja kysyt, voisiko henkilö sopivan hetken tullen soittaa sinulle ja kertoa muutamalla sanalla palautetta. Ehkä tähän on mahdollisuus, ehkä ei. Jos on, niin voit olla varma, että saat todella arvokasta tietoa jatkoa varten. Voit myös lopuksi vielä kiittää, että sait olla mukana ja halutessasi kertoa, että näet edelleen yrityksen kiinnostavana ja pyytää heitä pitämään cv:si tallessa jatkoa ajatellen. Tiedän parikin tapausta, joille on soitettu jopa puolen vuoden päästä, että nyt olisi avautunut juuri sopiva paikka.

Jos se soitto sitten tuli niinä ensimmäisinä päivinä ja sisälsi tiedon, että sinut on valittu...

BILEET!!!!!


Mitäs sanotte, oliko hyödyllisiä vinkkejä? Oletteko kokeneita työnhakijoita vai olleet pitkälti samassa paikassa aina töissä? Millaisia työnhakukokemuksia itselläsi on? Kuulisin tosi mielelläni!!


Kuvat: www.weheartit.com

13 kommenttia:

 1. Hyviä vinkkejä! Varsinkin cv:n kanssa itsekin tulee arasteltua, vaikka kyllähän tuon esimerkkikuvasi mukainen cv erottuu paljon paremmin kuin A4 täynnä Times New Romania. Mä en oo oikein ikinä saanut mitään työtä missä olen ollut haastattelussa :D Tai edelliseen kesätyöhön oli pieni haastattelu, mutta hain sinne koulun kautta opettajan suosituksesta, joten se ei ehkä ollut ratkaiseva. Yleensä menen ihan kipsiin haastattelussa enkä todellakaan osaa olla oma itseni! :D Nyt onneksi on parin kuukauden työsoppari tehtynä taas tähän edelliseen kesätyöpaikkaan ja sormet ristissä toivon, että "Katsotaan sitten jatkoa" tarkoittaa sitä mitä toivon! Olisin tuonne itseäni tyrkyttänytkin, mutta tällä kertaa mua ehdittiin pyytää ensin ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai niin, onnea Kaksplussaan pääsystä! :)

   Poista
  2. No sullahan on hyvää tuuria ollut, jos on työpaikkoja irronnut ilman pitkiä rekryprosessejakin! Eihän näin massiivista pyöritystä kyllä jokaiseen työhön ole. Siis oliko viisi vai kuusi vaihetta nyt itselläni, jotka kävin läpi. Toivotaan, että myös jatkoa sinulle piisaa! Kyllähän tosi usein hyvät tyypit pyritään pitämään talossa.

   Ja kiitos vaan :)

   Poista
 2. Ihan loistavia vinkkejä! Tuossa oli muutama mitä en ole koskaan tullut edes ajatelleeksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No hei kiva, jos pystyin olemaan hyödyksi. Arastelin jotenkin ensin jakaa näitä vinkkejä, mutta toisaalta, mitä se nyt on minulta pois, jos joku vinkki auttaa jotakuta muuta saamaan unelmiensa työn! Tai - edes jonkun työn :)

   Poista
 3. Todella hyvä postaus Pirita! Tässä tuli viimeksi 15-vuotiaana kesätöitä hakeneelle ex-mansikkamyyjälle paljon uutta asiaa ja mietittävää! Tästä on varmasti monelle paljon hyötyä, joten kiva kun teit tällaisen postauksen! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos ihanasta kommentista! Mukava, että tykkäsit :) Itsellä oli kivaa kirjoittaa tätä ja olen myös tyytyväinen lopputulokseen :) ps. oon varma, että olit ihan killeri-mansikkamyyjä :)

   (et voi arvata, mitä mun sormet ensin kirjoitti :D hahahah.. L:t vaihtui K:ksi ja R: L:ksi :D ) Okei, myönnän että join tässä juuri puoli lasia punaviiniä, mutta että noin freudilaisesti vaikuttaa.. :P

   Poista
 4. Ihan huippuja vinkkejä! Mulle just on pahin tuo "onko sinulla mitään kysyttävää". Tiedän, että se on se tärkein kohta osoittaa omaa kykyä ilmaista itseään, mutta silti yhtäkkiä kaikki kysymykset häviää mielestä ja tiedustelen vain palkkaa :D :D

  Mulla oli just kans yhteen paikkaan parin tunnin soveltuvuustestit, jossa oli tilinpäätös analyysiä ja piti järjestää numeroita ja kuvioita. Pääsin niistä läpi ja toiselle haasttattelukierrokselle, joten lohduttavaa, että jotain potentiaalia niittenkin jälkeen löytyy :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, mä olen ihan reilusti kirjoittanut kysymykset etukäteen ylös ja luen ne siinä sitten paperista. Ei ainakaan kukaan tähän mennessä ole pahastunut - sehän vaan osoittaa, että olet nähnyt vaivaa asian eteen!

   Kiva, että pääsit jatkoon!! Jee! :)

   Poista
 5. Anonyymi4/5/16

  Itse kamppailen työnhaun kanssa. Olen melkein kauppatieteiden maisteri, opinnot vielä kesken ja etsinyt nyt keväällä töitä ja ollut haastatteluissa, mutta ei vain nappaa. En tiedä meneekö aika vaan hememtin hitaasti vai miksi mistään ei kuulu mitään? Hyviä vinkkejä oli kuitenkin listallasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, kun tulit kommentoimaan! No siis joo, eihän itselläkään olisi ollut intoa ja energiaa kirjoittaa tätä postausta, jos edelleen vain hakisin ja hakisin ilman ns. mitään tulosta. Koetin pitää tekstin kepeänä, koska faktahan on se, että töiden hakeminen on ihan tosi vaikeaa, tosi työlästä ja TOSI raskasta. Epätoivoisen fiiliksen tuo se, jos ei koskaan pääse minnekään haastatteluun - ja toisaalta taas se haastatteluissa ravaaminen ilman "palkintoa" on raskasta sekin.

   Toivon tosi paljon tsemppiä sinulle työnhakuun! Ihan varmasti ennemmin tai myöhemmin nappaa. Eikä se välttämättä ole se duuni, jota olit aina ajatellut. Joskus elämä yllättää ja kiva työ löytyykin jostain, mitä ei olisi ensin edes ajatellut :)

   Poista
 6. Ehdottomasti hyvät vinkit :-)!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista, kiva, jos oli hyödyksi! :)

   Poista

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan