RUOKAVALIOTESTIÄ

20.7.2016


Päätin testata pari viikkoa ruokavaliota, joka ehkä auttaisi minua voimaan paremmin. Olen ihan mahdoton lipsumaan kaikista karkkilakoista ja sen sellaisista, joten ajattelin, että tehdäänpä kerrankin isompi remontti kerralla, jotta näkee paremmin mahdolliset vaikutukset. Olen nyt puoli viikkoa syönyt maidotonta, vehnätöntä ja sokeritonta ruokaa. Pääasiassa. Kylässä otin palan (kaksi) mustikkapiirakkaa, mutta näin lomalla on muuten ollut helppoa pitää päätöksensä. Iso apu oli myös herkutteluun varattu suklaa-kirsikka-raakakakku ;)

Tässä vähän tietoa siitä, miksi tällaista kokeilen ja kuvissa parit tavalliset ruuat viimepäiviltä. Niihin sattuikin hassusti välipaloja :) Ruuaksi olen syönyt tonnikalapastaa, sushia, currykalaa ja riisiä, kasvissosekeittoa, kanasalaattia.. ihan tavallisia juttuja.



Miksi maidoton ja mitä se minulle tarkoittaa? 

Minulla on ärsyttävä vaiva, joka on jatkunut jo vuosikausia ja kukaan lääkäri ei ole osannut siihen oikein sanoa mitään. Kurkkuni on jatkuvasti tosi tukkoinen ja joudun sitä köhimällä selvittämään ko-ko-a-jan. Tämä on tosi rasittavaa esimerkiksi töissä tai kylässä tai paikassa, jossa ollaan hiljaa. Laulajat tunnetusti usein välttelevät keikkapäivinä maitotuotteita, sillä ne lisää liman eritystä nielussa. Itse myös olen pienenä ollut aika kauan maidolle allerginen, joten koetan nyt maitotuotteet pois jättämällä saada parempaa oloa itselleni aikaan.

Olen korvannut maidon kauramaidolla ja jugurtit soija-/kaurajugurtilla. Juustoa ja voita syön ihan tavallisesti kuitenkin.



Miksi vehnätön ja mitä se minulle tarkoittaa? 

Olen samoin vuosia kärsinyt aina välillä ruuan jälkeisistä vatsakivuista. Näitäkin on hieman tutkittu, mutta ei mitään syytä löytynyt. Entinen työkaverini sanoi, että hänellä oli samanlaista ja vaivat loppuivat, kun hän jätti vehnän pois. Kokeiluun tämäkin siis.

Lähes jokaisessa leivässä on vehnäjauhoja, joten leivät olen vaihtanut gluteenittomaan. Tietääkö joku muuten jotain "tavallista" leipää, jossa ei ole vehnää? Pastan sijasta syön riisinuudelia, riisiä tai perunaa. Joku makaroonilaatikko on ehkä ainut, johon sitten pitäisi valita gluteeniton makarooni tai tehdä oma riisiversio :)



Miksi sokeriton ja mitä se minulle tarkoittaa? 

Lisätystä sokerista ei ole keholle mitään hyötyä. Sen nyt tietää jokainen. Vanhentaa ihoa, kuormittaa ruuansulatusta ja aiheuttaa riippuvuutta. Olen ihan kamala sokerihiiri. Kaipaan sokerisia herkkuja päivittäin ja huomaan todella koukuttuvani niihin. Syön, vaikka ei oikeastaan edes välttämättä tee mieli. Minulla on muutamia ihottumia ja tällä hetkellä kasvoissa tosi paljon pieniä näppyjä. Sokeri menee siis hetkeksi pois valikoimasta täysin.

Olen välillä ottanut ketsuppia ruokaan ja tehtiin viikonloppuna valmiista pastakastikkeesta tonnikalapastaa. Söin sitäkin. Jugurtit ja myslit valitsen sokerittomana. Hilloa tein itse marjoista, taateleista ja chiasiemenistä. Sokeritonta suklaata on kaapissa vierotusoireisiin :) Muuten kyllä kannattaa vältellä kaikkea, missä lukee "sokeriton", sillä ne usein sisältävät jotain makeutusaineita, jotka pitävät ihan yhtälailla yllä makeanhimoa eivätkä ainakaan ole mikään luonnollinen vaihtoehto.

Mitäs kahden viikon jälkeen? 

Ainakin palaan kertomaan tänne kokemukset. Jos olo on parempi, niin jatkan ehkä maidottomalla ja vehnättömällä pääosin. Kyläreissut ja satunnaiset leivonnaiset lienee ok. Koen omalla kohdallani kiusalliseksi sanoa kenellekään mitään ruokavaliorajoitteita ilman oikeaa allergiaa tai sairautta. Sokeria koetan korvata muilla makeilla asioilla, mutta silloin tällöin suklaapatukka, karkkipussi tms. on ihan ok. Kunhan ei palaisi tapa syödä niitä joka ilta.

Peukut siis pystyyn, ainakin nämä päivät maha on voinut tosi hyvin ja on ollut yllättävän helppoa noudattaa tätä ruokavaliota! Syödään 90% ihan samoja ruokia koko perhe. Ja lasiin on ihan yhtä helppo kaataa kasvimaito, kuin tavallinenkin maito.

Onko muilla kokemuksia tämmöisistä ruokavaliokokeiluista? 




4 kommenttia:

  1. Mähän oon käytännössä ollut kuusi vuotta maidoton, gluteeniton ja sokeriton. Mulla on 1v6kk ja 2v2kk pitkät imetysdieetit (jotka olivat nämä -ton-ruokavaliota). Ja siinä välissä olin vähän aikaa normaali. Nyt on jäänyt päälle suurin piirtein tuo sama ruokavalio tuosta viimeisestä imetysdieetistä, joka päättyi marraskuussa viime vuonna.

    Mun blogi on täynnä näitä ruokavaliojuttuja, käy kurkkaa, jos tarviit tsemppaajaa :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei jee, kiitos vinkistä!! Oonkin käynyt sun blogissa aina välillä visiitillä, mutta nyt suuntaan ehdottomasti lukemaan näitä ruokavaliojuttuja :)

      Poista
  2. Kuulostaa tosi hyvältä! :) innolla odotan sitten tuloksia :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hihi, helposti on mennyt tähän päivään asti. Nyt (stressistä johtuen) hirvittävä makeanhimo ja sekoitin juuri kupissa sekaisin hunajaa, maapähkinävoita ja rusinoita :D

      Poista

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan