MITÄ KUULUU RUOKAVALIOLLE

13.8.2016


Pojat lähtivät yönylireissulle ja minä sain sitä myöten ihanaa omaa aikaa. Voitteko uskoa, nukuin 11 tuntia viime yönä! Itseasiassa, minä voin itse oikein hyvin uskoa, sillä olen ollut aika väsynyt viime viikot. Jotenkin asuntostressi ja työn alkaminen ja Nopsun hoitoon paluu on aiheuttanut stressiä, jonka lisäksi on vaan iltaisin tullut kukuttua liian pitkään. Eilen siis vaan söin hullut karkkiöverit ja menin aikaisin nukkumaan. Tänään jaksoin jopa salille ja nyt olen monta tuntia vaan järjestellyt ja siivonnut. Hyvä minä!!

Ajattelin palata hieman kertomaan, mitä kuuluu minun ruokavaliotestille!

Testin alusta on nyt kolmisen viikkoa ja en todellakaan voi sanoa, että olisin koko aikaa syönyt sokeritonta, vehnätöntä ja maidotonta ruokaa. Jos ehkä puolet ajasta. Isommat poikkeukset teki Joensuun reissu ja flunssa. Olen myös ihan tietoisesti ottanut kahvitellessa palan suklaakakkua ja syönyt leffassa karkkeja. Mielenkiintoista on kuitenkin ollut näissäkin tutkia, miltä nämä poikkeukset tuntuvat kropassa.

Havaintoja sokerittomasta, vehnättömästä ja maidottomasta ruokavaliosta
  1. Kuten jo aiemmin mainitsin, välttely on oikeastaan tosi helppoa. Lähes aina löytyy vaihtoehto. Houkutukset on koskeneet vain ja ainoastaan sokerisia herkkuja, mikä ei ole mikään yllätys. Pahin on töissä iltapäivä, kun alkaa vähän virta loppua, niin siinä jos tulee tarjolle keittiöön jotain herkkuja, niin minun itsekurini ei riitä vastustamaan. 
  2. Vatsassa on tuolla ruokavaliolla paljon parempi olo. Turvotus on poissa ja (öhm) ilmavaivat myös. Ihottumat tuntuu voivan paremmin, mutta tähän pitäisi saada pidempi testijakso aikaan. 
  3. Parasta on ollut se ihmeellinen rauhallinen olo ja tyytyväisyys omaan kroppaan. Se jotenkin kumpuaa siitä, kun tietää, että syö terveellistä ruokaa, eikä kuormita ruuansulatausta turhaan. 



Havaintoja sokerista
  1. Kun totuttaa kroppaansa sokerittomuuteen, riittää pienempikin pala herkkua. Yleensä. Tähän ison poikkeuksen tekee STRESSI. Jaksan muuten ihan hyvin valita järkeviä vaihtoehtoja, mutta auta armias, jos syystä tai toisesta iskee stressi päälle, niin marssin kauppaan, ostan karkkipussin ja puputan sen pinnasta pohjaan asti. 
  2. Jos syö enemmän kuin pienen annoksen sokeria (nimimerkillä torstaina pussi karkkia, puoli suklaalevyä ja leivos), tulee huono olo. Väsymys, mahan turvotus, ilmavaivat (anteeksi taas suorapuheisuuteni), hampaita alkaa vihlomaan (psykologista? ehkä..) ja aamulla päänsärky. 
  3. Suurin ilon aihe muuten sokerittomien tuotteiden saralla oli kuvassakin näkyvä mehu. Se on sokeritonta ja myös makeutusaineetonta! Mahtava löytö! 

Havaintoja maidosta
  1. Kannattaa tutkia tarkkaan soija- ja kauramaitojen tuoteselosteet. Moneen nimittäin on lisätty sokeria. Ja sitten kun löytää hyvän sokerittoman ja jopa luomu-vaihtoehdon, niin eikös siitä sitten puutu d-vitamiini ja kalsium. Oatlyn perus kauramaito tuntuu olevan yksi parhaista. 
  2. Maustamaton kaurajugurtti on.. pahaa. Tosi pahaa :) Soijajugurtti maistuu paljon paremmalta. Kaikissa maustetuissa "kasvijugurteissa" on sokeria, joten valittava on maustamaton ja siihen sitten sekaan hedelmiä, sosetta, hunajaa tai muuta vastaavaa. 
  3. Kurkun tukkoisuuteen ei tämä maidottomuus tunnu vaikuttavan. Tukkoisuus pahenee kovasti aina töissä, joten uskon, että ilmastointi on pahin vihollinen. Epäilen myös hieman toimistomme sisäilmaa, mutta onneksi olemme pian muuttamassa uusiin tiloihin. 



Havaintoja vehnättömyydestä
  1. Tämä on ollut helpoin jättää pois. Pastan tilalle riisinuudelit ja leiväksi joko gluteenitonta tai ystäväni vinkkaamaa 100% kauraleipää, jossa ei siis ole vehnää. 
  2. Olen tehnyt itse mysliä, mikä on maailman helpointa ja lopputulos maailman herkullisinta. Peittoaa mennen tullen valmismyslit. 
  3. Kumpi vatsan toimintaa paremmin rauhoittaa, vehnättömyys vai sokerittomuus, on vielä vähän mysteeri. 
Tuli kyllä oikein kunnon ajatuksen virtaa -postaus. Pahoittelut! Tässä kuitenkin tämän hetken havaintoja. Jatkan tästä eteenpäin edelleen näitä kolmea vältellen ja korvaavia vaihtoehtoja keksien. Voi olla, että maidon kohdalla palaan takaisin luomumaitoon ja maustamattomaan jugurttiin, mutta toisaalta nuo kasviversiotkin on ihan yhtä helppo valita ruokakoriin. Sokerin koetan pitää poissa "perusruokavaliosta" ja ottaa sitä vaan muutamia kertoja viikossa tietoisesti valiten, kun oikein hyvä herkku tarjolla tai haluaa vähän laittaa elämän risaiseksi. Vehnän välttäminen on niin helppoa, että sitä varmaankin jatkan. Kun eihän siitä valkoisesta puhdistetusta jauhosta mitään hyötyjäkään ravinnollisesti ole. 

Maistuvaa, herkullista viikonloppua kaikille! Meille onkin huomenna luvassa Tosi Erityinen Päivä, josta teen kyllä ihan oman postauksen!! :) 


ps. 86% tumman suklaan sallin itselleni muutaman palan verran ihan päivittäin, satoi tai paistoi :)

2 kommenttia:

  1. Mulla on tuota samaa kurkkulimaongelmaa ja nyt loman jälkeen töihin paluun myötä olen aika vahvasti sitä mieltä, että se valitettavasti linkkautuu työpaikan sisäilmaan. :/ Tuo oli jotenkin kivasti sanottu, että on rauhallinen ja tyytyväinen olo omaa kroppaa kohtaan kun syö hyvin ja kohtelee itseään sitä kautta loistavasti eikä kuormita liikaa. Toki muutkin positiiviset vaikutukset kuulostavat erittäin hyvältä!

    Me lopetettiin miehen kanssa karkin syönti vuodenvaihteessa ja aika hyvin ollaan pysytty kaidalla tiellä. Tosin suklaata menee sitten korvikkeena, mut ei mennä nyt siihen. ;) Me siis nimenomaan haluttiin eroon siitä sokerimassakarkkihötöstä ja nykyään, jos sellaista syön, niin kyllä, hampaita vihloo kamalasti. Joten en usko, että sullakaan on pelkkää psykologista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos (taas) Suvi ihanasta kommentista, ihan huippua, että noin samanlaisia kokemuksia ja ajatuksia <3

      Poista

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan