LIHATONTA MEININKIÄ

12.9.2016


Tjaa-a, vielä hetki sitten uhosin jatkavani überterveellistä sokeriton-vehnätön-maidoton -linjaa ainakin osittain. No, bullshit, jos näin kansan termein voin ilmaista asian. Kuluneet viikot ovat sisältäneet aikamoisen määrän stressiä suunnasta jos toisesta ja silloin en todellakaan jaksa pitää mistään järkevästä kiinni. Pastan sijaan olen valinnut lähes aina riisiä tai perunaa ihan vaan siksi koska pastasta tulee raskas olo. Maidon kanssa ehkä 50/50 lehmänmaito- ja kasvimaitotuotteita. Sokeria olen syönyt päivittäin ja ihan liikaa.

MUTTA, jotain hyvää sentään!


Palasin tuossa pari viikkoa sitten takaisin vanhaan tuttuun ruokavalioon, eli jätin lihan taas kokonaan pois. Minähän olin ovo-lakto-pesco-vegetaari (häh mikä??) jotain 6-7 vuotta ennen kuin tulin raskaaksi. Söin siis kasvisruuan lisäksi maitoa, munaa ja kalaa. Raskaana ollessa himoitsin ihan hirveästi lihapullia, kinkkupitsaa ja nakkikastiketta, joten.. noh.. niinpä niin :) Se sitten ns. jäi päälle ja onhan tietyllä tapaa helppoa, kun koko perhe syö samaa ruokaa kotona.

Pikkuhiljaa kuitenkin olen jättänyt kotiin ostamatta lihaa ja koska minä teen koko perheen ruokalistan aina kuukaudeksi eteepäin (siihen on syynsä, miksi minä ;) niin pitkään siellä olikin jo vain yksi kerta punaista lihaa viikossa. Nyt sitten minä en ainakaan kotiin osta lihatuotteita. Kalaa kyllä syömme edelleen ja sitä syödäänkin monta kertaa viikossa. Pojat saa töissä/hoidossa syödä sekaruokaa, mutta kotona meillä on nyt pysyvästi nakkikastikkeessa soijanakit, makaroonilaatikossa soijarouhe ja uusin suosikki näkyy kuvissa, quorn! Kerralla koko perheen suosioon! Kanaa muistuttava kasvisprotsku, joka on todella helppo valmistaa ja koostumukseltaan tosi ihanaa. Tein siitä nyt kastikkeen, jossa oli Oatlyn kaurakerma maustettuna keltaisella currytahnalla ja sekaan herneitä. Voiko olla helpompaa!


Onpahan nyt tältä osin ainakin laitettu parempaan kuosiin omaa ja koko perheen ruokavaliota. En taida tässä edes kirjoittaa syitä, miksi lihan syönti on huono idea. Jokainen osaa ne varmasti googlata ja tietääkin - enkä puutu muiden valintoihin sen enempää. Pojatkin eilen pisti omien hampurilaistensa väliin jauhelihapihvit, kun itse taas iskin sinne viipaleen tofua. Tulee varmasti se aika, kun Nopsun kanssa jutellaan enemmän siitä, mistä liha tulee, miten sitä tuotetaan ja paljonko se maapallon varoja kuluttaa. Mutta siihen keskusteluun on vielä pitkä aika. Siihen asti äiti voi despoottina kotona riistää pojan lautaselta lihan aina kun siihen pystyy, hähää.

Syödäänkö teidän muiden perheissä ihan sekaruokaa koko perheen voimin? Löytyykö muita kala-kasvis-perheitä? Entä onko sellaisia joukkueita, joissa osalle valmistetaan allergian tai muun syyn takia ihan erikseen oma ruoka? Kuulisin mielelläni :) 


7 kommenttia:

 1. Anonyymi13/9/16

  Jokainen tieten tyylillään, mutta mie en ymmärrä että lapsille ei tarjota monipuolista ruokaa joka sisältää lihat jne. Itse saa syödä mitä lystää mutta lapsien pitäisi saada syödä terveellisesti kaikkea. Mutta niinko sanoin, jokainen tyylillään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei :) Kasvisruokavalio itseasiassa sisältää monipuolisesti kaikkia ravintoaineita, joten sen takia ei tarvitse lapselle lihaa syöttää. Ravitsemuksen kannalta liha ei siis ole tarpeellista.

   Poista
  2. Hyvin tiivistetty vastaus, Ida-Lotta :) Kiitos! Anonyymin kanssa olen samaa mieltä kyllä siitä, että lasten todellakin pitää saada syödä terveellisesti ja monipuolisesti niin, että saavat kaikki kasvuun tarvittavat ravintoaineet.

   Poista
 2. Juuri tänään puhuttiin miehen kanssa, että NYT ihan oikeasti aletaan tekemään säännöllisesti niitä kasvisruokia. Hyvä muistutus tämä postaus siis. Lihaa tulee syötyä ihan vaan tottumuksesta. Kalaa meillä menee myös paljon, mutta oikeasti lihaa voitaisiin vähentää reilusti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, jos antoi inspiraatiota. Alkuun voi helpottaa se, että miettii vaan, että mitä tekisi ruuaksi. Ja sitten korvaa lihan jollain kasvisproteiinilla. Jauheliha -> soijarouhe, kana -> quorn, makkara -> soijanakki. Joku pihvi sitten voi ollakin hankalampi homma.. siihen tilalle ehkä vaikka pala herkullista lohta :) Pienikin muutos on hyvä, ei tässä ruuhkavuosihullunmylly-arjessa kannata olla itselleen liian ankara <3

   Poista
 3. Meillä ruokavaliota innoittaa maito-, peruna- ja bataatti-allergia (lapsi) ja oma keliakia sekä pääosin kasvisruokavalio. Kiitettävästi tulee tehtyä eri ruokia, mutta varsin usein saa lisuketta vaihtamalla kaikille myös samaa. Itse en myöskään ymmärrä lihan ylistystä. Väittäisin, että oma ruokakärryni sisältää monipuolisemmin ravintoaineita kuin suuren osan sekasyöjistä. Tsempit teille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista :) No noi allergiat aina kyllä "kivasti" rajaa perheen ruokia.. tsempit sinne suunnalle myös!

   Poista

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan