MITÄ SYÖ MAIDOTON JA VILJATON?

29.11.2017


Minusta on mielenkiintoista aina lukea erilaisista ruokavalioista ja kokeillakin niitä. Uskon aika vahvasti ruuan merkitykseen terveytemme tukipilarina. Kärjistetysti, jos syömme pikaruokaa ja karkkia joka päivä, ei kehomme varmasti voi hyvin. Olen tässä loppukesän ja syksyn ajan kärsinyt terveysongelmista ja kuten jokainen moderni ihminen, minäkin olen käyttänyt tunteja erilaisten helpottavien asioiden googlailuun. Muutama on saanut apuja maidottomasta ja viljattomasta ruokavaliosta, joten ajattelin nyt testata niitä. Maitoa olen jo vuosien ajan epäillyt syypääksi muutamaan vaivaan, joten sen pois jättäminen tuntuu tosi hyvältä idealta kaikin puolin. 

Ajattelin kirjoittaa tämän postauksen, sillä aika moni joutuu imetysdietillä kohtaamaan saman tilanteen. Vauvan allergiaepäilyjen (tai muuten huonon ruuansulatuksen) takia äidiltä rajataan maitotuotteet ja viljat pois. Siispä tästä voi ehkä olla hyötyä jollekin!


Mitä ihmettä maidoton ja viljaton sitten syö? No, kaikkihan on kiinni tottumuksesta ja jos ajatellaan vaikkapa itselle niin rakasta Aasian maailmanosaa, siellähän tavallinen ruokavalio on hyvin yleisesti (lehmän)maidoton ja (suomalais)viljaton. Hieman tähän perustuen siis itsekin hölläsin viljojen rajausta niin, että jätin pois vain nämä tutut suomalaiset vehnän, kauran, ohran ja rukiin, sallien riisin ja maissin. Mutta takaisin Aasiaan! Mietipä vaikka thaimaalaista ruokaa - riisiä, kasviksia, lihaa, kalaa, kanaa ja maitona kookosmaitoa. Tai japanilainen - sushia, lihaa, kalaa, kasviksia, riisiä, misokeittoa, sobanuudelikeittoa... Pastat, pizzat ja täytetyt leivät ovat näin suuressa roolissa ruokapöytää vain Euroopassa ja Amerikassa. Sallikaa tietämättömyyteni, teen tässä vähän vain yleistyksiä asiaa pohtien ja en ihan oikeasti tiedä yhtään, mitä syödään vaikkapa islannissa tai Perussa :) 

Ja sitten pois Aasiasta ja takaisin asiaan. Tässä yleisimmät kysymykset koskien maidotonta ja viljatonta dieettiä. 


Mitä leivän tilalle? 

Suurimmat haasteet ruokavalio asettaa leivälle. Viljatonta leipää en minä ainakaan ole onnistunut kaupasta löytämään. Yhden hyvältä kuulostavan reseptin löysin eräästä blogista ja sitä kyllä haluaisin koettaa. Leivän tilalla syön siemennäkkäriä sekä riisi- ja maissikakkuja. 


Mitä maidon tilalle? 

Olin pienenä kuusivuotiaaksi asti maidolle allerginen. Voitteko kuvitella, silloin soijamaitokin piti hakea reseptillä apteekista! Nyt kaupan hyllyt ovat täynnä erilaisia kasvimaitoja ja kasvimaitovalmisteita. Maidon korvaaminen on siis melkolailla helppo homma. Koska viljat ovat nyt rajattu pois, myös kauravalmisteet ovat rajattu pois. Juomamaitona ja kahvin sekaan käytän soijamaitoa. Jugurttina soijajugurttia. Smoothieen tai puuroon laitan joko soija- tai mantelimaitoa. 

Juustona olen käyttänyt vuohenjuustoa ja pizzan päälle lätkäisin sellaista vegaanijuustoa, johon en sen tarkemmin perehtynyt, muuta kun että se maistui oikeastaan tosi hyvältä pizzassa.


Mitä herkutteluun? 

Suklaa on tällä hetkellä minulta myös kokonaan kiellettyjen listalla, joten herkuttelujutuiksi soveltuvat lakritsi (perhana, tätä kirjoittaessa tajuan, että lakussahan taitaa olla vehnäjauhoa!), salmiakki, (soija tai tofu)jäätelö sekä erilaiset kuivahedelmät. Tai tuoreet hedelmät/marjat kinuskikastikkeella. Lisäksi olen syönyt tässä parin viikon aikana kaksi pötköä mantelimassaa. Se on ihan mielettömän hyvää!


Saako tarpeeksi kalsiumia? 

Useimpiin kasvimaitotuotteisiin on lisätty kalsiumia, joten sen saanti on ihan hyvällä tasolla. Pienen kalsiumlisän ottaminen ei varmaankaan haittaisi. Raskaana ollessa söin jatkuvasti kalsiumlisää, koska en silloinkaan paljon käyttänyt maitotuotteita.


Saako tarpeeksi kuituja? 

Kuitujen saaminen tässä ruokavaliossa on varmaankin alle suosituksen. Viljojen lisäksi kuituja kuitenkin aika runsaasti saa kasviksista ja palkokasveista sekä siemenistä ja pähkinöistä. Niitä kaikkia syönkin runsaasti. Lisäksi käytän päivittäin pellavansiemenrouhetta, joka on todella kuitupitoista.


Käykö gluteeniton? 

Gluteeniton valitettavasti ei ole yhtä kuin viljaton. Gluteenittomassa tuotteessa viljasta on vain poistettu gluteeni.


Mistä hiilihydraatit? 

Perunasta, bataatista, riisistä ja hedelmistä.


Mitä aamupalaksi ja välipaloiksi? 

Aamupalalla syön ihan tavallisia asioita. Riisipuuroa soijamaitoon tehtynä, hedelmäsosetta ja manteleita. Siemennäkkäriä tavallisilla leivänpäällisillä, voin tilalla hummusta. Kahvia (decaf) soijamaidolla. Smoothieta. Munakasta tomaatilla ja vuohenjuustolla tai munakokkelina sinappisillin kanssa. Tai tulisen salsan kanssa.

Samat menee hyvin myös välipalana tai iltapalana. Paljon syön myös itsetehtyä viljatonta mysliä  (kuvassa) soijajugurtin tai soijamaidon kanssa.


Miten perheen yhteiset ruuat? 

Näissä ei nyt ole pahemmin ollut ongelmia. Perunaa ja riisiä syön tavallisesti ja mikäli ruokaan kuuluu pasta, käytetään joko kikherne-pastaa tai sobaa (tattarinuudelia) tai riisinuudelia. Ruuanlaitossa ruokakerman korvaa soijakerma tai kookosmaito. Päivällä kun olen yksin kotona, syön lähes aina runsaan salaatin, jossa proteiinina härkistä, tofua, kanaa tai kalaa. Tai jotain keittoa. Ruokia on oikeasti niin valtavasti koko maailma täynnä, että sieltä oppii aika pian valitsemaan omaan ruokavalioon sopivat jutut.


**

Hieman hämmästyneenä olen huomannut tämän ruokavalion sopivan tosi hyvin itselleni. En edes osaa sanoa miksi, mutta tämä vain tuntuu sopivalta. Ihan aina en varmasti näin tiukalla rajauksella jatka, koska esimerkiksi kyläilysyömiset näin on aika hankalaa, koska en halua olla vaivaksi. On kuitenkin ollut hauskaa haastaa ajatteluaan; kun tarvitsee kotoa poissa ollessa hakea aamupala, mitä otan? Täytetty leipä ei ole vaihtoehto. Eikä kahvilan croissant ja kaakao. Viime viikolla kävin kaupasta smoothien ja pussin suolattuja pähkinöitä sekä kuivattuja hedelmiä. Sain siinä vitamiineja, hyviä rasvoja, suolaa ja kuituja. Ei huono valinta! 

Onko teillä lukijoista joskus ollut imetyksen tai muun asian seurauksena rajattua ruokavaliota? Miltä se on tuntunut? Entä onko teistä joku nyt maidoton ja/tai viljaton? Kuulisin mielelläni kokemuksia! 


3 kommenttia:

  1. Anonyymi29/11/17

    Muista myös jodi: maitotuotteet ovat suomalaisen merkittävin jodinlähde!
    Lisäksi kaikki kasvimaitotuotteet eivät ole B12-vitamiinitäydennettyjä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä pointti! Täytyypä ottaa nuo tarkkailuun!

      Poista
  2. Mulla on itsellä parhaillaan ollut pois n.20 vihannesta/hedelmää/juuresta/marjaa allergian takia, mutta nykyään niin lievillä oireilla ettei tarvitse välittää omista allergioista. Mutta esikoisen imetysaikana noudatin viljatonta munatonta ja maidotonta diettiä hänen allergioiden takia ja edelleen 3v on näille allerginen. Ja kuopuksen kanssa mulla oli munaton ja maidoton, nyt enää pääsääntöisesti munaton, mutta nyt kun poika on jo yli 1v niin olen pari kertaa lipsunut kun imetykset on harventuneet.

    Leivänpäällä meillä käytetään rasvaa, mutta mun oma maidon juonti on vähentynyt, nykyään maitoa menee oikeastaan vain kaakaossa. Ja silloin tällöin herkuttelen vanukkailla tai rahkalla.

    En ole ehtinyt kiinnittää huomiota omaan hyvinvointiin että sillee osaisin sanoa turvottaako vähemmän tms noiden diettien aikana 🤔

    Laittaisiko jakoon jotkut sun bravuri reseptit? 😇 toi soba ja kikhernepasta on mulle ihan vieraita 🙈

    VastaaPoista

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan