Milloin lapsi päiväkotiin?

13.9.2018


Niin sitä on täällä viety Lukan päivähoitohakemus päiväkotiin ja siitä pääsemmekin polttelevaan kysymykseen, joka jakaa mielipiteitä lähes kuin kantaminen (vs. rattaat), imetys (vs. pullo) ja sormiruokailu (vs. soseet). Milloin lapsi on hyvä laittaa päivähoitoon?

Meillä Nooa oli päivähoidon aloittaessaan 1v3kk. Hän aloitti päivähoidon kolmipäiväisellä viikolla, sillä minäkin palasin töihin tehden vain 60 % työaikaa. Tämä tuntui meille aivan täydelliseltä ratkaisulta ja en tiedä oliko se tuo ikä vai päivähoito, mutta arki lapsen kanssa alkoi kotonakin helpottua ihan valtavasti. Nooa alkoi syömään päiväkodissa, joka oli valtava helpotus meille murheesta mutkalla oleville vanhemmille. Hän nukkui päivähoidossa hyvin ja oli kotona keskimäärin tyytyväisempi lapsi, kuin aiemmin. Toki hän itki hoitoon jäädessä ja kiukkusi kotona selvästi harmitustaan. Ei siis kyse ollut siitä, että poika jotenkin olisi kokenut tarvetta olla kotona superkiltti. Myös tästä iästä eteenpäin meillä alkaa olla Nopsun vanhoja vaatteita tallessa, joten voimme päätellä helpotuksen asteen olleen niin suuri, että aloin miettiä, josko sittenkin vielä joskus pystyisimme tähän kaikkeen uudelleen.

Kolme päivää viikossa töitä ja neljä kotona lapsen kanssa oli itselleni aivan täydellinen arki ja tätä jatkuikin meillä melkein vuoden ajan. Vähän mietin jälkeenpäin sitä, olisiko Nopsu tottunut nopeammin päiväkotiin jäämiseen, jos päiviä olisi kolmen sijaan ollut neljä tai viisi. Ensimmäiset kuukaudet kun hoitoon jäätiin kuitenkin itkun kanssa. Muistan miettineeni, että ehkä neljä päivää noin pienelle saa päivähoidon jo hieman unohtumaan, joten maanantaisin aina vähän niin kuin aloitetaan alusta. Tähän kun sattuu vielä sairasteluja, niin meillä jäi helposti reilun viikon taukoja hoidossa olosta.


Mielestäni paras ikä lapselle aloittaa päivähoito on jotain reilusti päälle vuoden, mutta kuitenkin vielä alle kaksi vuotta. Tällöin lapsi jo kävelee ja osaa hieman ilmaista itseään sanoin. Hän ei kuitenkaan ole vielä tottunut niin kauaa olemaan kotona, eikä myöskään osaa kyseenalaistaa hoitoon jäämistä yhtä paljon, kuin vaikkapa kolme tai neljävuotias osaa. "Hei kuules, minullahan olisi vaihtoehto olla sinun kanssa kotona, miksi ihmeessä minun pitäisi jäädä hoitoon?"

Käytännössä mielipiteitä on varmasti yhtä monta, kuin on perheitäkin. Joku lapsi menee päiväkotiin heti yhdeksän kuukauden iässä ja pärjää loistavasti. Toinen on kotona kaikki kolme vuotta, tai enemmänkin. Päivähoidon aloittamista määrittää aika tavallisesti perheen talouden tilanne sekä lapsi itsenään ja vanhempien mielipide. Jos toinen vanhemmista vaikkapa opiskelee tai on pienipalkkaisessa työssä, voi olla lähes välttämätöntä toisen vanhemman palata töihin keskimääräistä aiemmin. Lapsen luonne varmasti vaikuttaa hieman, meillä Luka on niin ujostelematon rämäpää, että en ainakaan tällä hetkellä osaa jännittää pätkääkään hoidon aloitusta. Tietenkin jos lapsi on kovin pelokas, hänellä on pahoja allergioita tai muita rajoitteita, on varmasti monen perheen päätös pitää lasta kauemmin kotona, jos siihen vaan mahdollisuus on.

Lukan hakemuksessa lukee aloitus 1.1.2019. Luka on tuolloin viikon päälle puolitoistavuotias. Mielestäni siis oikein hyvän ikäinen aloittamaan päivähoidon. Itsekin kaipaan jo hieman töihin takaisin ja uskon, että tulen nauttimaan noista "oman tekemisen" päivistä, vaikka tietenkin aluksi aina jännittää paljon se, miten pieni päiväkodissa pärjää. Lukan reippaan luonteen lisäksi lohtua tuo se, että he menevät isoveljen kanssa samaan päiväkotiin (tämän luotan toteutuvan!), joten aamun lähdöt ovat yhteisiä, isoveljen ollessa tukena ja turvana.

Näin se siis on kääntynyt loppupuolelleen tämäkin kotona olo. Tietty haikeus tietenkin on ilmassa, sillä tiedän tämän olevan viimeinen kerta olla kotona lasten kanssa ja pidempi pätkä pois työelämästä. Tällä ajatuksella aion venyttää hermojani niinä päivinä, kun ulkona sataa räntää ja molemmat lapset kiukkuavat. Koska vuoden kääntyessä uudeksi astumme taas siihen päiväkodin, työn, kodin ja ruokakaupan oravanpyörään, jossa pompitaan riemukkaasti vuositolkulla.

Minkä ikäisenä sinun lapsesi ovat menneet päiväkotiin?
Tai onko heille järjestetty hoitoa jotenkin muuten?

7 kommenttia:

  1. Meillä molemmat oli vuoden ja kahdeksan kuukautta. Olisin itse ollut jo vuoden kohdalla täysin valmis takaisin aikuisten maailmaan, mutta halusin antaa pojille vielä aikaa kasvaa ennen systeemiin tuuppaamista. Se oli hyvä, hoitoon sopeutuminen meni aika kivuttomasti ja lyhyillä aamuitkuilla. Molemmat tuntuivat hämmentävän valmiilta oppimaan päiväkodin tavoille, vaikka olivat niin pieniä. Minä hain aina klo 14 jälkeen välipalalta kotiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo ikä tuntuu kyllä tosi sopivalta päivähoidon aloitukseen. Ja kiva, että olet päässyt jo noin aikaisin hakemaan. Mä luinkin sinun haastattelun uusimmasta Kaksplussasta :) :)

      Poista
  2. Meillä aloitti viikon vajaa yks vee päiväkodin, silloin oltiin kaikki äitiyslomat, kesälomat ja isyyslomat lusittu. Meillä poika käveli jo ennen kun päiväkoti alkoi. Itse koen että päiväkotialoitus oli ehkä rankinta itselleni, mutta alusta lähti poika on viihtynyt päiväkodissa todella hyvin, ei ole ehkä koko 3 v päiväkotitaipaleen aikana jäänyt itkemään 4 kertaa. :)

    Nykyään kun hakee pojan päiväkodista niin hän ei malttaisi millään lähteä vaan haluaisi jäädä leikkimään sinne kavereiden kanssa. :) Positiivista tuossa on että viihtyy :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosi kiva, että viihtyy! Meillä kans ihan samat kokemukset ton isomman kanssa. Päiväkoti aina ollut hänelle hirveän luonteva ja jopa ehkä tärkeäkin paikka :)

      Poista
  3. Vanhempi aloitti perhepäivähoidossa samalla viikolla kun täytti yksi. Nuorempi aloitti perhepäivähoidossa 1v2kk -ikäisenä. Molempien kanssa homma lähti pyörimään hyvin ❤️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, vaikuttaa siis tosiaan, että vähän päälle yksvee on oikein passeli aika päivähoidon aloittamiselle :) Kiva, että sielläkin mukavat kokemukset!

      Poista
  4. Meillä meni lapsi vasta vähän vajaa 4 vuotiaana jokainen perhe on erilainen ja elämäntilanne. Terveisin cp-vammainen äiti ja opettaja

    VastaaPoista

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan