Hieroja, joka ei suostunut hieromaan

25.10.2019

YHTEISTYÖSSÄ OSTEOPAATTI KRISTIAN KIVIMÄKI

Yleensä, kun sitä itselleen varaa jonkin palvelun, sen odottaa myös saavansa. Minäpä tiedän hierojan, joka on kieltäytynyt hieromasta, ja vielä kahdesti! Ja uskokaa tai älkää, juuri sen takia kyseinen hieroja on ollut jo vuosia suosikkini. Kerron tässä hieman miksi.


Stressaantuneen istumatyöläisen keho 


Yksi tehokkaimpia keinoja rauhoittaa itsensä, on keskittyä rauhalliseen hengittämiseen. Samaan tapaan stressaantuneena hengitys on ensimmäisiä asioita, joissa kuormitus alkaa näkyä - ja puutteellinen hengitys saa aikaan myös erilaisia jumituksia kehossa.

Tiedättehän sen, miten urheilijat maaliviivan jälkeen kumartuvat nojaamaan polviinsa ja odottavat hengityksen tasaantumista. Tuolle on ihan fysiologinen selitys. Eteenpäin kumartuminen auttaa keventämään apuhengityslihasten työkuormaa ja näin helpotetaan pallean tekemää työtä. Normaalissa hengityksessähän lihakset tekevät työtä vain sisäänhengityksessä (rintakehä palautuu takaisin rintaontelossa olevan alipaineen takia), mutta kun tarvitaan lisää voimaa, tulevat mukaan uloshengitystä tukevat lihakset. Sama asennon hienovarainen muutos tapahtuu väsyneellä ja stressaantuneella ihmisellä. Tuon seurauksena selkärankaan kohdistuu luonnotonta kuormitusta ja lihakset sekä niskassa että palleassa kiristyvät.

Kristian kertoikin, että näkee heti asiakkaan tavatessa, onko hän stressaantunut. Ryhti, hengitystapa ja lopulta selkärangan liikkuvuus sekä pallean joustavuus ja arkuus paljastavat senkin, mitä järki ei haluaisi myöntää.


Kun ei saa mitä tilaa - ja hyvä niin


Ensimmäisen kerran koin tämän kummallisen, mutta kovin viisaan reaktion, kun reilu vuosi sitten menin Kristianille hierottavaksi. Olin todella stressaantunut, kehoni oli sairastellut ja mielen jaksaminen myös kovilla. Olin niin jännittyneessä tilassa, että Kristian totesi, ettei kehoni yksinkertaisesti suostu ottamaan hierontaa vastaan. Hän olisi voinut toiveeni mukaan runnoa jumissa olevia hartioitani, mutta todennäköisesti olisin vain tullut kipeämmäksi. Sen sijaan hän teki kevyttä ja lempeää hierontaa. Lähdin vastaanotolta kiitollisena ja kevyemmin hartioin. 

Toisen kerran menin tänä syksynä hierottavaksi - pienessä flunssassa. Olin odottanut hierontaa kovasti ja totesin ohimennen, että hankin sitten edellisenä iltana flunssan. Kristian katsoi minua pitkään ja totesi, että voi kyllä hieroa, mutta ei kai minulla ole seuraavalla viikolla mitään, minne on pakko päästä. Eli siis hierominen tuossa kohtaa, kun tauti on juuri iskemässä päälle tekee saman, kuin rankka treeni. Entistä kipeämmäksi ja viivästyttää paranemista. Häntä koipien välissä, mutta jälleen kiitollisena lähdin kotiin, käyden kotimatkalla kaupasta sitruunaa, inkivääriä ja tuorepuristettua appelsiinimehua. 


Ihminen on kokonaisuus


Ihminen. On. Kokonaisuus. Asia, jonka toivoisin kaikkien terveydenhuollon parissa toimivien ihmisten ymmärtävän. Keho ja mieli toimivat täysin käsi kädessä. Kun polvi on kipeä, sitä varoo ja pian on kipeä selkä. Kun sydämen tykytykset ahdistaa ja saa nukkumaan huonosti, on seuraavana päivänä ahdistuneempi ja väsyneempi ja taas tykyttää enemmän. Stressi vaikuttaa sekä mieleen että kehoon. Yksi viisaimpia asioita on kysyä, "miten sinä tällä hetkellä voit?". Päänsärky voi toki johtua huonosta työasennosta ja sen takia jumiin menneistä hartioista, mutta se voi myös johtua huonosta ilmapiiristä töissä. 

En ole lainkaan lääkevastainen, lääkkeillä (myös psyykelääkkeillä) on tärkeä roolinsa meidän terveydenhuollossa, mutta aina kannattaa miettiä, voisiko lääkkeiden sijaan tai niiden ohella muun tyyppisellä hoidolla saada parempia lopputuloksia aikaan. Itse sain keväällä purentakiskot, jotka kyllä  estävät hampaita kulumasta, mutta päänsärkyyn auttoi kummasti Kristianin tekemä purentalihasten hieronta. Ja loppujenlopuksi tulee kaivautua alkuperäisen syyn lähteille - onko elämässä jotain, mikä kuormittaa ja mikä näkyy öisenä hampaiden yhteenpuremisena? 

Haluan tällä postauksella kannustaa teitä kaikkia etsimään hyvän hierojan, osteopaatin tai fysioterapeutin, joka katsoo sinua kokonaisuutena. Tällainen sinut tunteva ihminen on loistava lisä terveyskeskusten ja lääkäriasemien tarjoamaan terveydenhoitoon. 


LUE MYÖS:







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan