VALKOISEMMAT HAMPAAT?

28.6.2016


Käsi ylös, kuinka moni on kuullut aiheesta oil pulling? Ja toinenkin käsi ylös ne, joiden mielestä se kuulostaa ällöltä?

Oil pulling, tai suomeksi öljypurskuttelu tarkoittaa sitä, että otat aamuisin lusikallisen öljyä suuhun ja purskuttelet sitä hyvän tovin. Tarkemmat ohjeet vaihtelevat; ennen vai jälkeen hampaidenpesun? Kookosöljy vai joku muu öljy? Pari minuuttia vai 20 minuuttia.

Itse olen tehnyt niin, että aamulla ensin pesen hampaat. Sen jälkeen otan teelusikallisen kookosöljyä suuhun ja purskuttelen sitä niin kauan, kunnes on pakko sanoa Nopsulle jotakin :) Jos työaamuna satun heräämään ennen Noppelia, niin jaksan purskutella ehkä reilu 5 minuuttia. En ole kyllä katsonut kellosta. Sen jälkeen öljy sylkäistään paperiin ja roskikseen (ei viemäriin!) ja suun voi huuhdella vedellä.


Nyt ilmassa leijuu mahdollisesti kysymys; MIKSI IHMEESSÄ?

No, kyseessä on ikivanha ayurvediseen lääketieteeseen perustuva keino suun puhtaana pitämiseen. Samalla öljy myös puhdistaa ja valkaisee hampaita. Purskuttelun etuja listataan monessa lähteessä, tässä niistä muutamia:
 • Terveemmät ikenet, jotka ovat kauniin vaaleanpunaiset eivätkä vuoda verta
 • Vähemmän muodostuvaa hammaskiveä
 • Puhtaamman tuntuinen suu
 • Valkoisemmat hampaat 
Tieteellistä näyttöä näistä ei ole, mutta ei myöskään ole missään (kai) todistettu purskuttelusta olevan mitään haittaa.


Minä vihaan hammaslääkärikäyntejä ja/koska ikeneni ovat tosi herkät. Siispä ajattelin antaa tälle öljyhulluttelulle mahdollisuuden. Nyt olen harrastanut hupia lähes joka aamu kohta pari kuukautta. Hampaat oikeasti mielestäni näyttävät valkoisemmilta! Äitini (joka ei öljyttelystä tiennyt) kommentoikin viimeksi, että olenko valkaissut hampaitani jotenkin. Hampaita ei ole vihlonut tänä aikana lainkaan. Myös (psykologista tai ei) hampaat oikeasti purskuttelun jälkeen tuntuvat puhtaammilta.

Onko siellä muita öljypurskuttelua kokeilleita? Mitä tykkäsitte? Jos joku haluaa tietää jotain lisää, niin saa tosi mielellään kysyä :)
7 kommenttia:

 1. On kyllä todella valkoisen ja tasaisen värisen näköiset hampaat. En kyllä keksi, miten tuo valkaisu sitten öljyllä tapahtuisi... Ehkä se liuottaa pois tummentumia tai jotain... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on tehokas "liuotin" toi kookosöljy :P En minäkään ymmärrä tarkemmin, että miten, mutta jos ei haittaa ole ja seuraukset on myötyisät, niin mikä jottei! (eiks myötyisä muka ole sana, miks siihen tulee punainen viiva alle? :D )

   Poista
  2. Heh, taitaa olla "myönteiset" :P

   Poista
 2. Ei oo todellista?!! Olen kyllä kuullut kookosöljystä samanmoisia tarinoita, mutta nyt on ehkä pakko testaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Testaamaan vaan :) Varoitan sit, että ekaa kertaa se tuntuu TOSI oudolta :D Onneks näin kesällä kookosöljy on nestemäisessä muodossa sisällä, niin sitä ei tarvii ensin sulatella suussa.

   Poista
 3. Mulla on sinänsä terveet ja ihan hyvät hampaat, mutta inhottava vaiva, nimittäin kuiva suu. Sehän aiheuttaa epämukavaa oloa ja myös hengityksen hajua helposti. Olen käyttänyt nyt sellaista kielen päälle laitettavaa geeliä, joka kyllä auttaa jonkin verran. Aluksi sekin oli tosi ällöä, mutta ei enää. Ehkä toi öljypurskuttelu voisi auttaa tähänkin ja eihän se haittaisi, jos tulisi samalla valkoisemmat hampaatkin. Sulla on kyllä huikean ihanan näköiset nuo hampaat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No on sitä kaikenlaista vaivaa.. inhottava varmaan tuokin :/ Kokeile ihmeessä "öljytä suuta" :D Mistä sitä tietää, jos vaikka auttaakin! Ja joo, siis noissa kuvissa kyllä näyttää jotenkin mun mielestä vielä valkoisemmalta (tai ainakin tasaisemmalta) kuin luonnossa...

   Poista

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan