DIY pyykinpesuaine

3.12.2018


Tämän vuoden alussa halusin asettaa yhdeksi tavoitteeksi ekologisemman elämän. Koska elämässä on paljon muutakin, kuin ekologisuus, en ole puskenut kovin lujaa tavoitteen kanssa. Sen sijaan se on mukavasti ja ovelasti saanut vuoden aikana löytää paikkansa elämäni lukujärjestyksestä ja olen huomannut, että se ottaa pikkuhiljaa enemmän ja enemmän oppitunteja haltuunsa. Olen alkanut kotona katsella asioita ihan uudella silmällä - ja se silmä sanoo yleensä neljä merkkiä: DIY?


Miksi tehdä itse pyykinpesuainetta? 


Mikä motivoi ihmistä tekemään esimerkiksi pyykinpesuaineen itse? Voin helposti kertoa siihen neljä eri syytä. Ensinnäkin, kemikaalikuorman vähentäminen. Toiseksi, rahansäästö. Kolmanneksi, ekologisuus. Neljänneksi, ihana käsillä tekeminen. 

Meillä asuu neljä ihmistä ja pyykkiä pestään lähes koneellinen per päivä. No, ainakin joka toinen päivä. Pesuaineeseen menee rahaa ja siitä jää aina typerä tyhjä muovipullo roskaksi. Aloin vähän googlailla ohjeita itse tehtävään pyykinpesuaineeseen ja kun löysin tarpeeksi yksinkertaisen, laitoin pesuaineet tulille. Ja hitsi vie, siitä tuli kuulkaa aivan loistavaa ja olemme nyt käyttäneet pelkästään tätä pyykinpesussa. Erityisesti neuleista tulee todella pehmeät ja vaateet tuntuvat pesun jälkeen tosi raikkailta. Tämän nestemäisen pyykinpesuaineen tekoon tarvitset vain kolme asiaa: Marseille-saippuaa, ruokasoodaa ja halutessasi eteeristä öljyä tuoksuksi.  Itse käytin laventelia. Yksi pala saippuaa maksaa noin kuusi euroa ja siitä saa aikaan melkein kymmenen litraa pesuainetta. 

DIY pyykinpesuaine 


100g Marseille-saippuaa
5l vettä
3 rkl ruokasoodaa
5-8 tippaa eteeristä öljyä.

Lisäksi tarvitset:

Ison kattilan (tai pari tavallista) 
Puuhaarukan
Pulloja 
Suppilon 

1. Kiehauta 3l vettä kattilassa ja raasta sekaan saippua. Sekoita puuhaarukalla, kunnes saippua sulaa.
2. Lisää ruokasooda.
3. Lisää loput vedestä, sekoita ja sammuta levy.
4. Lisää halutessasi eteeristä öljyä.

Kaada seos isoon ämpäriin ja anna jäähtyä kunnolla. Pinta on jäähtyessä todennäköisesti jähmettynyt, joten sekoita sillä samalla puukapustalla. Pullota ja nauti. Eiku, käytä. Jos seos jää vähän jähmeäksi, kannattaa pulloa ravistaa raivokkaasti aina ennen pesupalloon laittamista. 

Niin totta, tätä annostellaan tavallisen pesuaineen verran sitten pesupalloon. 

Suosittelen lämpimästi testaamaan, jos yhtään tällainen kiinnostaa! Tässä säästää rahaa, luontoa ja tekee hyvän panostuksen omaan terveyteen. Jos kaipaa huuhteluainetta, niin pyykkietikka on siihen loistoratkaisu. Meillä on jostain käsittämättömästä syystä kolme pulloa tavallista huuhteluainetta kaapissa (en todella tiedä, miten sellaiset on meille päätyneet), joten koetan saada ne ensin käytettyä pois. 

Onko siellä muita, joilla kokemusta DIY pesuaineista? 🌿

ps. tein viikonloppuna itse hiuslakkaa! Haluatteko kuulla sen ohjeen ja käyttökokemuksia?


Tämä ohje on muokattu Trashless-blogin ohjeestaEi kommentteja:

Lähetä kommentti

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan