Kuinka valita vauvalle ensikengät?

8.4.2018

* Yhteistyössä Babyshop


On joitakin asioita, mitä tajuaa toisen lapsen kohdalla tehdä paremmin. Yritän vältellä pitempään sokeristen syömisten antamista, koetetaan opettaa potkupyörä ennen polkupyörää - ja hankitaan kunnolliset ensimmäiset kengät. Kun vauva nousee pystyasentoon ja alkaa haparoida tuen kanssa ensimmäisiä askeliaan, on ulkona aika vaihtaa äitiyspakkausen töppöset kenkiin. Mitä sitten on syytä ottaa huomioon, kun valitsee lapselle ensikenkiä? Tein vähän tutkimustyötä ja tässä koottuna parhaat vinkit. 


1. Kengän malli 


Vauvan ensimmäisessä kengässä on syytä olla vartta sen verran, että se tukee pientä nilkkaa. Kiinnitys on hyvä olla tarroilla tai nauhoilla, jotka yltävät kengässä suhteellisen alas asti. Näin kenkä muotoutuu parhaalla mahdollisella tavalla vauvan jalan mukaisesti. 2. Ensikengän koko


Kengän koossa ei kannata luottaa pelkkään numerointiin. Eri valmistajilla voi olla hieman erilaiset koot. Ihan parasta on, jos kengästä saa pohjallisen irrotettua ja sitä mallattua vauvan jalkaa vasten. Vähintäänkin vauvan jalka kannattaa mitata. Kokemuksesta voin sanoa, että vilkkaan yhdeksänkuisen jalan mittaaminen ei ole mikään helppo tehtävä. Hyvä vinkki onkin maalata vauvan jalkapohja sormivärillä ja painaa jalka paperia vasten. Tästä saa helposti leikattua mallin, jonka kanssa voi lähteä kenkiä etsimään myös ilman vauvaa. 

Ensikenkiin kannattaa varata varpaiden jälkeen vielä runsaasti tyhjää tilaa. Hyvä lisäpituus on 1,5 - 1,7cm. Aika paljon siis, jos ajatellaan, että koko jalan pituus on jotain 10-12 senttimetrin väliltä. Näissä Lukan uusissa Bisgaardin kengissä taulukossa on otettu huomioon lisätila, mutta harmittavasti taulukko tarvitsee vähän tulkintaa - ainakin minulta tarvitsi. Asiakaspalvelu onneksi auttoi oikean koon valinnassa. 

3. Kengän materiaali 


Vauvan jalka hikoilee kohtuullisen paljon, joten ensikengän materiaalin on hyvä olla nahkaa tai kangasta. Näin se myös muotoutuu mukavammin käyttäjän tassun mukaan. Pohjallisen kengässä on syytä olla muotoilematon eli ihan tasainen. Jotkut sanovat, että ensikengän pohjan tulee olla mahdollisimman joustava. Toiset taas sanovat, että pohja saa joustaa ainoastaan päkiän kohdasta. Meillä on nyt kahdet hieman erilaiset jalkineet tähän alkutaipaleelle. Käytettynä ostetut Stonzit, joissa on täysin pehmeä, kankainen pohja. Ja nämä ihkauudet, joissa pohja on tukevampi, mutta juuri ensikengäksi sopiva. 


4. Uudet vai käytetyt? 


Tiedän, että osa vanhemmista ostaa aina kengät uutena ja se onkin ihan fiksua. Kenkä muotoutuu aina käyttäjän jalan mukaan, joten sillä perusteella käytetty kenkä ei koskaan ole pienelle paras valinta. Itse olen ostanut ehkä puolet Nooan kengistä uutena ja puolet käytettynä. Jos kengät ostaa käytettynä, on ne hyvä katsoa kunnolla läpi, että kunto varmasti on hyvä. Tämä on sitä tärkeämpää, mitä pienemmästä lapsesta kysymys. 

5. Kenkien uusiminen? 


Tässä olen ansainnut "huono äiti" leiman ainakin kerran. Viime talvena Nopsu valitti yhtäkkiä, että kengät puristaa. Minä kuittasin useamman kerran kenkien puristamisen samaan lokeroon sen kanssa, että ketsuppi on väärässä kohdassa lautasta tai sininen sukka on liian sininen. Kunnes tajusin ottaa valituksen tosissani ja mittasin pohjallista Nooan jalkapohjaa vasten. Jalkapohja oli täysin pohjallisen kokoinen, ellei jopa muutaman millin isompi! 

Lapsen jalka voi siis ottaa hurjia kasvupyrähdyksiä ja hyvä ohjesääntö onkin mitata alle kolmevuotiaan jalka 2-3kk välein, jottei tällaisia noloja tilanteita pääse käymään. Tämän aion ehdottomasti tällä kertaa tehdä. 


Bloggaajan pieniä iloja ovat nämä yhteistyöt, eli sain siis nämä kuvissa näkyvät kengät markkinointiyhteistyön merkeissä Babyshopista. Babyshop on sellainen huokausten nettikauppa - jokainen sivu sisältää niin ihania tuotteita, että ei voi kuin vain huokailla. Oma suosikkini on ehdottomasti kaikki i-ha-nat puiset lelut. Niiden selaaminen saa aikaan halun hankkiutua eroon kaikista nykyisistä lasten leluista ja ostaa tilalle ekologisia ja kestäviä kauniita puisia leluja. Mutta leluista takaisin kenkiin. Babyshop tarjoaa paljon vaihtoehtoja pikkuiselle jalalle. Sisätossut meillä oli Lukalle Nooalta jääneinä, muuten olisin valinnut nämä söpöt viidakkotöppöset.

Ulkokengiksi valitsin nämä söpöt Bisgaardin siniset ensikengät. Nämä ovat tanskalaiset ekokengät, jotka on valmistettu hengittävästä nahasta. Niiden väljä varvasosa antaa hyvin tilaa pienille varpaille heilua. Joustava ja liukumaton luonnonkumipohja estää askelta lipsumasta. Pehmustettu varren reunus on mukavan tuntuinen ja pehmeä nahka muotoutuu jalkaan tukien jalan luonnollista kehitystä. Kengät tuntuvat tosiaan heti ensikosketukselta todella laadukkailta ja ne saa ihanan helposti "isosti" auki, jolloin kiukuttelevakin pieni tassu menee helposti kenkään. Tarra sulkee kengän nopeasti ja tukevasti. Eikä tässä vielä kaikki ihanuus Bisgaardin kengistä. Bisgaard työskentelee hyväntekeväisyysjärjestö Vivan kanssa ja osa kenkiin sijoitetusta summasta menee tähän tärkeään työhön. 

Millaisia ensimmäisiä kenkiä teidän muiden vauvoilla on nähty? Osasitko jo ensimmäisen lapsen kohdalla panostaa kunnollisiin ensikenkiin? 


ps. missä vaiheessa meidän pienestä Lukasta on tullut jo näin iso vauva!?


Lähteet:
http://www.terve.fi/vauvaika/hyvat-ensiaskelkengat
https://www.kaksplus.fi/vauva/vaatteet-ja-varusteet/nain-valitset-lapselle-ensikengat/
https://www.vauva.fi/artikkeli/vauva_ja_taapero/kenkaopas_taaperolle
https://www.kookenka.fi/lasten-mallisto/ensiaskelkengat.html


2 kommenttia:

 1. Anonyymi8/4/18

  Tarkennus vielä: jalka kannattaa mitata seisovalta vauvalta/ painaa jälki seisten paperiin. Mitta kasvaa selvästi kun jalalla on paino ja varpaat suoristuvat. Tyhmänä hankin ekat kesäsandaalit sovittaen kärryssä istuvan vauvan jalkaan. Onneksi sai vaihtaa numeroa isompaan, kun kotona kokeiltiin seisten jalkaan.

  Itse vannon mahdollisimman taipuisan pohjan nimeen, koska uskon että lapsen jalka on tabula rasa joka rakennepoikkeamia lukuunottamatta kehittyy parhaiten ja vahvimmaksi kun sitä ohjaillaan ulkoa mahdollisimman vähän ja lapsi saa liikkua epätasaisilla alustoilla mahdollisimman paljon avojaloin. Kenkähän on vain suoja kylmältä, lialta ja terävältä alustalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista, tosi hyviä tarkennuksia. Siis joo ehdottomasti seisovalta vauvalta/lapselta aina jalan mitta. Siksi olikin niin hankalaa saada vauva seisomaan viivottimen päällä sopivasti :)

   Taipuisa pohja on varmasti hyvä. Mä ajattelin, että "pohjattomien" Stonzien ja näiden söpöjen nahkakenkien yhdistelmä on varmasti hyvä. Vaihtelu varmasti tekee myös hyvää. Ja tietenkin omalla pihanurmikolla kesällä paljain jaloin tepastelu <3

   Poista

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan