Karhuystäväni Mur - kaunista luettavaa lapsille

23.8.2020

 

"Öisin tässä metsässä kaikki tuijottivat tähtiä. Karhut ja muutkin. Ne istuivat suuren kuusen juurella, tuijottivat ja olivat vaiti. Silloin kun ollaan vaiti, ollaan hiljaa eikä sanota mitään." 

Me saimme loppukesää ilahduttamaan kirjapaketin, jossa on kolme tarinaa suloisesta karhusta, nimeltään Mur. Karhu on herännyt henkiin Kaisa Happosen mielikuvituksessa ja päätynyt tarinoiksi näihin kirjoihin ja kansiin. En tiedä, onko se tuo Pohjois-Karjalan metsistä ammennettu inspiraatio vai mikä, mutta jotain taikaa näissä kirjoissa tuntuu olevan. 

Tarinat kulkevat kuin laulu tai runo. Tekstiä on juuri sopivasti jokaiselle aukeamalle ja tykkään, miten tekstin tyyleillä on leikitelty. Puhumattakaan Anne Vaskon kuvituksista - siis näistä kirjoista voisi jokaisesta aukeamasta tehdä julisteen seinälle. Kirjoja on todellinen ilo lukea. Meillä Nooa aloitti nyt ekaluokan ja osaa jo lukea. Kovin pitkiä tarinoita hän ei vielä jaksa ja tällaiset Mur-kirjojen tapaiset lyhyet sadut ovat juuri sopivia. Luka taas arvostaa sekä Nooan lukemista että kirjojen värikkäitä kuvituksia ja sopivassa tahdissa etenevää, sopivan mittaista tarinaa. Keskittymiskyky kun ei ole yleensä kolmivuotiaiden vahvuus. 

Kirjoissa on sopivasti jännitystä ja tarinan kulku jättää tilaa myös lapsen mielikuvitukselle. Ja voinko vielä toisen kerran mainita, että en ole missään lasten kirjassa nähnyt näin sulavaa ja kaunista tekstin ja kuvituksen liittoa. Kuvat elävät, perspektiivit vaihtuvat, kuvitus ei kuitenkaan ole liian räikeä ja teksti, se tuntuu elävän myös. 


Lämmin suositus siis näistä lastenkirjoista. Meillä luettavana on nyt "Mur, eli karhu", "Mur ja tähti" sekä "Mur ja mustikka". Nyt lokakuussa on itseasiassa tulossa ihan uusi Mur-kirja, "Pisara kuonolla, Mur". Ei mikään ihme, että kirja on saanut kansainvälistäkin huomiota ja sen käännösoikeudet on myyty kymmenelle kielialueelle. 

Toivotamme paljon menestystä ja lähetämme lämpimiä karhunhalauksia Mur-karhulle! 

"Perillä on määränpää, polku on polku. Iso on iso. Ja pieni on pieni." 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan