Puutarhurin ensimmäinen kesä - opit ja mokat

28.7.2018

YHTEISTYÖSSÄ VIHERPEUKALOT

Tämä kesä oli meidän perheen ensimmäinen puutarhakesä. Ja sattuipa aika kuuma kesä todellakin. Kaikkea kasvavaa sai kastella aina kun vain muisti sen tehdä.

Etupihalle laitettu varjonurmikko lähti kuivuudesta ja huonosti muistetusta kastelusta huolimatta hyvin kasvuun. Tuntuu ihan kaukaiselta, kun etupihalla oli se kummallinen betonihässäkkä - nyt piha on selvästi löytänyt oman muotonsa. Tuijat eivät vielä silmiinpistävästi ole kasvaneet, mutta elossa ne sentään on. Tässä nyt vielä loppukesän terveiset puutarhaprojektista!

Tämän kesän sato ja kuulumiset


Eteläisellä takapihalla kuivuus on vienyt veronsa nurmikosta ja ensi kesänä on laitettava vähän uutta nurmea kasvamaan. Istutettu viinimarjapensas on tehnyt hieman uusia lehtiä. Hankala sanoa, mikä on tavallinen kasvu yhdessä kesässä, mutta hengissä tämäkin yksilö siis. Isompi, jo olemassa ollut viinimarjapensas on viime syksyn leikkaamisesta huolimatta räjähtänyt oikein kunnolla ja lisäksi ei tehnyt kuin 1/4 siitä marjamäärästä, mitä viime kesänä. Tähän tarvitsenkin vinkkejä - miten pensas syksyllä leikata? Vai leikatako keväällä? Johtuuko huono marjasato vain kuivasta kesästä? 

Viljelylaatikot ovat olleet aivan ihania. Salaatti tuntui aluksi lähtevän tosi hitaasti kasvuun, mutta härräguud kuinka sitä tulikaan runsaasti! Emme mitenkään ehtineet edes syömään kaikkea ja jaoimme salaattia naapureillekin. Chili kasvoi mukavasti omassa ruukussaan ja teki useamman chilipötkylän.




Tomaatteja on tulossa runsaasti, mutta ne ovat kaikki vielä ihan vihreitä. Mietinkin, riittääkö tuo ympäristö kunnollisesti tomaatin kasvamiseen? Tämä tomaatti kun on ennemmin parvekkeella kasvatettava, kuten paprikatkin. Jos kaikki vihreät muuttuvat punertavaksi, saadaan oikein mukava määrä tomaattia lautasille. Napostelupaprikat lähtivät loistavasti kasvuun! Ainut ihmetys tällä hetkellä on se, että paprikat ovat jo sen kokoisia, kuin niiden kuuluukin, mutta ovat vielä aivan vihreitä. Niiden kuitenkin pitäisi olla punaisia, oransseja tai keltaisia. Täytyy vielä kärsivällisesti odottaa niiden kypsymistä. Yhden paprikan kyllä ehdin jo syömään, kun ajattelin, että ehkä ne ovatkin vihreitä. Oli aika kirpsakka. Mutta tässä tosin myös ehkä syynä se, että vaatisi lasitetun parvekkeen tai kasvihuoneen. 

Korianteri meillä oli alkukesästä isossa ruukussa, mutta sen satoaika oli todella lyhyt. Kerran sai kerätä lehdet herkulliseen thai-salaattiin, mutta siinäpä se sitten olikin. Tarkoitus oli loppukesästä laittaa siemenet vielä uudelleen multaan ja katsoa, josko sieltä olisi saatu satoa, mutta jotenkin homma jäi. Sekin homma. 

Amppelimansikat ovat aivan ihania! Niitä otetaan ehdottomasti ensi kesänäkin. Niin helppoa mansikan kasvatusta ja mikä ilo jokaisesta löytyneestä marjasta. Tässäkin tuli tehtyä aloittelijan moka, eli en suojannut mansikoita linnuilta. Juuri kun siellä oli tulossa kymmenkunta herkullista mansikkaa, niin perskutarallaa linnut olivat eräs kaunis iltapäivä käyneet vähän mansikkavarkaissa. Voi sitä itkua, mikä Nopsulta pääsi! Hän huusi pihalla, että "Tyhmät linnut, ette kyllä saa talvella meiltä yhtään talipalloa!!!". Nyt siellä on tullut, kuumasta kesästä johtuen varmaankin, jo toinen kukkimiskausi ja uudet mansikat. Tällä kertaa suojana on verkkoa, jotta pääsemme itse herkuttelemaan mansikoilla. Noiden amppelimansikoiden (miksi meinaan aina kirjoittaa temppelimansikoiden) maku on ihan erilainen, kuin millään muulla mansikalla. Ihan kuin isoja metsämansikoita. Ihan parhaita!


Millä eväillä ensi kesään? 


Hyvä ystäväni sanoi, että puutarhaopit kannattaisi aina kirjoittaa ylös, jotta seuraavana keväänä kaiken muistaa. Tässäpä siis muistiinpanot. 
  1. Takapihalle lisää nurmikonsiemeniä ja lannotetta. 
  2. Ison viinimarjapensaan leikkaus syksyllä tai keväällä. 
  3. Yksi viljelylaatikko lisää, jotta saadaan lisää yrttejä. Ajatuksena voisi hyvin olla muutama erilainen yrtti ja yksi laatikollinen salaattia. Nyt tiedän myös, että jotkut yrtit täytyy esikasvattaa ajoissa, eikä vaan olla siementä heittämässä multaan juhannuksena :) 
  4. Amppelimansikoita jälleen kaikkien iloksi. 
  5. Huvittaisi kokeilla kasvattaa myös jotain juureksia, kuten perunaa tai porkkanaa. Ne tosin tarvitsevat varmaankin syvemmät viljelylaatikot. 
Etupiha on hyvä tuollaisenaan ja niin halusimmekin, että se on nyt valmis. Takapihalle isompi juttu olisi terassin uusiminen, mikä tältä kesältä jäi. Saattaa nimittäin olla, että emme pystykään hyödyntämään vanhaa terassin runkoa, joten projekti vähän kasvoi aiotusta. Sen sijaan meillä on tulossa kutkuttava remontti täällä sisällä kotona ja en malta päästä kertomaan siitä! 

Viherpeukalot oli mahtava yhteistyökumppani tähän puutarhakesään. Tuotteiden valinta kotoa käsin on helppoa ja toimitus tapahtuu niin lähelle, että pienimmät ostokset voi käydä vaikka kävellen hakemassa lähikaupasta kotiin.

Vielä on jäljellä paprikoiden keräämistä, muutamia mansikoita ja toivottavasti tomaatteja myös. Sen jälkeen valmistellaan sitten piha syksyn ja talven varalle - ihan tietää, että sieltä se sitten taas keväällä kurkistaa, kuin kysyäkseen, mitäs hauskaa tänä kesänä keksitään? 🌱



7 kommenttia:

  1. Anonyymi29/7/18

    Vinkkinä. Noi amppelimansikat kannatta istuttaa syksyllä maahan. Talvehtivat siellä ja keväällä nousevat taas tekemään mansikkaa. Mulla on kukkapenkissä useampi alunperin amppelina ostettu mansikka.
    Mun pitää kans kokeilla noita paprikoita ensi kesänä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oikeesti? Wau, loistava idea! Testataan ehdottomasti :) Missähän vaiheessa ne kannattaa iskeä maahan? Täytyypä vähän googlailla )

      Poista
  2. Anonyymi29/7/18

    Punainen viinimarjapensas tekee marjat vasta 2-vuotiaisiin oksiin. Eli, jos leikkaa niin vain vanhimpia oksia, jos on liika tiheä pensas. Voi leikata heti marjojen poimimisen jälkeen tai sitten keväällä ennen silmujen turpoamista lumien sulamisen aikoihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hmm.. tuo pensas on varmaankin"sata vuotta vanha" ja sen ongelmat on todella pitkät oksat, jotka eivät missään kohtaa oikein haaraudu... Viime syksynä leikattiin just niin, että juuresta asti muutamia oksia pois, mutta nyt tämä on kuin mikäkin jättiläispensas pitkine harvoine oksineen... :)

      Poista
  3. Anonyymi29/7/18

    https://puutarha.net/artikkelit/1192/herukan_leikk

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, täältä olenkin kurkkinut, mutta jäin vähän epätietoiseksi vieläkin :)

      Poista
  4. Vau! Tääläkin ekaa kertaa kasvatuksia ja teikällä on ainakin sujunut paremmin :D tosin työnteko on häirinnyt mun puutarhurihommia (ja helle!), ehkäpä ensikesänä sitten lomaillessa :D

    Herneet ja porkkanat menestyivät hyvin :)

    VastaaPoista

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan