Vegaaniruokaa päiväkoteihin?

22.9.2018


Kommentoin muutama viikko sitten blogin Facebook-sivulla yleisönosastokirjoitusta, jossa muutama äiti väitti syrjinnäksi sitä, kun heidän vegaanilapsensa eivät saa päiväkodissa vegaaniruokaa. En yleensä ota tällaisiin mielipiteitä vahvasti jakaviin asioihin kantaa - ja muistin kyllä välittömästi miksi. Sitä kommenttien määrää!

Todella moni ihmetteli myös moista vaatimusta päivähoidolle, mutta myös moni piti käsittämättömänä, että vegaaniruokaa ei pyynnöstä tarjota. Itse keikun jossain välimaastossa ja kuulisin aiheesta mielelläni muidenkin mielipiteitä, joten antakaa palaa kommenttiboksiin.

Käsittämätön vaatimus? 


Julkaistun jutun yhteydessä Vantaan sanomat teetti pikagallupin, jossa kysyttiin puolesta ja vastaan reaktioita siihen, pitäisikö lapsille tarjota päiväkodissa vegaaniruokaa. Noin 4000 vastaajasta 63 % oli sitä mieltä, että ei tarvitse. Oma ensi reaktioni oli samoilla linjoilla. 

Tuntui ensinnäkin kiittämättömältä vaatia tuollaista. Olemme Suomessa niin äärimmäisen etuoikeutettuja, kun lapsemme saavat päivittäin jopa viisi kertaa aterian päivähoidossa. Kaksi ystävääni muutti perheineen ulkomaille tänä vuonna ja molemmat tuskailevat päivittäisessä eväiden valmistamisessa. Eväät on oltava mukana sekä päiväkodissa että koulussa. Itse olen nyt syksyn ajan tehnyt pienet eväät esikoiselle kerhoon mukaan ja voin sanoa, että odotan jo sitä, että lapsi saa syödä suhteellisen terveellistä ja monipuolista ruokaa päiväkodissa ihan ilman mitään perheen panostusta asiaan. 

Toisaalta takaraivossa on edelleen ne viimeaikaiset keskustelut, joissa kritisoidaan päivähoidon ryhmäkokojen kasvatusta. Onhan se totta, että yhtä hoitajaa kohti lapsia on todella monta hoidettavaksi. Tuntui siis kummalliselta vaatia, että selvästi vähäisistä päivähoidon rahoista otettaisiin rahaa yhtäkkiä vegaaniruokaan. Jos sitä ruokarahaa nyt yhtäkkiä on paremmin tarjolla, eikö se kannattaisi käyttää yleisesti ruuan laadun parantamiseen? Lisää tuoreita vihanneksia ja hedelmiä, kenties luomua ja lähiruokaa. Vähemmän pullaa välipalalla. 

Olin itse seitsemän vuotta kasvissyöjä ja meillä kotona syötiin melkolailla lihattomasti silloin, kun esikoinen meni päiväkotiin. Ei minulle tullut mieleenkään vaatia hänelle päiväkotiin jotain erikoisruokaa tämän takia. Ajattelin myös, että sosiaalisesti on ihan kiva, että hän syö samaa, kuin muutkin. Varsinkin, kun hän oli todella huono syömään silloin, niin olin vaan iloinen kaikesta mitä hän söi. Ja olinkin todella yllättynyt, kun huomasin, että päiväkodissa on joka päivä tarjolla kasvisvaihtoehto! Siispä ajatus siitä, että vegaanilapsi ei voisi päiväkodissa syödä ihan vaan kasvisruokaa, tuntuu omalla kohdallani vähän liialliselta. 


Vegaaniruoka on jokaisen oikeus?


No ja sitten on ne kaikki veganismin takana olevat argumentit. Ilmastonmuutos, lihan tehotuotanto, ruuan terveysvaikutukset... Ilmastonmuutos ahdistaa minuakin enkä todellakaan pidä ajatuksesta, että eläimiä kasvatetaan luonnottomasti vain siksi, että saisimme syödä ne. Vegaaniruokavalio on maapallon tulevaisuuden kannalta mahdollisesti yksi viisaimmista ratkaisuista. 

Siispä lasten totuttaminen vegaaniruokaan jo varhaiskasvatuksessa saattaa olla juuri oikea teko. Luulin ennen, ettei vegaaniruokavaliota ole tarpeeksi tutkittu lasten ravitsemuksen näkökulmasta, mutta ilmeisesti onkin. Ja oikein koostettuna se on oikein hyvä vaihtoehto, josta kasvava lapsi saa kaiken, mitä tarvitsee. 

Meillä alkaa nyt päiväkodissa kaksi kuukautta kestävä pilotti, jossa kotonakin vegaaniruokaa syövät lapset saavat vanhempien pyynnöstä päiväkodissa vegaaniruokaa. Kokeilun jälkeen arvioidaan hävikkiä ja kustannuksia, minkä jälkeen päätetään jatkosta. Jään mielenkiinnolla odottamaan testin tuloksia!

Meillähän kotona kaikki ruoka tehdään maidottomasti pienimmän maitoallergian takia ja vehnättömästi minun takia sekä pähkinättömästi esikoisen takia. Kiva olisi jossain vaiheessa ottaa kotiinkin vegaanikuukausi ja katsoa, mitä pojat siitä pitävät - tai huomaavatko edes? 🌱6 kommenttia:

 1. Anniina22/9/18

  Ajatus on tosi hyvä.
  Päiväkotiruoka vegaanisena on epäilemättä monipuolisesti koostettu, eikä sekaruokailevien lasten kohdalla päiväkotiruokailu ole muuta kuin hyvää makukasvatusta. Lasten vegaaniruokavalio vaatii kuitenkin aina erityishuomiointia sekä perheet ravitsemusterapeutin ohjausta. Siksi päivähoidosta on tärkeää viestiä, ettei vegaaniruokavalioon voi vain "heittäytyä", vaan että se vaatii perehtyneisyyttä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella hyvä kommentti, olen ihan samaa mieltä.

   Poista
 2. Anonyymi22/9/18

  Kyllä minusta lapsen pitää saada päättää itse mitä syö. Oli se sitten kasvisruokaa tai lihaa. Koko vegaanijuttu on yksi muoti-ilmiö muutenkin. Mutta kuitenkin se että kouluissa on nykyään myös kasvisvaihtoehto on hyvä ajatus ja myös päiväkodeissa pitäisi niin olla, jos ei jo ole.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin kannatan kasvisvaihtoehdon olemassaoloa. Varmaan riippuu vähän päiväkodista, että onko sellainen päivittäin tarjolla, meidän päiväkodissa sattuu olemaan.

   Poista
  2. Anonyymi3/10/18

   "lapsen pitää saada päättää itse mitä syö" - ei päiväkoti-ikäinen kyllä missään tapauksessa ole valmis täysin päättämään mitä syö. Pakottaa ei tietysti voi, mutta kotona ja hoitopaikoissa on tarjottava terveellistä ja monipuolista ruokaa, ja tutkitusti kasvisruokahan on liharuokaa terveellisempää eli sen tarjoamista voisi hyvin lisätä kaikille.

   Meillä syödään pääasiassa vegaanisesti, ja mielelläni valitsisin lapselleni (nyt 1,5 v) vegaanisen ruoan päiväkotiin sitten kun hän sinne menee ja Turussa tämä onneksi onnistuukin. Voi kuulostaa itsekkäältä vaatia lapselle vegaanista ruokaa, mutta toisaalta liha, kananmuna ja maitotuotteet voivat hyvin aiheuttaa lapselle pahojakin vatsavaivoja, jos hän ei ole niitä ikinä aiemmin syönyt. Itse en ainakaan pitkän kasvissyönnin ja viime aikoina yhä enemmän vegaanisuuden jälkeen voi lihaa ja kananmunia oireiden(kaan) takia syödä käytännössä lainkaan, maitotuotteistakin monet aiheuttavat ongelmia.

   Poista
 3. Itse ajattelen, että päiväkodissa ja kouluissa tulisi lapsen saada saman ruokavalion ruokaa, kuin kotonakin. Ruoka-asiat ovat mielestäni asioita, joista päätetään siellä kotona. Kyllähän myös uskontoihin liittyvät ruokavaliot huomioidaan ja toteutetaan, miksei sitten vaikka vegaanista ruokavaliotakin, aatehan se kai on sekin.

  Me itse syödään sekaruokaa, mutta koitetaan painottaa syömisiä kasvisruokiin.

  Käytännön toteutus ja rahoitus onkin sitten pulma erikseen. Kuka maksaa, kerättäiskö erityisruokavalioista (muut kuin allergia) erllinen maksu? En tiedä. Mutta näitä on mielenkiintoista pohtia! :)

  VastaaPoista

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan