Vatsalihasten erkauman kuntoutus

7.11.2019


Haluatteko alkuun esimerkin siitä, miten priorisointi ruuhkavuosissa toimii? Olen synnyttänyt toisen (ja viimeisen) lapseni kesällä 2017. Kesällä 2019 aloin miettimään, että jaa niin.. ei vissiin kehoa taaksepäin taivuttaessa tuohon vatsan keskelle kuuluisi nousta tuollainen iso pystysuora harjanne. 

No ei kuuluisi ei. 

Mutta kun on ollut muutakin tärkeämpää asiaa tässä viimeiset kaksi vuotta, kuten vauvan kasvattaminen taaperoksi, töiden haku, töiden aloitus, lasten sairastelut, omat tärkeämmät sairastelut. Yksi harjanne siinä paljon ole kaivanut tietään tietoisuuteen. Nyt viime kesänä kuitenkin tuo harjanne alkoi vaivata mieltä. Olin jotenkin laittanut sen sinne kategoriaan, että eipä se kroppa kahden synnytyksen jälkeen enää ole entisensä. Mutta jotenkin.. ihan kuin tuo harjanne olisi kevään aikana suurentunut. Myös maha pömpöttää tosi paljon ja tosi helposti. 


Miten arvasin, että minulla on vatsalihasten erkauma? 


Tuo harjanne tosiaan oli asia, joka sai minut hakeutumaan fysioterapeutille. Hyvin epävarmoin askelin ja hieman hermostuneesti naureskellen menin heinäkuussa ensimmäisen kerran Femihealthin Ira Rissasen vastaanotolle. Selitin alkuun omat tuntemukseni ja toistelin sitä, kuinka saatan kyllä olla ihan turhaan täällä. Ira otti lempeän ammattitaitoisesti minut epävarmuuksenine vastaan ja pyysi asettumaan tutkimuspöydälle. Hän kehoitti ensin nostamaan kevyesti yläkroppaa ja totesi jo siinä, että kyllä - erkaumaa on. Ultralla katsominen poisti viimeisetkin epäilyksen rippeet. Erkauma oli leveimmillään 4cm tuossa navan kohdalla ja sen yläpuolella. Lisäksi syvä poikittainen vatsalihas ei aktivoitunut lainkaan lantionpohjan aktivaation kanssa. Sen siis tulisi tehdä niin. Yhteys oli totaalisesti poikki eikä siihen auttanut mitkään apukonstit. 

Olin yhtäaikaa hämmentynyt ja tyytyväinen. En siis ollut tullut vastaanotolle turhaan, mutta mitä ihmettä, neljän sentin erkauma! 




Erkauman synty - ja paheneminen 


Suorien vatsalihasten erkauma on yleinen raskaanaolevilla sekä synnyttäneillä naisilla. Raskauden aikana kasvava kohtui tarvitsee tilaa ja vatsalihakset ystävällisesti siirtyvät sivulle mahdollistaakseen vauvan kasvun masussa. Tämä venyttää kehon keskilinjassa kulkevaa jännesaumaa sekä vatsan lihaskalvoja. Venyessään jännesaumasta tulee hauras ja sen jännitekyky heikkenee. 

Aina vatsalihasten erkauma ei palaudu synnytyksen jälkeen ennalleen ja tarvitaan kuntoutusta. Pieni erkauma ei välttämättä haittaa elämää, mutta minulla selvästi haittaa oli. Esimerkiksi polvessa. Kyllä, otin vastaanotolla puheeksi usein kipeytyvän polven ja Ira totesi muutaman testiliikkeen jälkeen, että vartalon keskiosan tuki ei toimi normaalisti ja tästä voi hyvin johtua huono askellus kävellessä. Viimeistään tässä kohdassa olin todella tyytyväinen, että olin tullut osaavan fysioterapeutin vastaanotolle. Muuten olisin varmasti kärsinyt enenevässä määrin erilaisista oireista, joita epätasapaino kehon tukilihaksissa aiheuttaa. 

Tajusin vastaanotolla myös sen, miksi tavallaan heräsin tähän asiaan vasta näin myöhään. Olinhan treenannut kevään aika kovaa treeniohjelman mukaisesti. Ja tuohon ohjelmaan kuului runsaasti myös suorien vatsalihasten harjoituksia. Veikkaan, että erkauma oli tammikuussa paljon pienempi, kuin mitä se oli kesällä. Enhän nimittäin olisi saanut tehdä yhden yhtä istumaannousua tai lankutusta tässä kunnossa. 



Vatsalihasten erkauman kuntoutus


Sain kotiin mukaani neljä erilaista liikettä, joita minun tuli tehdä 3-5 kertaa viikossa. Liikkeitä oli runsaasti ja niihin sain kulumaan noin 20 minuuttia aina kerrallaan. Ensimmäiset liikkeet olivat todella pieniä. Ira katsoi tarkasti, missä liikkeissä pito vatsalihaksissa pysyy ja missä se herpaantuu. Tein esimerkiksi bussia odotellessa rauhallisia taaksetaivutuksia jännittäen lantionpohjaa ja vetäen vatsalihakset sivuilta yhteen. Uskon, että omasta tanssitaustasta on tässä hyötyä, sillä aika helposti hahmotan omaa kroppaa ja sen lihaksia. 

Nyt harjoituksia on takana jo useampi kuukausi ja erkauma on kaventunut sentin. Myös jännesauma on napakoitunut. Muutos ei tapahdu yhdessä yössä, sillä sitkos kehittyy hitaasti. Itselle mahtavinta oli nähdä toisella käyntikerralla ultrassa, miten yhtäkkiä se täysin uinuva poikittainen vatsalihas heräsi heti, kun jännitin lantionpohjaa. Aivan mieletön juttu, että kuntouttavalla treenillä vain kahdessa kuukaudessa on saanut noin hienon hermotuksen muutoksen aikaan! Kokonaisuutena tämä on todella hyvä tulos kolmen käyntikerran jälkeen. 

Miksi vatsalihasten kuntoa ei tarkisteta? 


Jos lähdin ensimmäiseltä fysioterapiakäynniltä hämmentyneenä, niin osa hämmennystä oli se, miksi ihmeessä tästä asiasta ei puhuta enempää? Miksi neuvolan jälkitarkastuksessa ei sanallakaan kummankaan pojan synnytyksen jälkeen puhuttu vatsalihaksista? En sitä kyllä osannut kysyäkään, mutta mikään jälkitarkastuksen asia ei saa olla tuoreen (ja yleensä järkyttävän väsyneen) äidin vastuulla muistaa. Parasta olisi, jos synnyttäneelle naiselle kuuluisi automaattisesti yksi tai muutama fysioterapiakäynti synnytyksen jälkeen. Tuolla voitaisiin katsoa sekä erkauman tilanne, mutta myös muuten mahdollisesti kehoon jääneitä virheasentoja. Ranskassa tämä kuuluu jokaiselle synnyttäneelle äidille. Tällä hetkellä Suomessa asia on täysin äidin oman tietämyksen varassa ja vaatii mahdollisesti käynnin yksityisellä fysioterapeutilla. 

Moni on kysynyt minulta, missä vaiheessa synnytyksen jälkeen sinne fyssarille sitten kannattaisi mennä. Ihan heti synnytyssairaalasta tietysti ei vatsaa kannata lähteä tutkimaan, vaan antaa rauhassa aikaa palautumiselle. Noin pari kuukautta on hyvä aika käydä ainakin ottamassa ensimmäinen arvio tilanteesta. Jos erkaumaa on ollut aiemmin ja tulee uudelleen raskaaksi, kannattaa asiaan perehtyneelle fysioterapeutille suunnata jo raskausaikana. Mitä aiemmin asiaan päästään puuttumaan, sitä vähemmillä vahingoilla selvitään. Toinen tavallinen kysymys on myös ollut se, voiko vielä vuosi tai vuosia synnytyksen jälkeen asialle tehdä jotain. Kyllä voi. Ja lämpimästi sitä suosittelen. Ennemmin panostus tässä kohdassa asiaan, kuin epämääräiset selkäkivut tai vastaavat myöhemmin. 

Onko sinulla ollut tai onko sinulla vatsalihasten erkauma? 
Millaisia kokemuksia sinulla on erkauman kuntoutuksesta? 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan