Puhti poissa, kerro Puhti missä vika?

12.10.2019

YHTEISTYÖSSÄ PUHTI 

Terveys. Tuo rakkauden lisäksi tärkein asia elämässä. Omaan terveyteen voi suhteellisen helposti panostaa arjessa nukkumalla tarpeeksi (not happening), liikkumalla tarpeeksi (melko hyvällä tolalla), syömällä terveellisesti (hieman retuperällä) ja välttämällä ylimääräistä stressiä (jaiks). Mutta miten sinun kroppa oikeasti voi? 

Puhti auttaa helposti saamaan kuvan omasta terveydentilasta ja seuraamaan tapahtuvia muutoksia. Ja mikä parasta, tähän ei tarvita edes lääkärin lähetettä. Aikoja on hyvin saatavilla ja tulokset saa todella nopeasti - itse sain osan jo samana päivänä ja loputkin heti seuraavana. Ne pääsee näkemään kätevästi ja luotettavasti netistä kertakäyttöisen salasanan takaa. Kaikki tietojen käsittely tehdään THL:n ohjeistuksen mukaisesti ja tiedot pysyvät korkean turvaluokituksen palvelinsalissa Suomessa. 

Miksi seurata terveyttä verikokein?


Verikoe on yksinkertaisuudessaan käsittämättömän tehokas ja helppo tapa mitata monia eri terveyden määreitä. Ei kannata lykätä terveyskartoituksen tekoa siihen hetkeen, kun jotain on jo pielessä, vaan ennemmin tilannekatsauksen tekee jo hyvissä ajoin. Kun kerran tietää omat arvonsa, on niitä myös hyvä seurata. Puhtiin jokainen mittaus jääkin kivasti kuvaajaksi, josta näkee kehityksen. Itse visuaalisena ihmisenä arvostan aina grafiikkaa, joka auttaa hahmottamaan asioita. 

Puhti tarjoaa erilaisia paketteja oman terveyden mittaamiseen. Löytyy räätälöityä pakettia niin kasvissyöjälle, raskautumista toivovalle kuin ferritiinistä kiinnostuneelle. Itse valitsin naisen laajan terveystarkastuksen, joka sisältää oikein kattavasti eri tutkimuksia. Itseäni kiinnosti erityisesti kolesteroli (HDL ja LDL), ferritiini, d-vitamiini sekä kilppariarvot. Hain näistä tilannetietoa sekä mahdollista selitystä siihen, miksi koko alkusyksyn on ollut niin väsynyt ja voimaton olo. 




Mitä tulokset kertoivat?


1. Kolesteroli


Kävin Lukaa odottaessa ikätarkastuksessa töiden kautta ja siellä tietysti tsekattiin myös verikokein terveysmarkkereita. Sain hälyttävät tulokset kolsterolin suhteen. Ja siihen päälle pitkät luennot ruokavaliosta sekä morkkiksen siitä, että syön liikaa herkkuja. Olin hämilläni, ei minulla koskaan ollut ennen ollut kolesterolin kanssa mitään häikkää. En enää muista kuka se oli, mutta joku kertoi minulle, että eihän nyt raskaana olevalta pidä mitata kolesterolia. Puhti sen osaakin kertoa, että kolesteroliarvot nousevat yleensä raskauden aikana ja synnytyksen jälkeenkin kannattaa mittaamista odottaa tovi. Aika ihme juttu, ettei silloinen työterveyslääkäri tätä tiennyt. 

Nyt minulla HDL (eli se "hyvä kolesteroli" oli 1,7 mmol/l ja LDL (eli se "huono kolesteroli") 1,5 mmol/l, eli molemmat nätisti viitearvojen keskellä. 


2. Ferritiini


En voinut uskoa korviani, kun mieheni kysyi, että "mikä ferritiini?" Itse olen lukenut kymmeniä ammatillisia ja ei-niin-ammatillisia artikkeleita ja kommentteja ferritiinistä. Olen sitä mieltä, että mikä ikinä saa oman voinnin paranemaan, niin do it. Ymmärrän myös hieman lääkäreiden turhautumista siihen, että jokaiseen oireeseen koetetaan hakea selitystä matalasta ferritiinistä. Ja kun se S-ferrit ei ihan yksiselitteisesti kuitenkaan anna kuvaa kehon rautavarastoista ja niiden käytöstä. Samaan aikaan tiedän tapauksia, joissa todella matalalla ferritiiniarvolla ihmiset ovat päässeet rautainfuusioon ja aivan kuin heränneet henkiin uudelleen. Itsellä matala ferritiini selittäisi hyvin väsymystä sekä ajoittain vaivaavia lisälyötejä. 

Ferritiinin viitearvoistahan on ollut paljon keskustelua. Kaikki taidetaan olla yhtä mieltä siitä, että alle 10 on liian vähän, mutta joku 40 on jonkun mielestä ihan hyvä ja toiset sanovat, että alle 60 voi hyvin olla oireilua. Minulla arvo oli 39,2. Uskallan kyllä siis jälleen ottaa rautakuurin ja käydä tsekkailemassa arvoa vaikka puolen vuoden päästä uudelleen. 


3. D-vitamiini


Minä olen todella huono ottamaan itse D-vitamiinia ja pikkuisen hiinä ja hiinä, että muistan lapsillekaan vitskut antaa. Odotin siis mielenkiinnolla myös tätä tulosta. 

Tulos oli 91,4 nmol/L. D-vitamiinitasoa 75 nmol/l tai yli pidetään luuston hyvinvoinnin kannalta suositeltavana. Tilanne ei siis ole katastrofaalinen, mutta täytyy muistaa ne d-vitamiinit nappailla. 


4. Tyreotropiini


Kilpirauhasen toimintaa kuvaava arvo kiinnosti minua myös, koska samaan tapaan tämä voisi selittää sydämen oireilua, sekä hiustenlähtöä, väsymystä ja painon nousua. Oireet nyt eivät ole mitään massiivisia, mutta ainahan sitä miettii, josko irtonaisille asioille olisi joku yhteinen selittävä tekijä. 

Arvo oli 1,83 mlU/L, joten ihan viitearvojen sisällä mennään. Taitaa siis tuon viimeisen osalta ainakin olla katsominen vaan mutakakkujen ja suklaalevyjen määrään...


Näiden perusteella siis aloitan nyt rautakuurin sekä d-vitamiinin ottamisen. Katsotaan, josko näillä olisi vaikutusta yleiseen vireystilaan. Itsellä on sellainen fiilis, että varmasti tuo ferritiini saisi olla korkeampi. Katsotaan, mitä "tankkaus" tekee! 



Jos joku tuloksista mietityttää, niin Puhdin kautta on saatavilla myös lääkärin arvio tilanteesta. Minulla monosyytit olivat hieman koholla. Odotankin niihin vastausta, että tarvitseeko asiasta huolestua vai onko kyseessä normaali vaihtelu. Sairaanhoitajan arvion mukaan kaikella todennäköisyydellä on ihan normaalia vaihtelua, koska viitearvot on tosiaan vain viitearvoja. Hyvähän nuo silti on varmistaa. 


Käytkö sinä säännöllisesti tarkistamassa omia veriarvoja? 💞





2 kommenttia:

  1. Anonyymi13/10/19

    HDL on se "hyvä" ja LDL "huono kolesteroli" :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No apua niin tietenkin! Voi miten nolo kömmähdys! Kiitos korjauksesta :)

      Poista

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan