Ajattelin kirjoittaa tämän postauksen, sillä olen huomannut monen miettivän, miten vauvojen maitoallergiaa oikein testataan. Ensialkuun sanottava, että puhun vain omasta kokemuksestani, enkä tietenkään ole alan ammattilainen. Itselläni todettiin maitoallergia vauvana ja kuusi vuotiaaksi asti en kestänyt maitoa ollenkaan. Nooan maitoallergia selvisi viiden kuukauden iässä. Olin maitoallergiaa epäillyt jo hänen syntymästään saakka, mutta koska käytimme Nutrilon Pepti -allergiakorviketta, luulin, ettei maitoallergia voi olla vaivojen syy. Vasta tuolloin viiden kuukauden iässä ymmärsin, että Peptissäkin on maidon proteiineja pilkotussa muodossa, joten nekin voivat allergisoida. Nooalle ei sopinut ensimmäinen testaamamme erikoiskorvikekaan kunnolla, vaan vasta 8kk iässä aloitettu soijamaito vei vaivat pois.
Lukan kohdalla meillä (viittaan meillä minuun ja allergialääkäriin) on ollut pikkuinen maitoallergiaepäily jo myös alusta asti. Tällä kertaa iho-oireinen. Lukalla on paljon punotusta poskissa, pepussa ja hän raapii kovasti edelleen välillä päätään. Kokeilimme joulua ennen itse vaihtaa Nutrilon HA korvike Peptiin, eikä muutoksesta huomannut oikein mitään eroa. Heitin taas maitoallergiaepäilyt nurkkaan. Kunnes siirryimme takaisin Nutrilon HA:han ja punoitukset palasivat oikein räväkkinä, iho meni jo lähes rikki. Tässä vaiheessa soitin ja varasin ajan maitoaltistukseen. Sanomatta selvä, että meille kyseeseen tuli kaksoissokkoaltistus.
Ennen kaksoissokkoaltistusta täytyy olla kaksi viikkoa maidottomalla korvikkeella (Pepti käy) tai äidin maidottomalla ruokavaliolla, jos vauva on vielä imetyksessä. Sen jälkeen mennään viettämään aamupäivä lääkärille, sillä maitoa annetaan siellä valvotusti ensin 2ml, sitten 10ml, sitten 50ml ja lopuksi 100ml. Kuten nimikin jo viittaa, kaksoissokkoaltistuksessa emme me, lääkäri tai sairaanhoitajakaan tiedä, mitä maitoa vauva saa. Ensin annetaan A-maitoa tuolla tavalla valvotusti ja mikäli oireet eivät ole dramaattisia, altistusta jatketaan neljä päivää kotona - kaikki oireet ylös kirjaten.
Sitten pari päivää välissä tuttua maidotonta korviketta ja sen jälkeen altistamaan B-maito. Samaan tapaan, neljä-viisi tuntia lääkärin luona ja sen jälkeen neljä pussia maitojauhetta laukkuun, joista kotona sekoitetaan päivittäiset maidot. Maitojauheet sekoitetaan aamulla keitettyyn ja jäähdytettyyn veteen, ja valmis maito säilytetään jääkaapissa. Tämä on hieman vaivalloista, kun on tottunut tekemään kerralla vain huoneenlämpöiseen (otan vedenkeittimestä) veteen tarvittavan määrän maitoa. Myöskään mukaan otettavaksi tuo valmiiksi tehty maito ei oikein sovellu, joten parempi tulla aina kotiin ruoka-aikana :) Tai onneksi voi yhden ateriakerran kuitata kyllä pelkällä soseellakin jo tässä iässä.
Näiden kahden altistusviikon jälkeen on kolmas aika lääkärille, jossa tulokset puretaan. Suljetussa kirjekuoressa on tieto, kumpi maito oli tavallista lehmänmaitokorviketta ja kumpi allergiakorviketta. Meidän tapauksessa toinen Peptiä ja toinen NAN:ia.
Viime viikolla Luka voi oikein erityisen hyvin altistusmaitojen aikaan. Tänään on ollut jonkin verran poskien punoitusta, joten epäilen, että meillä alkaa nyt tuo NAN - tai sitten iho-oireilla ei ole mitään tekemistä maitoallergian kanssa ja kaikki muutokset samaan aikaan maitojen vaihtelun kanssa on vaan sattumaa!
Ymmärtääkseni silloin, jos lapsella on hyvin selkeät maitoallergian oireet, altistus voidaan tehdä myös niin, että valvotusti sairaalassa/lääkärissä annetaan hyvin pienistä määristä (aluksi jopa vain iholle sipaisten) lähtien suoraan lehmänmaitoa. Näin ainakin yhdelle ystävälleni tehtiin. Oireet tulivat heti ja olivat niin selvät, että lähtivät jo samana päivänä maitoallergiadiagnoosin kanssa kotiin. Diagnoosi on siitä olennainen, että vain sillä saa Kelasta erityiskorvattavuuden ja sillä taas saa apteekista (kalliit) erityiskorvikkeet lempeämpään hintaan.
Toivottavasti tämä selvensi hieman sitä, mitä maidon altistustestaaminen tarkoittaa!
Onko siellä lukijoissa maitoallergisia lapsia? Minkä ikäisenä todettiin ja onko allergia jo mennyt ohi?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti