Kuinka jättää liha pois perheen lautasilta?

1.2.2018


Yliopistossa opiskellessani mietin, että millaistahan olisi olla syömättä lihaa. Se oli helppoa. Niin helppoa, että jätin lautaseltani kaiken lihan pois kuudeksi, seitsemäksi vuodeksi. Kalaa olen aina syönyt. Sitten tulin raskaaksi. Muistan vieläkin, kun seisoin Oulussa lounasruokalan jonossa ja huomasin lappavani lautaselle lihapullia. Yhtäkkiä vain en voinut vastustaa niitä. Raskauspahoinvoinneissa kinkku-ananas-pizza oli takuuvarma valinta. Jotenkin vain tuo lihan syöminen sitten jäi päälle ja kun vielä huonosti syövälle taaperolle parhaiten maistuivat nakit, lihapullat ja jauhelihakastike. 

Toisessakin raskaudessa ruokahimojen listalla oli kinkkupizza, vaikka monet kertovat raskausaikana lähes yökänneen lihan hajustakin. Olen tässä vuosien aikana katsonut kyllä kaikki tunnetut Food Inc.Cowspiracy ja Fat, Sick and Nearly Dead dokumenttielokuvat Netflixistä. Aina päätin lopettaa lihan syönnin, mutta sitä kesti muutaman päivän ajan. 

Viime vuoden ihan viimeisinä päivinä katsoin taas Netflixistä dokumentin, tällä kertaa What the Health ja yhtäkkiä tuli kallion kokoinen tunne siitä, että en halua enää syödä lihaa. En keksinyt yhtään hyvää syytä sen syömiseen. Se kun ei ole sen enempää ekologista, kuin terveellistäkään. Seuraavana päivänä koetin syödä jääkaappiin jäänyttä kanaa. Heitin sitä haarukallisen suuhun, mutta hämmästyksekseni en vain pystynyt nielemään sitä. Päätös oli siis sinetöity. 


Nykyisin on niin helposti saatavilla erilaisia kasviproteiinivalmisteita, joten eipä oikein jäänyt syitä siihenkään, miksi meillä kotona pitäisi laittaa pöytään liharuokia. Lasten ja miehen puolesta päätöksiä en halua tehdä, joten he saavat töissä ja hoidossa syödä ihan mitä haluavat. Nooan päiväkodissa on (ymmärtääkseni) aina tarjolla kasvisvaihtoehto ja lapsi saa itse valita, kumpaa syö. Lukalle olen maistattanut soseissa erilaisia lihoja, jotta ruuansulatus tottuu niihin. Ajattelin kuitenkin seuraavaksi tehdä pakastimeen myös tofusta ja linsseistä soseita kasvisten kanssa. Niillä kun on hyvä aloittaa totuttelu kasviproteiininlähteisiin. Jatkoa en kovin pitkälle ole miettinyt, mutta varmaankin purkkiruoissa säilyy lihat, mutta punaista lihaa ehkä kerran viikossa ja sitten kun siirtyy perheen yhteisiin ruokiin, niin muuttuu kasvis/kalapainotteisemmaksi, ennen kuin sitten hoidossa taas saa sekaruokaa. 

Teen itse aina kuukaudeksi kerrallaan ruokasuunnitelman, koska se on vain helpoin tapa pitää perhe ruuassa. Suht monipuolisesti ja terveellisesti. Ajattelinkin jakaa tähän meidän helmikuun ruokasuunnitelman, jos haluat helppoa kotikasvis(kala)ruokaa! Monta kertaa syömme samaa ruokaa kahtena päivänä peräkkäin, joten sen takia viikoilla ei välttämättä ole seitsemää eri ruokaa. 

Punajuurisosekeitto 
Kikhernekeitto (toteutetaan kuin nakkikeitto, mutta nakkien tilalle kikherneitä)
Mifucurry

Sushia
Linssikasviskeitto
Ruispuuro
Kasvislasagne
Juures-linssipata
Bolognesekastike nyhtiksestä

Tonnikalasalaatti
Kalapullat
Tofuwokki 
Riisipuuro
Tortillat
Kalakeitto

Pinaattikeitto
Lohipiiras
Sienikastike
Uuniseiti
Kaalikeitto

Sienitäytteiset paprikat 
Kasvissosekeitto
Quorn-perunalaatikko


Itsestä tämä lihaton ruokavalio on nyt kuukauden perusteella tuntunut tosi luontevalta. En ole tippaakaan kaivannut mitään lihaa. Yhden poikkeuksen olen tehnyt. Olimme Joensuussa minun isovanhemmilla syömässä ja mummi oli tehnyt lihapullia. Tällaisessa tilanteessa en mitenkään kykene sanomaan, ettei minulle "kelpaa" heidän tekemä ruoka. Mutta onneksi sain pari hyvää tilaisuutta heittää TÄYSIN kenenkään huomaamatta suurimman osan lihapullista siskon lautaselle! Haha, tätä nauroimme mahat kippurassa vielä monta kertaa jälkeenpäin. Yhtäkkiä kun siskon perunamuussiin vaan läsähti yläilmoista pari lihapullaa. 

Millaista ruokaa teidän perheessä syödään? 

Ja hei, jos tykkäät postauksesta tai haluat laittaa ruokalistan jakoon, niin postausta voi aina jakaa omille kavereilleen 💚

6 kommenttia:

  1. Kuulostaa hyvin tutulta sun ajatukset. Me päätetiin viime syksynä luopua maitotuotteista ja vähennettiin lihaa ihan urakalla. Nyt syödään lihaa kerran kaks viikossa, mutta töissä ja päiväkodissa syödään just sitä mitä on tarjolla, sillä se että meille tehtäisiin jotain muuta kun ihan hyvää ruokaa on jo tarjolla, sotii myös mun ideologiaa vastaan. Satokauden kasviksia me suositaan, ja niitä saakin yleensä aina hyvään hintaan kunhan vain vähän jaksaa miettiä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa tosi toimivalta teidänkin systeemi! Onneksi nykyisin on tosi hyvin lounaspaikoissakin yms. tarjolla kasvisvaihtoehtoja, niin ei tarvitse kovin usein kokea olevansa "hankala". Syöttekö mitään maitotuotteita? Mun mielestä olis niin vaikea luopua juustosta, kun mitä sitä sit leivän päälle, kun makkaratkin on jo pannassa :D

      Poista
    2. Joo siis meillä on voi ja juusto kyllä käytössä. Niille ei olla löydetty yhtäkään hyvää korvaajaa. 🙈

      Poista
    3. Anonyymi15/2/18

      Ei kylläkään mun korvaan kuulosta että on "luopunut maitotuotteista" jos käyttää voita ja juustoa ��

      Poista
  2. Voihan lentävät lihapullat, vieläkin naurattaa :D Hyviä ruokaideoita, pitääkin tehdä joitakin noista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yes, flying meatballs! Ideoita saa mielellään varastaa :)

      Poista

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan