Kylvettäisinkö lapseni ranskalaiseksi?

2.10.2018


Kielet. Tuo rakkauteni jo lapsuudesta. Olin aivan tohkeissani, kun neljävuotiaana opin ensimmäiset englanninkieliset sanani ja tuo sama innostus on jatkunut kielten suhteen koko elämäni. Jos silloin 80-luvulla Joensuussa olisi ollut tarjolla kielikylpypäiväkoteja ja äitini olisi sellaisen olemassaolon keksinyt, olisi varmasti ollut loistava idea laittaa tämä puhelias pikkutyttö kielikylpyyn. Nyt elämme 2000-lukua ja Helsingissä on tarjolla seitsemän eri kielen kielikylpyä. Yksi kielikylpyä tarjoavista päiväkodeista on suloinen, uuden uutukainen Arc-en-ciel Länsi-Pasilassa. Saimme lauantaina olla ensimmäisten joukossa tutustumaan päiväkotiin.




Kielikylpy on opetusmenetelmä, jossa vierasta kieltä käytetään lapsen ympäristössä, kuten päiväkodissa. Kielikylpy perustuu ajatukseen, että lapsi omaksuu kylpykielen samalla tavalla, kuin äidinkielen - kuulemalla sitä ja käyttämällä todellisissa viestintätilanteissa. Tavoitteena on lapselle kaksikielisyys, eli kielen oppiminen ilman, että äidinkieli kärsii siitä. Arc-en-ciel tarjoaa 1-6 vuotiaille lapsille mahdollisuuden oppia ranskaa leikkien, laulujen ja ohjatun toiminnan kautta. Päiväkodissa noudatetaan suomalaista varhaiskasvatussuunnitelmaa. Osa lapsista puhuu äidinkielenään ranskaa, mutta joukkoon mahtuu myös suomea puhuvia lapsia. Tällaisten lasten kanssa aluksi jutellaan suomeksi ja kun luottamuksellinen suhde on saatu aikaan, vaihdetaan kieli ranskaan. Lapsi saa kyllä kysyä asioita suomeksi, mutta aikuiset vastaavat ranskaksi. Toki lasten suhteen ollaan herkällä korvalla ja esimerkiksi surua tuovat tilanteet käsitellään lapsen äidinkielellä.

Me haettiin Nooalle tuolloin 2014 vuoden lopulla paikkaa juuri ensisijaisesti kielikylpypäiväkodista, kylpykielenä englanti. Asumme alueella, jossa olisi ollut helppo jatkaa päiväkodista kansainväliseen kouluun. Pidän omaa englantiani sen verran vahvana, että ajattelin kykeneväni ohjaamaan lapsukaisen läpi koulumaailman englanniksi. Varmasti tosin olisi saanut itse aika paljon skarpata. Toisaalta, kielikylpypäiväkodin jälkeen voi mennä yhtä hyvin myös suomenkieliseen kouluun, että päätöstä sen suhteen ei onneksi tarvitsekaan vielä päiväkoti-iässä tehdä. No, emme saaneet tuolta paikkaa ja nythän poika on ollut ihan "tavallisessa" päiväkodissa. Pidän itse kuitenkin näitä kielikylpyjä ihan valtavan hyvinä juttuina ja ihan ehdottomasti jos suinkin mahdollista, laittaisin lapsen kielikylpyyn. Mikä ihana rikkaus elämään, että on oppinut äidinkielen kaltaisesti toisen kielen!




Arc-en-ciel, eli suomeksi sateenkaari, vaikutti aivan ihanalta päiväkodilta. Heidän tavoitteensa onkin luoda mahdollisimman kotoisa ja iloinen oppimisilmapiiri. Päiväkoti sijaitsee Helsingissä Länsi-Pasilassa, jonne pääsee hyvin busseilla, ratikalla ja junallakin. Hauska sattuma oli, että mietin sisään käydessä, että kävin joskus paljonkin tässä ihan lähellä fysioterapiassa - no, kävin juurikin tuossa paikassa fysioterapiassa, koska päiväkoti on avattu nyt niihin tiloihin. Ihanaa oli monet eri huoneet, joissa lapset voivat leikkiä ja joihin lapsilaumaa voi jakaa pienempiin ryhmiin. Yläkerrassa on useampi leikkihuone ja söpö nukkari. Alhaalta löytyy tilat aamupiirille, lukuhetkille, maalaamiselle sekä pesutilat. Tilaa on kaikenkaikkiaan viidellekymmenelle lapselle. Ja koska päiväkoti on vasta avattu, sinne mahtuu hyvin vielä mukaan. Arc-en-cielin "isosisko" on L'lle aux Trésors Lehtisaaressa. Tuolla päiväkodissa pölpöttää ranskaksi jo juurikin viitisenkymmentä pikkuranskista.

Onko sinunkin ajatuksesi tässä kohtaa, että "mikä jottei, mutta tiedätkö, mitä nämä yksityiset päiväkodit maksavat?". Ei se mitään. Todella harva tietää, että päivähoidolle saa Kelasta yksityisen päivähoidon tukea, joka on oikeasti aika tuntuva tuki. Jopa yli tonnin kuukausimaksu kutistuu sellaiseksi, että sitä voi hyvin jo verrata kunnalliseen päivähoitoon. Ja saahan tällaisesta kielikylpypäiväkodista tosiaan aika paljon sitä extraa.



Minulla on ilo tarjota tuntuva etu teille blogin lukijoille - normaalisti päiväkotiin on 200e varausmaksu (jota ei palauteta tai vähennetä päiväkotimaksuissa). 
Jos nyt varaat lapsellesi paikan koodilla PANDAMAMA, säästät tuon varausmaksun verran. 
Koodi on voimassa vuoden loppuun (31.12.2018) saakka.

Päiväkodin henkilökunta vaikutti superystävälliseltä, joten kannattaa ehdottomasti olla yhteydessä, jos kiinnostuit tai haluat kysellä heiltä lisää. Yhteystiedot löytyvät Arc-en-ciel:in kotisivuilta

Merci beaucoup et au revoir!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan