Mainio marraskuu - puhtia pimeään!

3.11.2018


Hämärät aamut, pimeät illat. Kylmä tuuli ja viluttavat lämpötilat. Karun näköinen luonto ja flunssakausi. Onko joku, joka oikeasti tykkää marraskuusta? Marraskuu-parka, ihan mainio kuukausi, jonka kaveri ei oikein kukaan halua olla. Lokakuu on vielä syksyn väriloistoa ja joulukuun kruunaa itse joulu. Mitäpä jos otettaisiin marraskuusta meidän uusi kaveri? 

Viime vuonna huomasin, kun Arkeen kätketty aarre -blogi heitti ilmaan #mainiomarraskuu -haasteen, jossa marraskuusta tehtiinkin voimavarojen tankkaamiselle omistettu kuukausi. Päätin jo silloin, että ensi vuonna olen takuulla meiningissä mukana. Omassa elämässä on juuri nyt meneillään aika kuormittava vaihe ja huomaan, että voimat on vähissä, flunssa meinaa jatkuvasti iskeä ja pahimmillaan valvon öisin. Nyt jos koskaan tarvitaan siis lempeän napakkaa otetta elämään ja katsaus siihen, miten marraskuusta voisikin tehdä oman kehon ja mielen huoltokuukauden. Tässä muutama hyvä vinkki kaikille jakoon. 

1. Puhtia ravinnosta

Jos herkkulakot ovat juttusi, go for it. Muuten en välttämättä suosittele minkään syömisen kieltämistä, sen sijaan käsken tankkaamaan kroppaan mahdollisimman paljon hyviä ravintoaineita. Väsyneenä ja uupuneena keho jo luonnostaan kaipaa nopeita hiilihydraatteja, yleensä sokerin muodossa. Ole siis itsellesi armollinen, kun käsi ojentuu kohti suklaalevyä. Pala tai muutama rivi ei mitään pahaa tee. Mutta kiinnitä huomiosi muuhun ravintoon. 

Syötkö ravitsevan aamupalan? Löytyykö lautaselta joka kerta jotain tuoretta ja ravinteikasta? Vaihda lounaalla tai illallisella hiilihydraatit runsaaseen määrään kasviksia tai surauta välipalalla iso smoothie. Syö herkkuhimoon raakasuklaata ja pähkinöitä. Tein muuten eilen välipalaksi todella hyvän smoothien, laitoin siihen banaanin, kourallisen pinaattia, reilun peukalonpään kokoisen palan tuoretta inkivääriä, kauramaitoa, jääpaloja ja kourallinen jäisiä mustikoita. Ehkä vielä nokare maapähkinävoita olisi kruunannut kokonaisuuden! 



2. Valoa ja ulkoilua 

Kun valon määrä vuorokaudessa on vähäinen, on sitäkin tärkeämpää ottaa siitä kaikki ilo irti. Hoitovapaalla on se luksus, että päivittäin pääsee ulkoilemaan valoisan aikaan. Mutta ei se mahdotonta työelämässäkään ole. Kävele hieman pidempää reittiä lounaspaikkaan tai ota eväät mukaan ja käytä puolet lounastauosta kävellen rivakasti pari kertaa korttelin ympäri. Myös työmatkoista voit mahdollisuuksien mukaan kulkea osan kävellen tai jopa pyöräillen. Tarvitsemme raikasta ulkoilmaa ja siihen kannattaa näin pimeän aikaan kiinnittää erityisesti huomiota. 

Kun aamulla on noustava ennen aurinkoa, auttaa kirkasvalolamppu. Meillä on yksi iso lamppu kotona ja töissä käytin työpöydällä pientä lamppua. Tällä herätät kehon hormonituotannon ja kerrot sille, että nyt on aamu. Vastaavasti illasta kannattaa panostaa tunnelmavalaistukseen ja kertoa himmenevällä valolla keholle, että ilta saapuu. Näin pimeys voikin olla ystävä, joka auttaa menemään aiemmin unille ja nukkumaan paremmin. 




3. Lupa chillata 

Marraskuussa on lupa chillata. Kun sohvan nurkka viltteineen ja tyynyineen kutsuu lasten mentyä nukkumaan, anna sille periksi. Ehkä sinullakin on tuhat asiaa tehtävänä vielä lasten käytyä unten maille, mutta pyri hiljentämään tahtia viimeistään tunti ennen omaa uniaikaa. Tiedän, että tämä on vaikeaa, mutta pingottaminen vielä illalla kymmenen tai yhdentoista aikaan väistämättä vaikuttaa unen laatuun. Itse herään pahimmillaan aamuyöstä rytmihäiriöihin ja olen sitten seuraavana päivänä entistä väsyneempi. 

Parastahan on, jos sinulla on oma kultamussukka, jonka kanssa sohvalle köllähtää. Olisiko marraskuu sopiva kuukausi panostaa parisuhteeseen? Ottaa yhdessä kainaloaikaa ja katsoa vaikka Sohvaperunoita. Meidän ehdoton telkkarisuosikki, jonka yksin katsominen vaan ei ole yhtään niin hauskaa. Jutella siinä samalla arkisia kuulumisia, jotka päivän aikana jäävät lasten huudon ja rellestyksen jalkoihin. 




4. Liikunta 

Terveystieteiden opiskelu on saanut minut vielä enemmän ymmärtämään, mikä valtava vaikutus kehoon liikunnalla on. Se laittaa veren virtaamaan nopeammin, kuljettaa enemmän ravintoaineita ja happea sekä lihaksille että aivoille. Laittaa vauhtia ruuansulatukseen ja vahvistaa verenkiertoelimistöä. Henkisellä puolella vaikutukset ovat vielä upeammat. Vahvempi kroppa yleensä parantaa itsetuntoa ja kohentaa ryhtiä. Ulkona liikkumisesta saa vielä bonuksena raikasta ilmaa keuhkojen täydeltä. 

Jos sali ei houkuta tai ulkona sataa räntää, voit silti liikkua. Tykkäätkö tanssia? Ihan sama osaatko vai et, mutta voi miten pieni olohuonetanssi piristää! Laita pari lempparibiisiä soimaan ja tanssi mahdollisimman hölmösti. Kiemurtele kuin mato ja pyöritä peppuasi. Selkärangan nikamat saavat voitelua ja hartioiden jumit lähtevät helpottamaan. 




5. Jotain mukavaa

Minua auttaa arjen ankeissa hetkissä jaksamaan se, kun tietää jotain mukavaa olevan tulossa. Sen ei tarvitse olla mitään kummallista, riittää kun se piristää juuri sinua. Onko se kampaajakäynti tai hierojalla pistäytyminen? Kenties glögihetki parhaan ystävän kanssa tai lasten kanssa riehuretki HopLopiin. Me sovimme parhaan ystäväni kanssa pikkujoulut ensi viikolle. Kyseessä ei ole mikään bailukeikka, vaan aiomme käydä kaupassa, tehdä rauhassa hyvää ruokaa, juoda glögiä ja syödä suklaata, höpötellä kiireettä koko ilta ja kenties vähän neuloa ja virkata samalla. Siis en kestä, miten mummolta tämä kuulostaa - ja miten innoissani olen samaan aikaan. Kun arjen täyttää viisveen ja yksveen loputon sähellys, tuollainen ilta on oikeasti aivan täydellinen. 


Toivottavasti näistä vinkeistä on sinullekin hyötyä! 
Mites on, lähdetkö sinäkin mukaan #mainiomarraskuu -haasteeseen? 
Voit miettiä omat mainiot juttusi tai hyödyntää näitä samoja 🎃


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan