Bruksismi - kun hampaat ovat vaarassa

25.5.2019


"Narskutatko öisin hampaita?", kysyi hammaslääkäri noin vuosi sitten hammastarkastuksessa. Vastailin, että en nyt ainakaan tiedä, että narskuttaisin. Juteltiin siinä ja tajusin, että itseasiassa aamuisin minulla on aika usein pieni päänsärky. Hammaslääkäri oli nähnyt hampaiden kiilteessä kulumia, jotka viittasivat narskutukseen tai hampaiden yhteen puremiseen. Lääkäri ehdotti purentakiskon tekoa, joka siellä yksityisellä olisi tullut maksamaan noin 500 euroa. Sanoin harkitsevani asiaa. Varasin ajan julkisen puolen hammaslääkärille, jonne pääsin suhteellisen pian. Siellä sainkin arvioksi, että kuluma voisi johtua jostain muusta, sillä kiilteessä on pientä vauriota joka puolella hampaita. Päänsäryt olivat helpottaneet ja jätettiin asia odottelemaan. 

Syksyn mittaan heräsin taas kirjaimellisesti useita kertoja viikossa siihen tunteeseen, että leukani on kuin salitreenin jäljiltä. Sitä särkee ja pakottaa. Aloin huomata keskellä yötäkin, että puren hampaita todella kovaa yhteen. Varasin uuden ajan hammaslääkäriin, jota sain muutamat kuukaudet odotella. Tuomio oli selvä; sekä hampaissa, poskissa että kielessä näkyy, että puren öisin hampaita yhteen. Kiskot tulille. 

Mitä on bruksismi ja mitä haittaa siitä on? 


Bruksismilla tarkoitetaan hampaiden narskuttelua tai tarpeetonta yhteen puremista. Sen perimmäisestä syystä ei ole yksimielisyyttä eikä siten sen syihin kohdistuvaa tehokasta hoitoa ole vielä onnistuttu kehittämään. Bruksismia esiintyy sekä nukkuessa että hereillä ollessa ja siitä kärsii huomattavan suuri osa ihmisistä. Kyselyiden mukaan joka neljäs tai viides ilmoittaa olevansa tietoinen bruksismistaan, mutta tarkoissa tutkimuksissa merkkejä bruksismista havaitaan yli puolella väestöstä.

Öinen narskuttelu voi tietenkin herättää ikävästi vieressä nukkujan, mutta yleensä bruksismi on äänetöntä ja haitat kohdistuvat ihan omaan päähän. Tavallisia oireita ovat päänsärky, kasvokivut, leuan naksahtelu tai rahina, korvien tukkoisuus tai hampaiden aristaminen. Ihmisen puruvoima on valtavan suuri ja pahimmillaan se voi jopa murtaa hampaita. 


Apua purentakiskosta


Bruksismin hoitoon on erilaisia keinoja, mutta tavallisimmat kaksi lienevät purentakisko - ja stressin vähentäminen. Juttelin hammaslääkärin kanssa aiheesta ja hän sanoi, että kiskoja valmistetaan tällä hetkellä valtavan paljon. Purentaan liittyvät haitalliset oireet ovat lisääntyneet ja veikkasimme molemmat syyksi hektistä ja stressaavaa elämäntyyliä. Koska stressin vähentäminen on helpommin sanottu kuin tehty (eikä sekään nyt satavarmasti oiretta pois vie), kannattaa hampaiden suojaksi hankkia tällainen purentakisko. Tutkimustulokset ovat hieman ristiriitaisia kiskon varsinaisesta hyödystä bruksismiin, mutta ainakin se suojaa hampaita ja niiden kiillettä. Itselläni tuo kisko on sen mallinen, että se myös jättää leukanivelen vähän väljemmin auki, vaikka purisinkin hampaita kisko suussa. Näin leuan nivel ja lihakset eivät joutuisi ihan niin kovan rasituksen alle. 

Kiskon tekeminen oli näin potilaan näkökulmasta helppoa. Yksi käynti, jolloin otettiin hampaista muotit. Toinen käynti kahden viikon päästä, jolloin valmista kiskoa sovitettiin ja se viimeisteltiin hiomalla pikkutarkasti purennan mukaan sieltä täältä. Julkisella puolella hintaa tälle koko jutulle tuli noin 250 euroa. 


Fiilikset ensimmäisten käyttökertojen jälkeen 


Pakko sanoa, että hieman järkytyin alkuun kiskon koosta. Se ei ole vain hento suoja hampaiden päällä, vaan tuntuu aluksi aikamoiselta möhkäleeltä suussa. Olikin hyvä vinkki totutella kiskon käyttöön päiväsaikaan, niin että suun aistireseptorit hieman tottuisivat siihen. Ensimmäinen yö meni huonosti nukkuen suu ammollaan. Nielaiseminenkin on kiskon kanssa alkuun hankalaa. Puhumattakaan puhumisesta, siitä saikin hyvät naurut aikaan. "Hoikko haikkaa keikkiöhhä waok hoih?"

Suu kuitenkin tottuu ja mieli tietysti tykkää siitä, kun tuntee, että hampaat ovat turvassa. Ihan joka yö en nyt kiskoa ole vielä käyttänyt, mutta lisään koko ajan käyttökertoja. Edelleen tunnen päivisin, että leuan lihakset ovat kireät ja samaa on vuoden verran sanonut hierojanikin. Jospa tämän kiskon käytön myötä rentoutuisivat nuo lihakset sekä sen myötä hieman koko akka, hihi. 


Löytyykö täältä muita palikka suussa nukkujia?



Lähteenä käytetty: https://www.duodecimlehti.fi/lehti/2006/6/duo95601

1 kommentti:

  1. Anonyymi29/5/19

    Täällä! Raskausaikana vaan tuo kiskoon kertyvä yösylki kävi niin valtavan ällöttäväksi, että oli pakko luopua sen käytöstä. Ihan kertakaikkisen kamala maku aamuisin suussa, kun sylki ei huuhdo hampaita kunnolla.

    Tuo muuten toimii kamarissa pettämättömänä ehkäisykeinona myöskin. Kun tuon vehkeen illalla sujauttaa suuhun, ei varmasti tapahdu vällyjen välissä yhtikäs mitään sen jälkeen :D

    VastaaPoista

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan