Seikkailuni Low FODMAP -maailmassa

14.9.2019


Olen kärsinyt pienistä vatsavaivoista jo vuosikausia. Aina silloin tällöin maha menee ruuan jälkeen kipeäksi niin, että ylävatsaa kipristelee ja ainoastaan makuuasento on hyvä. Maha rauhoittuu muutamassa tunnissa, mutta uudelleen syöminen saa sen taas kipeäksi. Joka kerta seuraavana päivänä kaikki on taas hyvin. Kävin tätä joskus yli kymmenen vuotta sitten ihan allergiatesteissä selvittelemässä, mutta ei sieltä selvinnyt mitään ihmeellistä. Muuta kuin se, että olen niin allerginen kissoille, että testiläntti prick-testissä teki etälänttejä pitkin käsivartta. 

Miksi FODMAP? 


No, toinen vaiva, mikä on ollut varsinainen vaiva tässä reilut puoli vuotta, on mahan turvotus. Masu on todella turvoksissa lähes päivittäin. Aamuisin saan housut ihan mukavasti jalkaan, mutta lähes joka kerta jouduin töistä ajamaan kotiin farkkujen nappi ja vetoketju auki. Illalla näytin siltä, kuin takana olisi jo ensimmäinen kolmannes raskautta. Olo oli myös hyvin turvonnut ja epämukava. 

Kyselin itseasiassa Instagramin puolella kuvan kera vinkkejä, mistä tällainen voisi johtua ja mikä siihen auttaisi. Aika moni ehdotti FODMAP-ruokavaliota ja se itselläkin oli käynyt mielessä. Yksinkertaisuudessaan, tässä ruokavalioprojektissa vältetään 4-6 viikon ajan tiettyjä hiilihydraattiryhmiä, jotka helposti fermentoituvat suolistossa aiheuttaen kipuja ja turvotusta. 

Mitä saa syödä? Mitä ei? 


Jos haluaa tai joutuu jättämään ruokavaliostaan yhden tai useamman allergeenin tai ruoka-aineen pois, niin se sujuu vielä suhteellisen helposti. FODMAP:issa on se haaste, että vältettäviä asioita on paljon, eikä niitä päällisin puolin yhdistä mikään asia. On siis muistettava, että ei saa syödä esimerkiksi sipulia, nektariinia, makeutusaineita, vehnää, omenaa, kukkakaalia tai kookosvettä. Lisäksi on useita ruoka-aineita, joita voi syödä vain vähäisiä määriä. 



FODMAP tulee sanoista Fermentable Oligo-, Di- and Monosaccharides and Polyols. Näihin kuuluvat fruktaanit, galakto-oligosakkaridit, sokerialkoholi, ylimääräfruktoosi ja laktoosi. Ruokavalion ohjeita löytyy vähän erilaisia, itse olen katsonut ohjeita Leena Putkosen Superhyvää suolistollesi -kirjasta. Siinä selitetään FODMAP:in teoriaa, listataan sallitut ja rajoitettavat ruoka-aineet sekä kerrotaan muutamia reseptejä. Joissain lähteissä selvästi sallitaan enemmän ja toisaalla vähemmän. Itse olen koettanut noudattaa ohjeita mahdollisimman tarkasti. Painotan sanaa "mahdollisimman", eli sen verran, mitä arjessa nyt järkevästi pystyn. Olen joka viikko kyllä syönyt montaa kiellettyä asiaa, koska en vaan ole siinä tilanteessa voinut valita erikoisruokaa tai ei ole eväitä mukana tai vaan tekee mieli syödä joku juttu, jossa on vähäisesti jotain kiellettyä. Myös perheen ruuat ollaan tehty mahdollisimman "fodmapeiksi". Tai siis tietenkin low fodmap, olisi oikeampi tapa ilmaista. 

Periaatteessa olen vaihtanut kaikki maitotuotteet laktoosittomiin, leipänä syön vain kauraleipää ja kasviksista vältän kaaleja, papuja ja sipulia. Tylsintä on välttää hedelmistä lähes kaikkia muita, paitsi banaania ja kiiviä. Sitrushedelmiä kyllä saa syödä, mutta nyt ei oikein ole appelsiiniaika. Niin ja pähkinäosastolta pitää jättää väliin cashwet, mantelit ja pistaasit. 

Sen sijaan olen kyllä syönyt kookosmaitoa, kuivattuja hedelmiä, mustaherukkaa sekä valinnut gluteenittomia tuotteita tarkistamatta, onko niissä vehnätärkkelystä tai muuta kiellettyä. Niin ja välillä isoja määriä sokeria kerralla, kuten suuri jätskiannos tai levy tummaa suklaata. Niin, aika hauska, että siinä missä hunaja ja makeutusaineet on kielletty, niin tavallinen sokeri on ihan ok. 



Onko FODMAP auttanut? 


Jos täytyy vastata kyllä tai ei, niin vastaan kyllä. On auttanut. Heti muutaman päivän jälkeen pahin mahan turvotus helpotti, eikä tänä aikana ole ollut mahakipuja, kuin kerran vähäisesti. Olen varma, että jos ruokavaliota olisi seurannut 100% tarkkuudella JA olisi välttänyt stressiä tänä aikana, niin maha olisi todella paljon paremmassa kunnossa. Ja mahalla tietysti tässä viittaan suolistoon. 

Nyt olisi jäljellä vielä viikko tai kaksi tätä ruokavaliota ja sen jälkeen tulisi se vaikein osuus, eli täytyy yksi ryhmä kerrallaan testata ruokavalioon näitä hiilihydraattiryhmiä takaisin. Tarkoitus ei siis missään nimessä ole loppuelämää rajoittaa näin paljon syömisiään. Pointtina on saada rajoitetulla ruokavaliolla suolisto rauhoittumaan ja sen jälkeen katsoa, mitä se kestää. 

Tässä vähän vielä pohdinnassa, mitä teen tulevien viikkojen aikana. Olen etenkin tällä viikolla lipsunut laiskuuttani aika paljon ohjeista ja tuntuu siltä, että vitsit kun saisi itsestään irti sen, että nyt muutaman viikon söisi tosi tarkasti ohjeiden mukaan. Teoriassa tietenkin tällaiseen kun lähtee, niin ei ole mitään järkeä välillä syödä puolta pussia Pantteri-karkkeja, koska on vaan niin stressi töistä ja väsyttää kamalasti. Mutta, elämä on. 

Jos jotain suosittelisin muille aihetta pohtiville, on mahdollisuuksien mukaan kääntyä ravintoterapeutin puoleen. Silloin saa varmasti itselle sopivat ohjeet sekä tulee eri tavalla sitouduttua projektiin. On myös hyvä saada ohjeet sitten tuohon testausvaiheeseen ja palautetta siitä, vaikuttaako tietyt ruoka-aineet sopivan vai ei. 

Katsotaan, miten tässä minun projektissa käy! Koetan kyllä tsempata vielä ainakin viikon ja sitten tarkkailla, miten oma suolisto nuo FODMAP-hippuset hyväksyy. 




3 kommenttia:

  1. Anonyymi14/9/19

    Hei,Itsekin samoista ongelmista kärsineenä haluaisin antaa pari vinkkiä:

    1. Tarkista, että saat tarpeeksi (oikeanlaista) kuitua! Laske siis vaikka Sulamon laskurilla päivittäinen kuidunsaanti. Liian tujua kuitua ei vatsasi ehkä kestä, mutta esim 1 rkl pellavansiemenrouhetta iltaisiin lämpöiseen veteen turvotettuna voi tehdä ihmeitä (jos siis vajetta kuidusta on).

    2. Ota käyttöön hyvä maitohappobakteeri. Mulla on käytössä nyt PuhdasPlussalta se kaikkein vahvin, ja huomaan kyllä selkeän eron vointiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei kiitos kommentista! Tuo kuitu on kyllä tosi tärkeä juttu ja humautankin yleensä pellavansiemeniä puuron sekaan kerran päivässä. Mutta vissiin tuo turvotettu versio olisi vielä parempi..?

      Maitohappobakteerit (probiootit) otin käyttöön nyt myös, joten sillä voi kans olla tekemistä paremman voinnin kanssa..

      Poista
  2. Anonyymi17/9/19

    Käsittääkseni rouhe on kokonaisia pellavansiemeniä jotenkin parempi kuidun kannalta. Ja niitä voi kai turvottaa siellä jogurtissakin muutaman minuutin, ei ole pakko olla vesi. :)

    VastaaPoista

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan