Pihaprojekti viimein valmis! Hallelujah!

28.5.2018


* Yhteistyössä Viherpeukalot
  
Muistatteko, kun maaliskuussa haaveiltiin kesästä ja omien pihojen laittamisesta? Jos rehellisiä ollaan, en todellakaan arvannut, millainen homma on pihahomma. Meille kummallekaan ei miehen kanssa ole siunaantunut syntymälahjana suurta intoa ja taitoa pihojen laittoon, joten kaikki on mennyt vähän opettelun kautta. Mutta vihdoin viime viikolla valmista tuli! 

Koko projektin hauskin vaihe oli istua muutama ilta Viherpeukaloiden valikoimaa selaten ja miettien, mitä pihoille voisi laittaa. Helppoa kotona paneutua asiaan juuri silloin, kun siihen sattuu löytymään aikaa. Suunnitelmat muuttuivat vielä matkan varrella moneen kertaa ja nyt on ensi kesälle jo ideoita ainakin tuon hyötypuutarhan suhteen. Mutta otetaanpa katsaus, mitä saimme tänä keväänä aikaan. 

Takapihan hyötyviljelmät


Takapihan koko idea on hyötyviljely. En ole kukkaihmisiä ja nyt jos brutaalin rehellisiä ollaan, niin eipä löydy meidän pihoilta kukan kukkaa. Kaikista helpoin tapa saada jotain maukasta pihalle tai parvekkeelle, on varmasti amppelimansikat. Näiden "istuttaminen" kun tarkoittaa amppelin ripustamista johonkin aurinkoiseen paikkaan, hieman kastelua ja pian saa jo napsia mansikoita omalta pihalta suuhun. Mikä siinä onkin, että kyllä nämä mansikat maistuvat sata kertaa paremmille, kuin mitkään muut mansikat. Varsinkin Nooan mielestä. Kesäaamun tärkein juttu on käydä kurkistamassa, olisiko uusia mansikoita kypsynyt. Takapihalta löytyy kahden viinimarjapensaan lisäksi kaksi viljelylaatikkoa ja muutama ruukku. Aloittelijana tein vähän tyhmän ajatusvirheen siinä, että tilasin vaikka sun mitä yrttiä - tajuamatta, että eihän näihin laatikoihin paljoa mahdu, kun istutusrivien väli pitää olla 20 sentistä jopa 40 senttiin! Onneksi siemenet säilyvät hyvin ensi kesään. Toiseen laatikkoon tuli salaattia, joista hippupikkuisen tänään jo maisteltiin. Kovin hitaasti ne tuntuvat kasvavan, tai sitten olen vain malttamaton. Mies väittää jälkimmäistä. 

Toisessa laatikossa on paprikaa ja tomaattia, jotka tulivat tuolla tavalla valmiina nuorina kasveina meille kotiin. Ylimmässä kuvassa näkyy paprikat. Tomaatit piti kuvan ottohetkellä vielä pitää sisällä ja ne istutettiin vasta toissapäivänä. On muuten luojan lykky, että Viherpeukaloilta tulee kasvien mukana istutus- ja hoito-ohjeet, etenkin näin aloittelijalle. Toisessa ruukussa on siemenestä asti kasvatettua korianteria ja toisessa chiliUusittu etupiha


Etupiha sitten. Harmittaa, kun tästä ei ole kunnollista kesällä otettua ennen-kuvaa, mutta päätimme loppujenlopuksi ottaa pois koko eriskummalliset koristeelliset ratkaisut. Vanhat havukasvit lähtivät alueen kirppiksen kautta kierrätykseen suklaalevyä vastaan. Sen jälkeen revin maasta irti vanhan katekankaan, joka oli kiitettävän hankalasti juurtunut maahan kiinni. Lähes kolme kottikärryllistä lähti pois maata ja niitä epämääräisiä kiviä. Samoin lähtöpassit saivat nuo tässä postauksessakin näkyvät betonipötkylät, jotka kiersivät osaa pihasta. Jouduimmepa vaihtamaan myös nuo laudat, jotka pitävät sokkelikivetystä paikallaan - kun betonit lähti pois, niin huomasin lautojen olevan aivan lahot. Teimme tuohon seinän vierustalle laatoilla pienen lisätilan, jossa nyt tuo naapurilta saatu pöytäryhmä. Voi olla, että jatkossa siinä pidämme tätä tai jos keksimme jotain kivempaa. 

Voin sanoa, että useamman kerran hymähdin ajatusta siitä, että "laitetaan tohon jotain laattoja vaan, että saadaan lisätilaa". Jep, luulin homman olevan puolessa tunnissa tehty. Not. Ensin maata pois tarvittavan verran. Sitten sen maan tasoittelu jollain ihmeen konstilla tasaiseksi ja vielä sopivasti kaltevaksi, ettei vesi valu taloon päin. Hiekkaa ja maisemointikangasta. Ja sitten nuo laatat niin, että niissä säilyisi sopiva kallistus ja että ne olisivat toisiinsa nähden tasassa. Voi apua. Ei ole tästä mulle päivätyöksi! Ihan ok siitä kuitenkin tuli. 

Tuon puumaisen syreenin alle on istutettu nurmikkoa (varjonurmikkoa, tiesitkö, sellaistakin on erikseen) ja nuo pari todella suloista Pallotuijaa. Mielestäni näin kokonaisuus on juuri hyvä Pari selkää juttua, ei mitään ylimääräistä. Korkeintaan johonkin isoon ruukkuun voisin ottaa kukkia tuohon pöydän nurkille, se voisi olla ihan kiva väripilkku. Tällaiset pihoista saatiin aikaan! Täytyy vielä syyskesällä ottaa katsaus siihen, saatiinko hyötypuutarhasta oikeasti hyötyä ja miten kaikki on lähtenyt kasvamaan. Ja tietysti kootut ideat muistiin ensi kesää varten :) 

Millaisia pihajuttuja muut olette tänä keväänä ja kesänä tehneet? 🌱

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan