Rattaiden huolto - menopeli kevääksi kuntoon!

25.3.2018


Koskas on viimeksi tullut huollettua rattaat? Aloin itse googlailemaan vinkkejä rattaiden huoltoon fiilistellen tulevaa kevättä, mutta kauhukseni huomasin, että useassa paikassa suositellaan rattaiden huoltoa joka kuukausi! Etenkin rapaisella talvikelillä. Tässäpä siis kootusti löytämäni vinkit ja ohjeet helppoon rattaiden huoltoon. Näin saat menopelisi kestämään paremmassa kunnossa, joten meno on smoothimpaa ja saatpa niistä ehkä paremman rahan myydessäkin! 
1. Rungon ja kangasosien puhdistus 


Aloitin huollon tyhjentämällä rattaat, irrottamalla lämpöpussin, vaunuverhon, sadesuojan pussin sekä tavarakorin. Istuinsuoja on talven ajan säilynyt lämpöpussin alla siistinä, joten sen taitteesta vain imuroin roskat. Imuroin myös tavarakoriin lentäneet pikkukivet. Niin, oli minulla imuroinnissa apurikin, joka yllättäen myös imuroi äidin hiuksia - siitä tuo alempi ilme :) 

Rattaiden rungon pyyhin kauttaaltaan märällä rätillä. Etenkin jos talvella liikkuu suolatuilla teillä, olisi runko syytä pyyhkiä vaikka ihan kerran viikossa, sillä suola voi roiskuessaan aiheuttaa rattaiden runkoon pintaruostetta. 2. Kankaiden ja renkaiden peseminen


Vaunuverho ja lämpöpussi menivät pesukoneeseen. Tavarakorin ja sadesuojan suojapussin pesin käsin, vaikka nekin olisi ehkä voinut konepestä. 

Renkaat on hyvä kaikki irroittaa ja ne vein suihkuun pesulle. Pestessä tulee kyllä kädet sen näköiseksi, että on autokorjaamolla töissä, mutta vanhat rasvat on hyvä puhdistaa ja niiden mukana kaikki renkaiden kiinnityskohtiin tarttuneet pienet kivet. Vastaavasti renkaiden kiinnityskohdat rattaiden rungosta kannattaa pyyhkiä puhtaaksi märällä rätillä. Itse huomasin, että renkaisiin jäi vielä jonkin verran pieniä kiviä, ensi kerralla harjaan kunnolla kyllä nekin ajan kanssa puhtaaksi!

Jos rattaissa on helposti irrotettavat kangasosat, suosittelen niiden pesua. Meillä ei ole, joten pyyhin vain märällä karkealla harjalla muutaman tahrakohdan ja ne lähtivät sillä ihan puhtaaksi. 3. Renkaiden rasvaus ja liikkuvien osien hoito   


Puhtaat osat tulee tietenkin kasata paikalleen. Kävin ihan tätä varten ostamassa yleisrasvaa ja silikonisuihketta. Näitä myy moni eri paikka, omani hain Clas Ohlsonilta. Rasvaa reilu klöntti renkaiden kiinnityskohtaan ja renkaat paikalleen. Silikonisuihkeella voi hoitaa muita liikkuvia osia ja poistaa mahdollisia nitinöitä ja natinoita. Tämä oli ainut ei-niin-putkeen mennyt juttu huolto-operaatiossa, koska meillä rattaat natisevat toisesta reunasta, mutta natiseva liitos on kätevästi semmoisen muovikuoren alla ja muovikuorta ei saa pois. Ja kun se silikonisuihke ei muovia läpäise, niin... 

Niin ja plussana vielä, meillä ainakin oli kääntyvien pienten etupyörien yhteen väliin kertynyt tosi paljon hiuksia! Jep, hiuksia! Revin ne sieltä puukon kanssa irti. 

Kaiken tämän jälkeen työntötuntumasta huomaa kyllä, että jotain on tehty. Rattaat kulkevat ja kääntyilevät paljon pehmeämmin, kuin ennen. 


Ylipäätään rattaista tietysti kannattaa pitää hyvä huoli. Säilytä ne aina lämpimässä ja pidä ulkona vain  silloin kun pakko. Meillä on aina ollut pojalle eri rattaat tarhaan kuljettamiseen, kuin ne "ykkösrattaat". Päiväkodilla kun rattaat on ulkona sen koko päivän ja katokseen monesti vähän sataa tai tuiskuttaa. Puhdista kangasosiin tulleet tahrat heti. Näin ne eivät pääse pinttymään eivätkä välttämättä vaadi kankaiden irrotusta ja pesua. Käytä sadesuojaa aina vesi- ja lumisateella. Vaikka rattaiden pinta suhteellisen hyvin vettä kestääkin, ei se kankaille pidemmänpäälle ole hyväksi. Hyvä vinkki on myös suojata istuinosa istuinpehmusteella. Näin kesällä tippunut jätski tai vielä parempaa, falskaava vaikka ei aiheuta muita toimenpiteitä, kuin pehmusteen pesun. 

Toivottavasti tästä postauksesta oli hyötyä! 

Miten usein sinulla tulee huollettua omia rattaita? Entä oletko joskus käyttänyt niitä jopa ihan huollossa? Sitäkin on monessa lastentarvikeliikkeessä nimittäin tarjolla. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan