Jestas sentään, peukaloni vihertää!

30.3.2018


* YHTEISTYÖSSÄ: VIHERPEUKALOT

"En voi uskoa, että sinä puhuit juuri äsken viisi minuuttia puutarhasuunnitelmia!", hämmästeli äitini hetki sitten puhelumme aikana. Kyllä vain, minunkin peukaloni on alkanut vihertämään. Syynä siihen on meidän vuoden takainen muutto rivitaloon, jossa on ihanat pienet omat pihat. Viime kesä meni täysin vauvahuuruissa, joten tänä kesänä on aika laittaa pihat kuntoon!

Pihat ovat tällä hetkellä aika hoitamattomassa kunnossa. Etupihalla meillä menee pihapolku, jonka vieressä on pieni nurmikko. Toisessa reunassa on kivireunuksella rajattu alue, jossa kasvaa ihana iso syreeni puuna ja muutama kärsinyt pieni havukasvi. Maisemointikangas havujen alla on repeillyt ja paikoin se puuttuu. Tässä päällä on ollut varmaankin runsaasti kiviä, mutta niistä on enää jäljellä rippeet. 


Takapihalla meillä on pieni terassi ja muu osa pihaa on nurmikkoa. Pihalla on punaviinimarjapensas, jota ei varmasti oltu kymmeneen vuoteen leikattu ja se tuottikin runsaasti marjoja. Nyt pensas on leikattu ja saa nähdä, miten se ensi kesänä voi. Omenapuu löytyy, joka ei tuota omenoita. Ja pensasmustikka, joka teki kolme mustikkaa. Viinimarjapensas siis saa jäädä, pensasmustikka lähtee pois ja omenapuun kohtalo on vaakalaudalla. Onhan se tosi kaunis, kun kukkii, mutta olisiko enemmän iloa marjapensaasta? 


Etupihan suunnitelma - yksinkertaista ja helppohoitoista


Etupiha meillä on pohjoiseen. Sinne ei siis keskikesälläkään osu kuin aamuauringon ensimmäiset säteet. Illalla ei sitäkään vähää. Sen verran minäkin ymmärrän, että tässä valon määrässä kovin moni  banaanipuu ei viihdy. Iso syreeni on aivan ihana, siitä emme missään nimessä halua luopua. Maan tasasta teemme niin, että napsimme irti kaikki vanhat kasvit ja istutamme paikalle muutaman kauniin havukasvin, kuten pallotuija tai siilikuusi. Oven viereen ehkä joku suuri ruukku, kuten tämä polyrottinkiruukku ja siihen jokin kaunis kukka, kuten tämä verenpisara.

Havukasvien alle tulee ehjä maisemointikangas ja siihen päälle pieniä kiviä. Uskon, että tällä saadaan etupihasta oikein kaunis ja siisti, yksinkertainen ja helppohoitoinen. No tässä kuvassa tietenkään ei ole meidän piha, hehe, vaan vähän vain tunnelmaa ja ajatusta.


Takapihan suunnitelma - hyötykasveja pihan täydeltä 

Nuorena minua ei siis saanut laittamaan käsiä multaan edes pientä palkkiota vastaan, enkä vieläkään intoile mistään isoista kukkapenkeistä.. Sen sijaan minua innostaa valtavan paljon hyötykasvit. Onhan nyt paljon enemmän järkeä viljellä jotain, mitä saa syödä, eikö? Ison pihan voisin haluta vain ja ainoastaan sen takia, että saisin sinne kasvimaan, jonne saisi perinteisesti perunaa ja porkkanaa.

Meidän takapihalle ajattelin laittaa kaksi kappaletta viljelylaatikoita. Noissa kasvit saavat ehkä vähän paremmin olla rauhassa myös meidän pienimmän puutarhurin tassuilta. Toiseen laatikkoon voisi laittaa yrttejä ja toiseen vaikkapa tomaattia ja paprikaa. Omenapuun tilalle tosiaan mahdollisesti mustaviinimarjapensas. Mustaviinimarjat on niin hyviä ja täynnä c-vitamiinia! 
Tulen tekemään puutarhatilaukseni tässä kevään aikana Viherpeukaloilta. Viherpeukalot on Suomen suurin puutarhakasvien etäkauppayritys. Tämä Valkealassa sijaitseva viherlandia on toimittanut viherelämää jo lähes puolelle miljoonalle suomalaiselle! Viherpeukalot lähettävät kasvit valmiina istutusta varten juuri oikeaan aikaan. Paketti on luvattu sisältävän hyvät istutus- ja hoito-ohjeet, jotka meikäläiselle tulevat ainakin tarpeeseen! Kaikilla kasveilla on vielä lisäksi kasvuunlähtötakuu sekä 14 vuorokauden vaihto- ja palautusoikeus. Sopii siis myös tällaiselle aloittelijalle hyvin.

Nettikaupasta on kätevä selata eri vaihtoehtoja ja pohtia niiden sopivuutta omille pihoille. Itsekin aion vielä hetken viilata suunnitelmia, ennen kuin kerään tuotteet ostoskoriin. 

Koska rehellisesti myönnän olevani puutarhan hoidossa aloittelija, nyt on kaikki hyvät vinkit tervetulleita! 

Mitkä kasvit teillä on parhaiten viihtyneet varjoisalla pihalla? 🌲
Oletteko kokeilleen viljelylaatikoita - mitä niissä olette kasvattaneet? 🍇
Miten saada marjapensas mahdollisimman hyvin tuottamaan marjoja? 🍒Kesäiset kuvat lainattu järjestyksessään täältätäältätäältä ja täältä.

4 kommenttia:

 1. Yrttejä, yrttejä, yrtttejä!
  Minttu rakastaa kuumuutta ja sit syksyllä saat hyvät mojitobileet. 👌🏽☀️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yrtit on kyllä ehdottomasti ostoslistalla :) Ja talking about hyötykasvit, koska mojito!! :D

   Poista
 2. Ihania suunnitelmia! Meillä on viljelylaatikoissa ollut mm. porkkanaa, papuja, herneitä, salaatteja, mangoldia, pinaattia ja kesäkukkia. Mukavia istutushetkiä ja aurinkoista huhtikuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oih, mikä ihana mielikuva noista kaikista viljelylaatikossa :) :) Kiitos kovasti ja aurinkoa sinne suunnalle myös!

   Poista

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan