CAN'T ADULT - AJATUKSIA SISÄILMAONGELMISTA JA PÄIVÄHOIDOSTA

7.4.2017


Tiedättekö sen tunteen, kun ei jaksaisi olla aikuinen? 

Koska muutamme oman asuinalueemme eri laidalle, olemme hakeneet Nopsulle päiväkotipaikkaa siitä ihan vieressä olevasta päiväkodista. Yksi asunnon valinnan iso kriteeri myös oli se, että vieressä on koulu, jossa poikien on hyvä sitten aloittaa opintiensä. Ensin selvisi talvella, että kyseisessä koulussa on sisäilmaongelmia. Nyt tällä viikolla selvisi, että ongelmat ovat myös koulun yhteydessä olevassa päiväkodissa! 

Hyvä ystäväni on opettaja ja hän altistui Jyväskylässä yhden lukukauden ajan sisäilmaongelmille. Tämä SUPERterveellistä elämää elävä sporttinen ihminen on esimerkiksi juuri tällä hetkellä sairaslomalla tuosta altistuksesta puhjenneen astman takia. Hän myös tiesi kertoa, että yli puolessa pääkaupunkiseudun kouluissa on sisäilmaongelmia. Siis aivan järkyttävää! Jos vuosi jo tuollaisessa koulussa voi tuhota ihmisen perusterveyden, niin entä kun koulussa on lapsi yhdeksän (tai päivähoidon kanssa jopa 14) vuotta? 

No, saimme juuri tiedon, että siirto ei onnistu, joten siinä mielessä ongelma on nyt sysätty pidemmälle tulevaisuuteen. Nopsu jatkaa tutussa päiväkodissa ja kuljetamme häntä (ja ehkä tulevaisuudessa molempia poikia?) sitten vaan vähän pidemmän matkan. Samalla kun toivomme, että kolmessa vuodessa oikeasti tuolle rakennukselle tehtäisiin jotain. 

No, koska päivähoidon oikeus on Vantaalla rajattu niin, että äidin kotona ollessa lasta saa pitää vain puolipäiväisesti hoidossa, ainut mahdollisuus Nopsun hoidolle tutussa päiväkodissa on niin, että hän on joka päivä 8-12 hoidossa. Ei siis mahdollisuutta olla kolmena (tai tarkemmin 2,5 päivää) viikossa, joka heittämällä olisi kuljetusten kannalta helpompi. Naurettavinta on se, että vaikka tuomme lapsen kahdeksaksi hoitoon, ei hänelle kuulu tuohon päivään aamupalaa. Kyllä, maksamme 60 % täydestä päivähoidon hinnasta (kysykää vaan, en tiedä miksi puolipäiväisyys maksaa 60 %) ja lisäksi poika ei tämän kolmen hoidossaolovuoden aikana ikinä ole syönyt hänelle nyt kuuluvaa aamupalaa (koska menee vasta yhdeksään hoitoon). Mutta puolipäiväisenä hän istuu siis tyhjän pöydän ääressä, kun kaverit kahdeksalta syövät aamupalaa. Olisi VÄHINTÄÄN reilua, että näin ollen "puolikkaiden" lasten hoitoaika olisi 8:30 - 12:30, jolloin aamupalan voisi syödä kotona ja tulla sitten leikkien alkuun hoitoon. Tosin taas kerran, miksi maksamme "täyden" hinnan ja ruoka puuttuu? 


Jotenkin sitä miettii, olisiko sittenkin pitänyt tehdä lapset "putkeen" niin, että olisi reilusti ollut niiden kanssa kotona. Nyt emme kuitenkaan pidä vaihtoehtona sitä, että neljävuotias, hoitoon jo kolme vuotta tottunut olisi vain minun ja vauvan kanssa kotona. Samalla miettii, olisiko sittenkin pitänyt muuttaa Helsingin puolelle, jossa moni lapsia koskeva asia on paremmin? Ja miettii, olisko sittenkin pitänyt panostaa vielä isompaan asuntoon, jotta mahduttaisiin kahden lapsen kanssa pitkään varmuudella asumaan? Toki toisesta lapsestahan ei ollut tietoa vielä silloin, kun asuntokaupat sovimme. Ja jos olisimme halunneet isomman asunnon, olisimme taas joutuneet tinkimään jostain muusta - todennäköisimmin sijainnista. 

Uuvuttaako ketään muuta välillä tämä aikuisen rooli ja siihen liittyvät päätökset ja vastuu? 

Jos tämä ei vielä riitä, niin olen tällä viikolla pohtinut myös Suomen päätöksiä käännyttää takaisin Afganistaniin turvapaikanhakijoita ja sitä, miten voi olla mahdollista, että sekä ystäväni että hänen isänsä on joutuneet kärsimään aivan kamalalla tavalla hoitovirheistä ja vastuuttomuudesta suomalaisen terveydenhoitojärjestelmän taholta. 

Tuntuu, että elämä on tehtävä, johon ei ole oikeaa ratkaisua. Jotenkin vain koettaa tehdä parhaita mahdollisia päätöksiä tietäen, että nurkan takana voi kuitenkin vaania joku saavillinen kylmää vettä valmiina kaatumaan niskaan. 

Että ymmärrättekö, että haluaisin hetkeksi edes palata siihen aikaan, kun asuttiin Joensuussa Jyskynkujalla punaisessa rivitalossa? Käytiin lauantaisin keskustan Citymarketissa ruokaostoksilla ja mukaan sai valita Lauantaipussin. Jossa parhaita oli salmiakit ja huonoimpia vaahtokarkit. Päiväruuaksi oli lihakeittoa, ikkunasta näkyi metsä ja radiosta kuului se, "ääni kun on, nyt kansanradion" -sävelmä. Ja äitin masussa oli pikkusisko, jolle saattoi jutella navan kautta ja nähdä, kuinka hän istuu siellä pienellä punaisella puisella jakkaralla 💖 

EDIT: Hetki sitten tulleiden Tukholman suru-uutisten jälkeen olen entistä enemmän sitä mieltä, että en ymmärrä maailmaa...

ps. jos sain ahdistuksen tartutettua johonkuhun muuhunkin, niin katso uudelleen tuota ensimmäistä kuvaa. Onko mitään hienompaa maailmassa, kuin lapsen ilo, aitous ja viattomuus. Äitiys, siitä kyllä olen kiitollinen. 

16 kommenttia:

  1. Anonyymi7/4/17

    Voi miten suloinen on tuo sinun muistikuva lapsuudestasi... Teki mieli itkeä ja nauraa yhtä aikaa sitä lukiessa. Juuri tuollaista se oli silloin. Nyt sinä luot samanlaisia ihania muistikuvia omalle esikoisellesi. äizy

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itsellekin meinasi käydä tuuli silmiin, kun tuota kirjoittaessa tajusin, että samalla tavalla Nopsu nyt juttelee pikkuveljelleen masuun. Se halusi yksi päivä puhua vauvalle semmoisen putken avulla ja laitoin putken mahan sivuun kiinni - Nopsu katsoi minua kuin olisin ihan tyhmä ja sanoi, että "navan kohdalle, TIETYSTI!" :)

      Poista
  2. Anonyymi8/4/17

    Oletteko harkinneet vaihtoehtona kerhoa: kunnan tai srk:n? 3pv/vko, 3-4h kerrallaan, ei maksa pal mittään eikä vaikuta kotihoidontukeen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kuule tästä kommentista, mulla ei ollut mitään hajua, että SE, että MAKSAMME lapsen päivähoidosta, JA olen kotona yhden lapsen kanssa koko ajan, vaikuttaa Vantaalla siihen, etten saakaan enää kuin vain puolet kotihoidontuesta! Voi jestas sentään! Ja Helsingin puolella saa koko rahan PLUS sisaruslisän. Arvaapa nousiko tämän takia koko eilisen savu päästä :) Joo, todellakin haetaan paikka kerhosta sitten kun itse tipahdan kotihoidontuelle...

      Poista
    2. Anonyymi13/4/17

      Olisin onnellinen edes tuosta puolikkaasta kotihoidontuesta. Espoossa menettää kokonaan kotihoidontuen ja sisaruslisän, mikäli lapsi on hoidossa vanhemman ollessa kotona. Näin ollen lapsemme osa-aikainen hoito maksaa meille n. 450 eur/kk (hoitomaksu 200 eur/kk + menetetyt tuet, mitkä saisi jos lapsi olisi myös kotihoidossa).

      Poista
  3. Voi huoh.. niin tuttuja fiiliksiä! Meidän T:llähän on allergioita ja atooppista ihoa jo valmiiksi ym. joten olen ollut aika kauhuissani näistä sisäilmaongelmista. Nykyisessä päiväkodissa ei onneksi ole ilmeisesti mitään, mutta täälläkin päin todella monissa kouluissa on! Ja voihan sitä käydä niin huono tuuri, että omassa kodissakin joskus on sisäilmaongelmia, edes uusi talo ei ole tae sitä, etteikö niitä voisi tulla. Hyvä uutinen oli kuitenkin se kun kuulin, että tämä meidän alueen koulu nyt puretaan ja vuoden päästä pitäisi olla uusi rakennus pystyssä. Tietysti tosi tosi kurjaa, että monet lapset ja aikuiset ovat tässä suuressa koulussa jo ehtineet sairastua, mutta hyvä uutinen meille, jos nyt tällä alueella tosiaan vielä parin vuoden kuluttua asutaan kun T menee kouluun.

    Ihan samoja asioita olen siis pohtinut, enkä kyllä usko, että ongelmat loppuvat peruskouluihin, samoja sisäilmahaasteita on varmasti vielä lukioissa, yliopistoissa ja monilla työpaikoillakin. Tietysti pienet lapset ovat haavoittuvaisempia ja alttiimpia saamaan kaikkia vaikutuksia.

    Mutta hei, itsekin tuossa jo vuosi sitten aloin aktiivisesti murehtimaan tätä sisäilma-asiaa ja miettimään, pitäisikö oikeasti muuttaa... ja sitten kuitenkin ratkaisu tuli ihan itsestään nyt kun tosiaan purkutyöt tuossa meidän lähikoulussa alkavat tänä kesänä. Eli ehkäpä se murehtiminen oli sittenkin taas kerran vaan ihan turhaa kuten se on oikeastaan aina.

    Apua, miten pitkiä näistä mun kommenteista aina tulee. Eikä tuossa puolipäivähoitohommassa aamupalasäätöineen ole kyllä yhtään mitään järkeä. Mutta silti jätän tähän sydämen. Koska kaikki järjestyy.

    <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitkät kommentit on PARHAITA! Tämä koko sisäilmasirkus on kyllä ihan naurettava ja todella surullinen. Luulisi, että nykyaikana rakennuttajilla olisi tietoa, osaamista ja VASTUUNTUNTOA sen verran, ettei tämmöistä pääsisi käymään. Ihana, että teillä ongelma on tuolla tavalla ratkennut! Pitää meidänkin vaan toivoa, että kolmessa vuodessa täällä tapahtuu jotain parannuksia noissa kouluissa. Nyt olen saanut selville, että KAIKISSA kolmessa alueen koulussa (mukaanlukien kv-koulu) on ongelmia :(

      Kiitos ihanasta kommentista. Mä valvoin viime yönä kaikkien murheiden kanssa ja päätin siinä surkeudessani, että nyt pitää ainakin koettaa itse olla vähän optimistisempi. Eihän toi vauvakaan varmaan käänny poistumisasentoon, kun luulee, että maailma on vaan täynnä murheita :P

      <3 <3 <3

      Poista
  4. Minua kyllä kieltämättä hieman stressaa nuo koulujen sisäilmaongelmat! Meidän pojat menevät ruotsinkieliseen kouluun joten vaihtoehtoja koulujen sijaintiin on melkoisen vähän. Monessa on joku ongelma sisäilman kanssa.. En suostu! Äh! :(

    Tuota puolipäiväjuttua en myöskään oikein tajua. Se ei ole käytännöllistä perheiden kannalta (tosin se on ehkä mitä he tällä koko järjestelyllä tavoitteleekin). Melkeinpä jotkut kerhot tai muut harrastukset olisivat kätevämmät ja maksaisi paljon vähemmän!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No joo, sepä se, jos vaihtoehtoja ei käytännössä oikein edes ole. Mulle kans selvisi tässä, että meidän alueen kaikki kolme koulua ovat ongelmaisia :( Ja tarkentui toi luku, että ilmeisesti vain naurettavat 20 % kouluista on varmuudella puhtaita! Toivottavasti teidän lähikoulu sitten on puhdas tai ainakin sellainen, että sinne voi suht hyvillä mielin lapset laittaa.

      Huokaus, voi tätä aikuisuutta! Eilen hain itselleni vähän shoppailuterapiaa ja kävin tuhlaamassa 80 euroa Hulluille Päiville. Koska olen aikuinen ja VOIN! Söin myös yhdellä haukulla 100g suklaalevyn siihen päälle! Jos joutuu kaikki aikuisuuden stressit kantamaan, niin vähintä mitä voi tehdä, on edes välillä shoppailla puolihuolettomasti ja syödä ihan muuten vaan suklaata!

      Poista
  5. Anonyymi9/4/17

    Näin entisenä kartsilaisena voin sanoa, että noi sisäilmaongelmat on kyllä ihan hanurista. Olen jo lähtenyt kyseisestä koulusta, mutta ainakin silloin kun siellä opiskelin, ongelmia oltiin havaittu vain yläkoululaisten käyttämissä käytävissä. Ja hyvähän juttu on, että läheskään kaikki eivät oireita saa. Kartsi on muuten aivan erinomainen koulu. 11 vuoden kokemuksella sanon.

    Sulla on tosi kiva blogi. Kuulun ehkä noin 10 vuotta kohderyhmän ulkopuolelle, mutta eipä haittaa :D Nykyaika on kyllä ihme, kun säkin sitten joskus 30 vuoden päästä voit lukea tätä blogia ja muistella.
    Onnea tulevan vauvan kanssa ja Nopsulle terveisiä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kivasta kommentista!! Ja hei ei tällä blogilla mitään "kohderyhmää" ole - tai on juuri ne, jotka eksyvät lukemaan ja viihtyvät juttujen parissa :) Bloggaaminen lähtikin mulla vuosia, vuuuuuuuosia sitten juuri siitä syystä, että halusi tallentaa muistoja.

      Toivottavasti tosiaan ennen meidän poikien kouluikää koulun asiat saadaan korjattua! Mä olen kans kuullut valtavasti hyvää sekä tuosta Kartsin päiväkodista että koulusta, joten muutoin hyvillä mielin kyllä lapset sinne laittaisi.

      Ihanaa kevättä sinulle myös!

      Poista
  6. Anonyymi14/4/17

    Hei hetkonen... eikös tästä aamupala-asiasta ollut kohu taannoin ja se ratkesi niin, että puolipäiväisetkin sen saa? Vai jäikö mulle ihan väärä käsitys. Ja toi kuntalisän poisjäänti jos isompi lapsi on päivähoidossa on mun mielestä ihan ok. Siksihän sitä kuntalisää maksetaan, että pk-paikkoja käyttäisi ne jotka niitä oikeasti tarvii. Kaupungin kerhot on ilmaisia ja niihinkin pääsee useampana päivänä viikossa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No hei mä tarkistin asiaa meidän päiväkodilta ja siellä nyt ainakin puolipäiväiset saavat toistaiseksi aamupuuron. Että ihan oikeassa olet. On varmasti monta mielipidettä näihin asioihin. Parasta varmasti olisi, että paikkoja olisi niin runsaasti, että kaikki tarvitsevat oikeasti sen saisivat. Itse koen (toki subjektiivinen asia), että me sitä tarvitaan ihan pätevin perustein. Kerhot on kyllä hyvä juttu ja se onkin ehdottomasti hyvä vaihtoehto sitten kun siirtyy kotihoidontuelle. Ja VIELÄ että onneksi Suomessa kuitenkin meillä asiat on ihan hiton hyvin, kun miettii monta maailmannurkkaa <3

      Poista
  7. Anonyymi14/4/17

    Espoossa ainakin kaupungin kerhot on maksullisia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anonyymi15/4/17

      Ovat kyllä, mutta kerhoajasta riippuen vain 45-100e/ koko lukukausi (kevät/syksy). Tuolla satasella saa jo siis puoli vuotta 9h/vko. Mielestäni ei siis käytännössä mitään.

      Poista
  8. Anonyymi25/4/17

    Kartanonkosken/pakkalan kerhot ovat täysin ilmaisia. (:

    VastaaPoista

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan